• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FALUCIUSVědecké vtipy
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    Stran metrologických vtipů přikládám rýpnutí Von Klitzinga na adresu Spojených států a jejich hlasování na metrologické konferenci CGPM o redefinici jednotek SI
    ( https://en.wikipedia.org/wiki/2019_redefinition_of_the_SI_base_units )

    VANEK
    VANEK --- ---
    KAERO: Já to řeším v jednom kuse (zrovna teď jsem odmazával z Wikipedie umístění obří stavby s centimertrovou přesností) a většina je tak o půl řádu nadsazená :(
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KAERO: a jo. A ja se tak tesil:(
    KAERO
    KAERO --- ---
    87HIGHFLYER: asi protoze zadnou stranku meteorologickych vtipu nikdo nezna?

    (ok :) rozlisuj metrologickych a metEOrologickych. a uz jsem ji tu myslim parkrat daval, kde jinde bych se tim taky chlubil: http://kaero.wz.cz/jokes.html )
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KAERO: a stranka meteorologickejch vtipu tady neni linkovana proc?
    KAERO
    KAERO --- ---
    ARCHIMEDES: a je to reamur? ten se znacil °Ré a ne R nebo Ra. Naopak Ra je Rankine... Hele ono v tom filmu taky nebyli vsichni proti vsem myslim. Kluk byl s tou holkou, tak to bude treba K a Ra, chlapek druhy z prava byl zrovna asi s jackem sparrowem (? kdyz tak opravte) - tim uplne vlevo, takze treba °C a °Ré, no a prostredni barbarossa bude fahrenheit. To je dobre, si upravim a dam na svou stranku metrologickych vtipu!
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    SALVATOR: Neměly by tedy spolu mluvit alespoň Kelvin s Rankinem a Celsius s Réamurem? Chudák Fahrenheit...
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    facts aren’t always truth as science and socialists prove everyday. (jonathan t. gilliam)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    KAERO
    KAERO --- ---
    GUMBA: Hm, tak nejprv tu obhajujes bary a barny, a pak tu navrhujes zrusit H, D. Mam tak pocit, ze taky hodlas delat revoluci, jen z jineho smeru :)

    Ale az zacne moje revoluce, zrusim i nenavideny 12tkovy/60tkovy cas a zavedu desitkovy. Jo pockat - ja vlastne ani nechci delat revoluci, jen se vratit k historicky zavdenym poradkum z doby francouzske porevolucni. Ja sem vlastne zpatecnik!
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    KAERO: Nedělej žádný rychlý pohyb, nenavazuj oční kontakt a opatrně vycouvávej z místnosti, ještě je stále možné, že si tuto herezi žádný fyzik nevyložil jako ohrožení a nezaútočí. :-))

    Ne fakt, asi jsem ten zpátečnický případ, ale opravdu bych si dost komplikoval život, kdybych se měl zrovna bez těchto dvou obejít. Bez milibarnů bych neměl v čem vyjadřovat elektrické kvadrupólové momenty jader (i když přiznám se, že ještě tak před 10 lety jsem používal spíše celé barny; nějak ty milibarníky přišly víc do módy). To je skoro jako mi zakázat jaderné a Bohrovy magnetony! No, a všechny měrky na všech pumpách máme nastavené na milibarny, jsem na to za ta léta zvyklý, mPa neumím! Fuj. To už zvládám převést na milibary spíš z PSI než z mPa.

    Ale navrhuji konečně kolegům od vedle zakázat jak Oersted, tak A/m. Zakázal bych tím i používání (síly) magnetického pole H, a proč to nevzít najednou, zakázat i elektrickou indukci D. Pod hrozbou vysokých trestů povolit jen B a E.
    KAERO
    KAERO --- ---
    Priklad, proc bar a barn jsou v SI pouze akceptovane (neboli trpene, protoze prilis moc zpatecniku rvalo ze tyhle jednotky si chteji ponechat):

    mbmbam
    KAERO
    KAERO --- ---
    AIRGURU: ajo, jsem idiot. nojo stejne dlouhe strany! dik. dneska nemam svuj den :)
    AIRGURU
    AIRGURU --- ---
    KAERO: protoze nemaji vsechny strany stejne dlouhe!
    KAERO
    KAERO --- ---
    AIRGURU: jo, kosoctverec. proste steny byly rovnobezne jak mely, protilehle uhly stejne. podival jsem se na youtube jake reseni berou jako platne. ale by me zajimalo proc ty ostatni nejsou platna.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KAERO: asi jsem se dostal tam co ty, a taky mam utrum, ale je to tak, ze rombus neni rovnobeznik ale kosoctverec.
    AIRGURU
    AIRGURU --- ---
    KAERO: To ma byt ale kosoctverec, ne?
    KAERO
    KAERO --- ---
    MINDA83: ja nevim. udelal jsem dva rovnobezniky (uloha 1.5 rhombus) a ani jeden mi to nevzalo jako spravne reseni, protoze byly uzsi nez v zadani. ale byly to rovnobezniky. a pritom v navodu pisou ze to bere vsechny mozne konstrukce.
    MINDA83
    MINDA83 --- ---
    BIHARYS: Zatraceně. Tohle by mělo být trestný sdílet. Už u toho sedím víc jak hodinu. Strašnej žrout času. Ale fakt mě to baví.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ERGOSUM: to neni dilema, umres a nemuzes s tim vubec nic delat :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam