• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    ETERNITY: Uz mam spoustu pozorovani:
    Fialky se musi sparit, aby vubec pustily barvu. Louhovani za studena je k nicemu.
    Spareni cukrovym rozvarem ale nefunguje, barva radsi zustava v listcich.
    Pridanim rozpustenyho cukru (bilyho) do slabe modrofialoveho odvaru se barva posouva hodne do zelena.
    Zmena barvy s pH funguje, to jo, ale po okyseleni teda klesne sytost barvy.
    Abych to mohla dat do nahratych sklenicek s zakonzervovat, musim to opet aspon trochu zahrat - a pak uz je roztok jen zlutavy po cukru.

    Na vic pokusu s kontrolovanim teploty nemam fialky ani trpelivost.
    A jeste navic je to fakt hnusny, spareny cukrovy seno, zadna jemna vune.
    MOIRAIN:
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    DA_NIELA: zkusila bych malý test, vem si malý vzorek a zkus okyselit nebo přidat sodu (čistě pro pokus!) co to udělá s barvou
    ale je celkem očekávatelné, že po zahřátí barva mizí
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Dělali jste někdy někdo fialkový sirup? Vyšel vám temně fialový, jako tady paní Zuzce ( https://www.podlezuzky.com/post/fialkovy-sirup ) nebo téměř bezbarvý, jako mně? A po zahřátí a okyselení barva vymizela zcela. Co dělám špatně? Dělá snad paní Zuzka sirup z černých macešek, kdežto já z prosté Viola odorata?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    MVEK: tohle má prakticky neomezenou trvanlivost, i otevřené džemy mi při zachování základní hygieny vydrží i dva roky
    pH pod 4,5 a clostridií bát se netřeba
    MVEK
    MVEK --- ---
    Hrozí v jablečném moštu skladovaném tak 2-3 roky nějaká neviditelná hrozba? Nebo pokud neuteče jako šampus a bude pitelný, tak je to v pohodě?

    Říkal jsem si, že mám vyhráno, že nezplesnivěl v prvním půlroce, že jsem dobře přecedil i pasteroval. Ale přece jen jsem tam asi kyselinu nepřidával a jen jsem kápl koncentrovaný alkohol na zátku a hladinu před zavřením. Kyslík tam skoro nemá, ale předpokládám, že v jablečné šťávě množení botulotoxinových bakterií nehrozí, že je tam moc kyselo.
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    Mate nejakej recept na ultimatni lak na kysely houby? A tip jak dlouho varit/sterilovat atp.? Rada sbiram, vetsina rodiny oceni jedly i houbovy dary, leccos bych i vymyslela,ochutnala atp., ma to ale drobnej hacek,ze mne se houby desne eklujou...
    IVNA
    IVNA --- ---
    Tak začala sezona medvědího česneku. Má někdo zkušenosti s dlouhodobou úschovu pesta? Dá se to nějak 'zavařit' aby vydrželo?
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    Máte někdo zkušenosti s odsávacím vakuovým zvonem - http://eshop.sonix.cz/index.php?main_page=product_info&cPath=11&products_id=245 ? Mám pocit, že něco podobného měla kdysi babička a toto by mi přišlo ideální třeba na jabl. mošt, pasterizovat a odsát. Normálně ho zavařuju na cca 80 a chuti to příliš neuškodí.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    ETERNITY: do té konzistence, jak půjdou do oleje. Nenatahnou vlhkost moc. Úspěšně dělám z 1 kg dle Prima Fresh (v troubě ususit), přidat pak česnek, bazalku, Oliva a sůl.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ETERNITY: kousek před křupavo
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    Susili jste nekdy nekdo rajcata do oleje? Mam je ususit uplne "dokrupava" a olej si natahnou, nebo do te konzistence, v jake kupuju bezne rajcata v oleji?
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Objevila jsem ameriku! Nakladane redkvicky!
    Dozravaji mi ze tretiho vysevu a moc je uz nikdo nechtel jist, tak jsem je zavarila, na kyselo.
    To je tak boziiiiii!
    Uz je jinak delat nebudu!
    IKA
    IKA --- ---
    FUNTL: robila som len zo samotných drienok, bola výborná.:)
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    TRISSIE: Diky! Nakonec tu mam sirupu na celou sezónu. Jeste sice zbylo cca 10l mostu, ale z toho se pokoušíme udelat vino :D
    HANELA
    HANELA --- ---
    WERKA: také potvrzuji, dostala jsem několik skleníkem od kamarádky a použila do perníku 😉
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    Kombinovali jste někdo do marmelády dřínky s něčím dalším? Mně to loni vyšlo tak, že na zahradě zrovna byly přebytky dřínek, jeřabin a hrušek, tak jsem to zmarmeládovala a výsledek byl dobrý. Teď jdu sklízet dřínky a říkám si, jestli to zase takto nakombinovat, nebo jestli neudělat nějakou jinou verzi.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: a samozřejmě teda před plněním odpěnit.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    FRENNET: na litr šťávy 1,5 litru cukru (já teda vzhledem k tomu, kolik se toho u nás vypije, vylisovanou šťávu ředím, takže 1 litr šťávy, 1 litr vody, 3 kg cukru) + 25g kyseliny citronové, přivést společně k varu (pokud máš ovoce, které rádo želíruje, což by víno možná mohlo, tak svařit šťávu bez cukru, pak přidat cukr a společně zahřát na 80C - odhadem až se všechen cukr rozpustí a šťáva začne při přejetí placatou vařečkou po dně dělat takový divný hučivý zvuk - fakt je to poznat), přelít do vypařených lahví, 10minut nechat ležet na boku (aby víčko zevnitř bylo zalité) a pak dochladnout vestoje.

