• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RETALEvropská unie
    Sledujete také spřízněné kluby Domácí zprávy a komentáře, Zahraničněpolitické události? a Ruská Federace - události a vývoj dnes a zítra...?
    ---
    Debaty k news
    ---
    Novinky z EU:
    Integrace.cz
    EUObserver.com

Interaktivní mapa EU se základními informacemi o EU a jednotlivých členských státech

ANKETA

Aktuální téma Lisabonská smlouva
    rozbalit záhlaví
    LEXIK
    LEXIK --- ---
    BANSHEE: Vinna EU je hlavně v tom, že nevyžaduje auditovanou 100% finanční návratnost každého dotovaného projektu max. do 5 let pod sankcí vrácení celé dotace, a která by měla být natvrdo požadována a přenesena do národních pravidel pro čerpání dotačních peněz....
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    OTAVA: Pořád to jsou řádově miliardy eur ročně (čistá pozice ČR za minulý rok je +3,2 mld. EUR), které nám v podstatě darují daňoví poplatníci z jiných zemí. Nikdo nám neříká, na co přesně ty peníze máme využít - ty rámcové podmínky jsou celkem velkorysé. My sami si to vymyslíme, my sami si to vysoutěžíme, my sami si to zadministrujeme. Děláme to blbě, krademe. A vinna je EU??
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    BANSHEE: jakou vyhodu ?

My posleme do Bruselu 50 miliard, oni nam poslou zpatky 125 miliard, k tmou je tak aspon 50% kofinancovani, takze vezmeme dalsich 125 miliard a jdem neco postavit, z toho vetsina je nejakej tunel a minimalne 0 30 % predrazeny, takze ve finale tech 80 mld co nam brusel posle je tak akorat na uplatky a zbytek stejne utratime ze svyho a jeste stavime picoviny.

Nekdo nam dava prikazy jam mame utratit nasich 170 mld a jeste nestavil system ktery ke kradezim primo vybizi a obvykle se k dotacim normalni clovek nedostane bez politickeho kryti.

(zkus si sehnat nejakou dotaci na cokoliv)
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    OTAVA: Příkladně to připojení na letiště a prodloužení metra určitě.

Prostě mi uniká ta logika. Někdo nám dává výhodu, my ji nedokážeme využít, a ještě se zlobíme na dárce. Shooting the messenger.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: Videl jsem silnici treti tridy v adrspachu.. Moc pekna, ale nevim cemu pomuze, kdyz tam jezdi par aut denne.. Stav silnic u nas je jinak tragedie (nase narodni), a EU v tom moc nepomohla..

Ty vis o nejakem infrastrukturnim projektu EU u nas ktery by byl k necemu? Miliardova podplacena zakazka na cisticku odpadnich vod v bubenci ?
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    BANSHEE: A ted sirekneme uprimne - kolik z tech zmrdo tunel projektu by se skutecne stavelo kdyby nebyly evropske dotace ?
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    OTAVA: Prachy, které jsou určené na výzkum a vývoj, nemůže spolknout betonová lobby a obráceně. Kolik peněz se z celkového rozpočtu vyčlení na výzkum a vývoj a kolik na infrastrukturní projekty určují v rozpočtu EU členské státy a EP. Co preferují členské státy ani nemusím vysvětlovat, že?

Ten stesk s tím metrem mi přijde mimo. Respektive štve nás to podobně, ale pořád mi připadá, že vinu kladeš nějakému anonymnímu Bruselu, čemuž nerozumím. Je tu balík peněz (a v tomhle případě je vcelku jedno, jestli je zdrojem EU nebo ČR jako celek) a magistrát hlavního města jej použije hloupě. Já bych byl naštvanej na magistrát - ty ne?
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    XCHAOS: Shodneme, ale kolik tam skutecne jde penez ? Vetsinu toho spolkne betonova loby.

V praze nam EU proplati treba cst MEtra A - ok, metro je fajn, prodlouzeni do Motola by melo smysl kdyby pak poracovalo bud na Letiste, enbo kdyby existovalo nejake zeleznicni spojeni z letiste na metro.

Ani jedno z toho neni, takze to pomuze tem par lidem co teda budou bydlet ted an metru, stalo to sileny prachy a uzitek je z toho pocybny. a tak je to se vsim.

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OTAVA: počkej.. VŠECHNY infrastrukturní projekty jsou špatně, nebo jen cyklostezky? (protože Brusel samozřejmě daleko víc peněz přesměrovává do standardní většinové dopravní infrastruktury)

že největší smysl mají investice do vědy a výzkumu (tedy pokud jsou výsledky pak volně přístupné veřejnosti - ne pokud skončí patentované), to se samozřejmě shodneme.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    BANSHEE: Brusel nastavil cely system dotaci ktery je proste spatne, ve finale to neprinasi nic jineho nez spotrebu. Vsechny ty stavebni projekty, jako cyklostezku a podobne infrastrukturni projekty akorat postavis a dalsi pridanou hodnotu to moc negeneruje. Kolik by jsme mohli mit misto cykostezek treba investic do vedy, vyzkumu nebo takneceho uzitecneho ?

Tak zastavas vicemene proevropske postoje, tak jsem si dovolil te oslovit, muzu to klidne adresovat treba Barosovi :)

//Proc nekdo potrebuje na vyvoj kola 4 roky a sedm lidi ze ctyr zemi z prymyslu a akademicke sfery, jako WTF ? Dyt takovy skladaci kola uz existujou ja jedno videl v Praze. jinak ten obrazek vypada ze to kolo nebude moc stabilni ani prakticke. 7,5 Kf . si to hod na zada a bez s tim nekam (nedej boze to nes v tasce v ruce) a nejakech 13 litru za takovy kolo ? To ti reknu rovnou ze se to prodavat proste nebude. Ale tak mame dobrej pocit jakoz e spoustu EKO nesmyslu z Bruselu.
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    OTAVA: Proč mně pořád nutíš do role ďáblova advokáta? Jak na to koukám, je to projekt za 1,5 mil. EUR, doba trvání čtyři roky, sedm účastníků ze čtyř zemí, a to z průmyslu i z akademické sféry. Ten projekt má i výsledek, k němuž měl směřovat. Mně to neuráží, sorry.

Cikánskej boxer je věc jiná. Sice v tom článku není ani slovo o evropské dotaci, ale předpokládám, že tam byla. Každopádně je to klasická prasárna, kterých je v Česku přehršel. Fakt ale po mně chceš, abych z toho vinil "Brusel"?
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    A co treba ten cikanskej boxer ? Na to mi nic nereknes ?
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    BANSHEE: promin ale i pri tvem neekonomickem vzdelani ti je asi jasny ze na vyvoj kola nepotrebujes 44 milionu. A co ostatni vyrobci skladacixh kol na trhu ? Ty tech 44 mio zaplatili ze svyho, proste picovina na Ntou.
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    OTAVA: Nejenom EU, že ano.

Tak mně zase přijde přepjatý pohoršovat se nad tím, že zrovna tohle je nějaká ultrapičovina...
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    BANSHEE: Mno to je pekny relativizovani - je to picovina ale to nevadi protoze EU podporuje jeste veci picoviny ;-)
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    LONESTAR: Chtěl jsem napsat, že to je hoax, protože nemůžu objevit toho v článku zmiňovaného Ondřeje Micku:-) Ale ten projekt je real, koukám - http://cordis.europa.eu/projects/rcn/94358_en.html

Ale zase takový bizár mi to nepřijde. IMO je řada výzkumných grantů mnohem podivnějších...
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Radnice dala miliony na tělocvičnu romského boxera, trénují v ní jiní - 5plus2.cz
    http://praha.5plus2.cz/boxer-bez-telocvicny-05c-/prahar.aspx?c=A140519_180922_ppd-prahar_p2vja

Krasny priklad toho k ceu slouzi evropske dotace, doporucuji precist cely. Myslimz e tenhle priklad to dokumentuje uplne krasne - pod hlavickou neceho se ukrane a zabije enco co skutecne fungovalo aby se nejaky politik pkne napakoval. vse je jiste naprosto legalni a v souladu s predpisy EeUuuuu
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    LONESTAR: Muzu nahlas rict ze to je proste obycejny tunel ?
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    Seznamte se: Skládací kolo, do jehož vývoje EU investuje 44 milionů — Ekonomika — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/...59-seznamte-se-skladaci-kolo-do-jehoz-vyvoje-eu-investuje-44-milionu/
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    JIMIQ: Abych neprohrabal zálohy, na jakou dobu se tu nostalgicky vzpomínalo v roce 2008:-)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    LUBOB: Takova podpasovka ! ze se nestydis :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam