Potřebovala jsem se zbavit starých zásob bylinek z mrazáku a vykoukl na mě tenhle recept ze 13. století:
Syrup of Mint: Way of Making It
Take mint and basil, citron and cloves, a handful of each, and cook all this in enough water to
cover, until its substance comes out, and add the clear part of it [filter it] to a ratl [1
ratl=468g/1lb] of sugar.
The [spice] bag: an ûqiya [1 ûqiya=39g/7tsp] of flower of cloves. And cook all this [the
essence, the sugar, and the spice bag] until a syrup is made.
Its benefits: it frees bodies that suffer from phlegm, and cuts phlegmatic urine, fortifies the
liver and the stomach and cheers it a great deal; in this it is admirable.
Tak jsem si zaexperimentovala a není to špatné, bazalka je jen slabě cítit, nejvýraznější je hřebíček, ale máta mu zdatně sekunduje. Využila jsem toho, že ve 13. století ještě nerozlišovali citrony a limety, tak jsem tam vrzla limetky a limetovou šťávu. S třtinovým rumem je to dobrý tlamolep, něco mezi mojitem a bromhexinem :D