    ještě obvykle víčka zevnitř a plochu kolem setřu ubrouskem namočeným v kořalce, ale nevím, jak dalece pro svůj dobrý pocit. Ale očistí je to kdyžtak od vylitého sirupu :-)

    citronovky dle chuti (testovat rozmíchané s vodou, samozřejmě) - finální dávkování u nás je cca 4mm na dně do 40cl sklenice, takže něco jako 1:30? Děti to pijou teda sladší, mně to tak stačí :-)
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    MAR_TINA: Aha, a nejaky ověřeny recept?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRENNET: co to zavařit jako jinou šťávu (rybízovou a pod) a v zimě to míchat se sodovkou na domácí vineu?
    Ale jestli jíte hodně marmelády, ujme se i tahle.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    A tak teda co s vylisovanou šťávou? Je lisovana mixerem, takze je to takove trpcejsi.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: já už mám v mrazáku hrušky pečené v gloggu, likvidace přebytků 🤷
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    tý jo, svařáková marmeláda! :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Použila jsem jednou hroznovou šťávu na ředění borůvek a tam to šlo, samotné mi to přijde divné. Možno přidat trochu vína daného druhu,
    WERKA
    WERKA --- ---
    BALAENA: Souhlasím, že hroznová marmeláda není chuťově nic extra - mně ji někdo donesl z farmářských trhů a nějak mne nenadchla.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    FRENNET: upřímně, zkoušeli jsme ji a moc úspěch neměla, neměla moc vlastní chuti a byla spíš jen sladká
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Hroznové marmeláda, je neco čemu věnovat pozornost? Nebo muzu postupovat klasicky: cukr, pektin, stává z hroznu?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    GEISHA: není absolutně důvod, aby to vadilo, stejně to musíš rozmělnit, takhle to aspoň půjde snadněji
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    GEISHA: proč by nemohla být, že byly zmrazené, nebo proto, že ryngle?
    ALONSIA
    ALONSIA --- ---
    MOIRAIN:
    WERKA: děkuju vám. Myslela jsem si, že by to neměl být problém, ale nechci ztrácet čas vařením a zavařováním pokud bych to měla pokazit v posledním kroku. Babička zavařovala v klasickém zavařovacím hrnci na chatě na kamnech. Šla jsem po tom, co si pamatuju.

    Dotaz :čtu tady v historii, že přes zavařené a otočené skleničky se dává utěrka. To proto, aby to chladlo pomaleji nebo jiný důvod? Vzpomínám si jak babička vždycky pokládala ty sklenice na studenou podlahu víčkem dolů a konec. Žádné přikrejvání.
    WERKA
    WERKA --- ---
    MOIRAIN: Taky odjakživa zavařujeme v klasickém hrnci - velikost podle množství skleniček.
    ALONSIA: Nech vodu jemně vařit a nech to tam raději déle, aby to fakt bylo sterilizované (u jablečné přesnídávky nehrozí, že obsah rozvaříš na mraky, když už to jsou rozvařená jablka)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam