• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    AIJA
    AIJA --- ---
    TABBY:
    To zkusím s další várkou. Jeden starý keř rybízu dozrává až později.
    AIJA
    AIJA --- ---
    JAJITA:
    Tak jsem dala rum:-)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    TABBY: diky
    TABBY
    TABBY --- ---
    POZITRON: Ano. Ale rozhodně tam vrzni nějaký želírovací přípravek.
    (Mám identickou zkušenost z loňska.)
    TABBY
    TABBY --- ---
    AIJA: Maliny. Vanilka.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Nezhoustla mi rybizova marmelada. Muzu to nalejt znova do hrnce a jeste povarit? Pomuze to vubec? Diky.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    AIJA: do rybízu nevím, ale do černých třešní a pak do švestek liju republiku rum, páč na pití mi vůbec nechutná, ale v těch marmeládách je fajn ;-)
    AIJA
    AIJA --- ---
    MAR_TINA:
    A k rybízu?:-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AIJA: rybíz?
    AIJA
    AIJA --- ---
    A do rybízové marmelády se dá dát co? Nějak moc se urodilo...
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    LD_DRTH: použijí čerstvou, stejně tak i ten rozmarýn, uvařím a před plněním do sklenic vyhodím
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    JAJITA: ta bazalka je zajímavá, používáš čerstvou a rozmixujes nebo vyhodis ven?
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    jenom chci nahlásit, že jahodový džem s bazalkou a meruňkový s rozmarýnem jsou teď moji favorité :-)
    FAT
    FAT --- ---
    AIJA: Jj... Koukal jsem do dalších receptů na sirupy od té samé a fakt je tam kvůli té hustotě. Já vždycky dávám na 1l výluhu 1kg cukru a řídké to není nikdy...
    AIJA
    AIJA --- ---
    FAT:
    Kolik toho želírovacího cukru píšou na jaké množství sirupu? Někdo ho tam dává napůl s normálním, protože ten sirup pak není tak vodový, má hustší konzistenci...nebo jak to mám popsat:-)
    FAT
    FAT --- ---
    ZEMINO: Já právě taky. Proto jdu o radu.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    FAT: do sirupu dávám jen cukr,citrony a kyselinu citronovou
    FAT
    FAT --- ---
    Zdravím, jdu s prosbou o radu.
    Mám moc rád levanduli a dnes jsem našel recept na sirup. Zkusit to musím a tak jsem se začetl.
    V popisu jsou suroviny levandule, bio citron, bio třtinový cukr, kyselina citronová a třtinový cukr. V textu ale píšou: scedit květy, přidat cukr, ŽELÍROVACÍ CUKR, kyselinu atd.
    Zarazil mě v sirupu želírovací cukr, který ve výčtu přísad není. S želírovacím cukrem bych spíš očekával džem či něco takového a ne sirup. Je to v pořádku a do sirupu skutečně patří želírovací cukr? Ono i na fotce to vypadá spíš jako džem...
    Díky za rady.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TABBY: Jo, že to byly recepty nákladné, o tom svědčí i to, že je vůbec někdo zapisoval, s prostýma kašema pro chudinu by neplýtvali pergamenem :) Hřebíček na hrsti je v těch zapsaných receptech běžná věc.
    Zrovna tuhle andaluskou kuchařku mám v PDFku, jestli si někdo chce počíst nebo i něco uvařit, ozvěte se do pošty a pošlu, ať tím nespamíme tady.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Mám trochu úchylku na španělské 13. století a přilehlé doby, proto sbírám a zkouším recepty z té doby, mám jich několik stovek, jak z arabských zdrojů, tak katalánských. Překlady jsou ale jen v angličtině a protože na Nyxu obvykle lidi angličtinu plynule zvládají, přišlo mi zbytečné přepisovat recept do češtiny.
    Těch nečekaných přísad je tam víc, třeba v době, kdy u nás úřadoval Cyril s Metodějem, vyráběli na jihu zapečené banány. A recept na plněnou chobotnici a postní náhražku sýra z humrů jsem už házela vedle do Babicária :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam