OTAVA: já ideologie rád nemám.. jenže pochop, všechno je vlastně "ideologie": národní stát je taky ideologie - a pokud ne samotné vlastnictví nebo trh, tak třeba koncepce anonymního vlastnictví už ideologie rozhodně je, atd. ...
sorry - já jsem si jako ideologii zvolil "obyčejnou demokracii", ve jménu které jsem i podporoval změnu režimu v roce 1989: je to nedokonalé - ale "čistě tržní diktatury", které předvádí např. východní Asie, mi taky nijak zvlášť neimponují. nakonec jsi vždy v situaci, že buď ti někdo nějaká pravidla nutí, nebo se můžeš na jejich tvorbě podílet (a nebo si ty sám věříš, že vnutíš svoje pravidla jiným - v tom případně hodně štěstí, já s tímto mám celkem špatné zkušenosti). Západní Evropa je pořád jedním z nejlepších míst, od kterých můžeme opisovat (čím víc toho vím o americké demokracii, tím méně se mi chce kopírovat některé její postupy...)
vůbec samotným smyslem toho sporu o kompetence na federální/národněstátní/regionální úrovni je i to, že si občané uvědomí, že tu ty kompetence vůbec jsou a nepokládají je za samozřejmost a začnou na to mít nějaký názor: protože takové ty rigidní mocenské struktury často nastolí pravidla, o kterých si ani nikdo neuvědomí, že jsou to pravidla a považuje je za samozřejmá... nevím, no.
celkově mi přijde třeba směšná představa, že by tak malá země jako my měla vlastní zahraniční politiku: třeba jednotná zahraniční politika EU dává smysl... a harmonizace zákonů, aby v rámci Schöngenu turistu nebo člověka cestujícího za prací obratem nezavřeli či nepokutovali za něco, co doma smí, mi přijde praktická taky...
Jestli někdo bude vnímat EU jako prostor, který mu něco zakazuje a nařizuje - a nebo jako prostor, který mu něco umožňuje a někomu jinému "zakazuje, aby něco zakazoval" - to je podle mě věc toho, jakou EU si sami uděláme. brát to jako věc, ze které by bylo nejlepší vystoupit, ale tak daleko nikdo nezajde, tak to budeme raději prostě nějak bojkotovat, mi přijde jako blbost (to nakonec nejvíc vyhovuje těm samotným "nevoleným byrokratům", tenhle status quo...)