• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    ERGOSUM: To by se reklo "prave jedno", ne?

    PETER_PAN: To taky moc nechapu :) Muzes uvest jaky jsou tam teda pravdepodobnosti?
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    GUMBA: Ono tu formulaci šlo chápat i jako.
    "Novakovi maji dve deti, pricemz(právě / pouze) jedno z nich je divka. Jaka je pravdepodobnost, ze to zbyle dite je taky divka?"
    Krásný příklad, že když je špatné zadání úlohy, může být výsledek řešení jiný než požadovaný.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Me spis nejde lidem vysvetlit tu pravdepodobnost s ruletou. Podobna storky z hospody, kdy nikdo nechapal jak je to mozne s tim sazenim, ze kdyz drzis barvu a zdvojnasobujes sazky mas vyssi pravdepodobnot nez kdyz nahodne menis barvu a zdvojnasobujes sazky.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    GUMBA: Alespon jedno z nich je divka
    OK
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    PETER_PAN: O jednom z tech dvou deti se dozvidame informaci, jake ma pohlavi. Takze "zbyle" ve smyslu to dite, o kterem rec nebyla (a tedy o nem zadnou informaci nemame). Zamerne se vyhybam tomu pojmu "druhe" dite, protoze to pak svadi k predstave o poradi (starsi/mladsi apod.) a vede na 50 %.
    Ono se to vyskytuje v ruznych variantach (napr. "aspon jedno z jejich deti je divka", apod.), aby se zduraznilo, ze nejde o starsi/prvni/... dite.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    GUMBA: Pokud chapu spravne vyznam slova "zbyle", pak mi to vychazi na 0%. Ale klidne si to necham vysvetlit.
    Pokud je ve formulaci receno ze jedno z nich je divka, logicky to zbyle uz divka byt nemuze protoze z nich je jedno. Kdyby byla formulace ze prvni z nich je divka, pak samozrejmne vsechno jinak.
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    GUMBA: Myslím, že hardcore statistik by řekl, že buď 0 nebo 1, není známo. Stejná je pravděpodobnost, že až hodím mincí, padne mi orel. Že bude zítra pršet. Nebo že bude Soukup prezidentem. Odpovědi na většinu společenských otázek vyřešeny, očekávám, že myši budou vzteky bez sebe.
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    MAKROUSEK, SALVATOR: No tak prave proto je to napsano tak, jak je to napsano. V te formulaci to samozrejme cele vezi, jinak by se o tom nikdo nehadal :-) Protoze kdyby se to dite konkretizovalo rovnou, tj. reklo by se, ze napr. starsi je divka, tak samozrejme odpoved bude 50 % (zanedbame-li mirnou odchylku od 50:50 u pohlavi). Kdezto tak, jak je to formulovane, a tim ze nic dalsiho o Novakovych nevime (napr. ze by s chlapeckymi plody chodili na interupci), to dava tu 1/3....
    Pochopitelne ty nejvetsi teoretizujici hadky byly o tom, zda (a co) dalsiho se implicitne (ne)predpoklada. Treba jestli mluvci pro fakt, ze sdeluje tu informaci ("jedno z nich je divka") bylo to prislusne dite (ze dvou sourozencu) vybrano nahodne nebo ne apod.

    Je zajimave, ze se najdou jedinci, kteri na tu 1/3 nikdy nepristoupi, at to formulujes sebelip ;) V tomto je to ponekud analogicke te slavne uloze "o koze" (Monty Hall problem)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    GUMBA: No, ono to všechno záleží na tom, jak je položená otázka. Ty se ptáš "Novakovi maji dve deti, pricemz jedno z nich je divka. Jaka je pravdepodobnost, ze to zbyle dite je taky divka?". Neni mi jasný, proč by to nemohlo bejt 50 %.
    Na wiki, kterou sem postnul MAKROUSEK ale stojí "Mr. Jones has two children. The older child is a girl. What is the probability that both children are girls? Mr. Smith has two children. At least one of them is a boy. What is the probability that both children are boys?" To je dost zásadní rozdíl.
    PHOBOS99
    PHOBOS99 --- ---
    GUMBA: have you just assumed the child's gender?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MAKROUSEK: ten model má ovšem neplatné předpoklady, např. "Each child has the same chance of being male as of being female" :)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    GUMBA: Tady je napsano, ze to musi byt 50%
    Boy or Girl paradox - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Boy_or_Girl_paradox
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    My jsme se jednou na prodlouzenem vikendu zasekli na nasledujici hricce s (podminenou) pravdepodobnosti:

    "Novakovi maji dve deti, pricemz jedno z nich je divka. Jaka je pravdepodobnost, ze to zbyle dite je taky divka?"

    Vysvetlovalo se, kreslily se grafy, rozbory, binarni stromy, .... dokonce se i v mobilu losovaly mince atd atd. Ani tak jsme nakonec nektere lidi nepresvedcili, a stejne odjizdeli s tim, ze to musi byt 50 %....
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    ARCHIMEDES: správně
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    OMNIHASH: špatně
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    OMNIHASH: ...nebo taky 11 (třeba 869). Nemělo by to být tak, že ten rozdíl sám má být beze zbytku dělitelný 11?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MHO: rozdíl sum sudejch a lichejch číslic se musí rovnat nule:1331=>(1+0+3+0)-(0+3+0+1)
    MHO
    MHO --- ---
    HOWKING: no byla to doba předsmartphonová, takže záznam není. Naštěstí ;-)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    MHO: Náhodou super silvestrovská zábava :-D (ideální je to, když to někdo dokumentuje - jako skvostné perly vymyslí nerdi s hladinkou :-D)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam