BANSHEE: 2) Já přeci nechci, aby to bylo komplikovanější. Jen lepší. Ono i tam, kde se neschvalovalo referendem, k věci referenda byla(ne všude). A to nadšení nebylo nijak ohromující. (upřímně čekal jsem větší podporu) A někdy jsem měl dojem, že se vlády bojí, lidí se zeptat.
1) Ano takové smlouvy se dělají. A nejsou nijak nevýznamné.
Ale když se na něčem všichni tak jako tak shodují, je to přece ideální. A když se vyjednavači vrátí a řeknou "Jednomyslně jsme se dohodli udělat to takhle." A voliči na to "Že už bylo načase. Takhle je to nejlepší." To vůbec není nepodstatné.
Muset se bát, s čím příjdou příště, to není oč stojím. A když je to kravina kde vážně pochybuji o příčetnosti zúčastněných, to je fakt na pováženou.
Hele. V Bruselu je úžasná fabrika na hledání společných řešení. Taková, jakou si žádný stát sám nemůže dovolit. Jde o to, aby vyráběla zboží, které všichni chtějí, nedělala zmetky a když už se tak stane, zbytečně neprotahovala reklamace.
No nebylo by bájené, kdyby poslanci přišli do parlamentu s tím, že v Bruselu vypracovali návrh na důchodovou reformu a jestli se nám náhodou nehodí a celý národ by jásal, že přesně takovou jsme potřebovali? No od naivních snů zpět do noční můry.