• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    velké problémy mám pořád soustředit se na velké, široké problémy...snažím se je rozložit na menší zvládnutelné části, ale často i pak těkám mezi nimi a nedokážu se hned rozhodnout co dřív...teda jde to, ale pomalu :-(

    krásné přirovnání o pozornosti bylo v té knížce co jsem četl - že je to jako když rozlijete rtuť - každá kulička se rozjede na jinou stranu a posbírat je je těžké...
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    LUBAR: jógu jsem zkoušel a nebavilo mě to asi hlavně kvůli učitelce resp. struktuře lekcí...chyběl mi tam nějaký řád...systém :-)

    jinak jsem dělal taiči...a doufám, že se brzy dokopu abych se k tomu vrátil...tam se soustředit musíš...zároveň je to ale i úžasný relax a když se naučíš sestavu, tak už se nemusíš soustředit tolik na pohyby, ale na vlastní provedení/procítění pohybů a to mě hrozně vyhovuje...

    imho aktivity kde se musíš soustředit jsou dobrý trénink - viz žonglování...
    taky je dobré tancování, zkoušel jsem i irské tance, baví mě taiči - to mi dává hodně a vlastně jakákoliv aktivita, která potřebuje soustředění...napadlo mě že bych si pořídil takové to jednokolo jako mívají v cirkuse a trénoval si rovnováhu :-)
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    DIVA: "sytý hladovému nevěří" - jo to je přesný...


    RETAL: se spánkem to klidně souviset může a co jsem tak četl o ADD, tak zdůrazňují, že případnou diagnózu by měl dělat odborník co má s ADD zkušenosti, aby to mohl potvrdit nebo vyloučit, protože některé příznaky jsou stejné/podobné jako u jiných "problémů" a navíc se často vyskytuje společně s dalšími jako deprese, úzkosti atd...

    ...každopádně za výmysl farmaceutických firem bych to rozhodně nepovažoval :-)
    LUBAR
    LUBAR --- ---
    LUCCAZ: Naprosto si nedovedu představit, že bych se měla chodit odreagovat na cvičení, kde se budu muset soustředit :) teď jsem skončila u plavání a spinningu, protože v obou případech můžu naprosto vypnout a jen tupě dělat nějaký pohyby. Jóga mě odrazuje od chvíle, co vím, že existuje, je na mě moc statická... ale ono to s tím vším bude velmi souviset :)
    LUBAR
    LUBAR --- ---
    RETAL: Vůbec bych nevylučovala, že spolu spánek a ADHD budou souviset, nicméně ono to i s léčbou spánku není zas tak úplně jednoduchý. Mám syna s ADHD a než jsem si o tom něco načetla, tak jsem to přičítala manželově "genetice," protože manžel má už z dětstvi diagnostikované dys vady a poruchu pozornosti (bez hyperaktivity). Jenže jak jsem si o ADHD začala víc a víc číst, tak čím dál tím víc věcí spatřuju u sebe, a to jak v dětství, tak i teď v dospělosti, a je to klasická ADHD. Nemám potřebu to u sebe mít oficiálně diagnostikovaný, ale leccos se mi tím u mě samotné vysvětluje - třeba i to, proč můj manžel vždycky přesně ví, kde má(m) hodinky, brejle, klíče, tašku, kdežto já zmateně pobíhám po celém baráku a netuším, kde jsem to asi tak mohla nechat. Stejně tak proč já nevydržím chvilku posedět v klidu, a přinejmenším se vrtím, ale spíš šoupu nohama, cvakám tužkou, tahám plyšáky za fousy a podobně.
    A můj syn spí úplně stejně blbě, jako jsem spávala já, jako dítě. Je to obrovskej rozdíl oproti mladšímu synovi - ten, jak ho večer uložíme, tak se ráno probudí, starší syn už jen při usínání dokáže celou postel oblézt desetkrát, a v noci v posteli cestuje. Taky starší syn má zábranu, kdežto mladší jí nepotřeboval nikdy.
    A spánkový eeg mu dělali, protože má epileptický záchvaty provokovaný teplotou (taky po mně), nález tam měl, ale víc je samozřejmě zajímaly epi hroty, než možná nepravidelnost spánku.
    A vsadila bych se, že moje eeg bude velice podobný tomu jeho.

    A proč se na to u mě nepřišlo dřív - holt jsem měla kliku, že jsem holka, takže moje projevy byly spíš upovídanost a vrtění v lavici, než zběsilé pobíhání po třídě, a ve svý podstatě jsem měla štěstí, že jsem měla kantory, kterým víc než o výsledek, šlo o postupy a pochopení principů, což mi šlo. Ale běžně se mi stávalo, že jsem měla všechno dobře, ale vůbec jsem si nevšimla, že v zadání je -3 a ne 3. A kam moje paměť sahá, vždycky jsem všechny písemky odevzdávala úplně první, a nikdy jsem neměla plný počet bodů, skoro vždycky to stačilo na dobrou známku, ale jen málokdy na vynikající jedničku :)
    RETAL
    RETAL --- ---
    Dočítám tu knihu a autor tam znovu explicitně říká

    Naprostá většina lékařů nemá dostatečné znalosti o spánku a příznaky poruchy spánku vydávají za jiné nemoci (stav USA 1997, u nás to IMO nebude lepší):
    Obstructive sleep apnea patients are often treated for "misdiagnosed" depression. Children with sleep disorders are commonly diagnosed as having attention deficit disorders.

    Takže šup, kompletní vyšetření za 6 000:
    Spánková poradna
    http://www.spankovaporadna.cz/
    LUCCAZ
    LUCCAZ --- ---
    Ahoj, tato diskuze me zaujala (ze nekdo resi stejne problemy) a tak jsem se rozhodla prispet svymi zkusenostmi. Jsem rocnik 88 a cca v peti letech mi byla diagnostikovana "LMD" Ve skolce jsem byla dost nezvladatelna a nikde me nechteli.. Tak se mnou mama zacla obrazet doktory a dostala jsem tuto nalepku.. Byla jsem agresivni, nesoustredena, neumela jsem mluvit a mlatila jsem sebou:-) Muzu rict, ze nevim o zadnych lecich na podobne veci.. ja jsem byla do 15 let pod dohledem psychologa, chodila jsem do specialni tridy a musela jsem si vse co jsem delala systematicky zapisovat atd.. Diky tomu jsem dnes celkem normalni, uz jsem jenom roztrzita, mam trochu problem s nocni uzkosti a klepu kolenama o sebe:-) Myslim, ze jedine co na tohle zabira je systematicnost, rutina, cviceni kde se musi soustredit(pilates, joga).. Jako v mementu, vse si psat, davat veci na stejna mista atd..
    DIVA
    DIVA --- ---
    RETAL: aniž bych byla schopná zpochybnit tvou pochybnost o diagnostikovatelnosti nedostatečné schopnosti se soustředit ;) tvrdíš že míra schopnosti soustředit se není individuální? nebo jen že zrovna schopnost soustředit se je něčím výjimečná oproti všem jiným schopnostem, a neexistují lidé, kteří jí nedisponují..? .)

    u nedostatečné pozornosti u ADD je zajímavé právě to, že se netýká jen školní výuky nebo náplně práce, ale zrovna třeba té konverzace s kamarády, realizace libovolné formy zábavy, nebo prostě jakékoli činnosti. neustálá roztěkanost mysli - svým rozsahem silně přesahující cokoli se dá považovat za (byť velmi široký) průměr. od toho je tu tahle diagnóza

    sytý hladovému nevěří ;)


    RETAL
    RETAL --- ---
    Čtu velmi dobrou knížku o spánku
    Amazon.com: The Promise of Sleep: A Pioneer in Sleep Medicine Explores the Vital Connection Between Health, Happiness, and a Good Night's Sleep (9780440509011): William C. Dement, Christopher Vaughan: Books
    http://www.amazon.com/Promise-Sleep-Medicine-Connection-Happiness/dp/0440509017/
    a autor tam mimoděk zmiňuje, jak u jednoho pacienta s poruchami koncentrace (a nálad) zjistili poruchu spánku a po léčbě se jeho stav podstatně zlepšil.

    Jinak jsem zastáncem toho, že pozornost je otázka vůle a ADD je výmysl farmaceutických firem. :)

    Jinak FYI opravdové stoprocentní soustředění není možné vyvinout bez přestávky na dobu delší než 15 minut a lidé s vrcholovou (sportovní, hudební, mentální) výkonností nikdy nemají tréninkový blok delší než 90 minut.
    STEINFELT
    STEINFELT --- ---
    DIVA: Jo,do oblasti vlastního zájmu se to taky promítá;právě ty knihy a filmy na něž se nedokážu dýl soustředit,takže to třeba po deseti-dvaceti minutách přerušim a třeba chvíli surfuju na internetu,tim pádem se občas stane že se k dřívější činnosti ani nevrátim,díky čemuž mám rozečtených třeba 10 knih najednou,ale dočtu z nich tak dvě.Co se týče konverzací s kámošema,tak většinou sem celkem roztěkanej a občas mi něco unikne,ale v zásadě to neni žádnej vážnej problém.Pokud se bavíme o něčem co mě opravdu zajímá tak s udržením pozornosti nemám potíže.

    Jinak s tou trávou to problém trochu je,já teda sice zhulenej pociťuju větší nadšení a zájem o jistý aktivity,ale poté co účinky odezní a příde "dojezd",tak většinou moje problémy se soustředěním zmohutněj.Takže bych asi musel bejt zhulenej pořád a to nechci.



    DIVA
    DIVA --- ---
    WHO: mám podobnou zkušenost. bývám naopak zhulená soustředěná až moc. a na cokoli .)
    DIVA
    DIVA --- ---
    STEINFELT: s tím že neudržíš pozornost, zvážila bych jestli to není tím že tě předmět snahy o soustředění uplně jednoduše "nebaví" ;) add nevydrží vnímat ani delší konverzaci s kámošema, která by ho teoreticky zajímat měla. čili neschopnost soustředění i v oblastech vlastního zájmu

    (někdo mě opravte esi se pletu)
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    STEINFELT: Dalsi navyky jako treba stravu... spanek...
    STEINFELT
    STEINFELT --- ---
    MORPHLER: Celkem dost,ale ne každý den.Navíc vím,že je to problém a tak omezuju.Přečetl sis prostřední odstavec v předchozí odpovědi?

    Každopádně,zatim doktora navštěvovat nechci.Někdy v budoucnu to možná udělám,ale zatim si nejsem ani jistý,zda k tomu je pádný důvod.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    STEINFELT: Marihuana ma na soustredeni dost podstatny vliv. Psal jsi "Vykouřim celkem hodně marihuany" tedy logicky prvni krok je experimentovat s jinym mnozstvim/jinymi casy konzumace ci uplnym vysazenim travy. nemam nic proti trave, ale taky vim, co dela :)
    jestli je pro tebe lepsi prvni krok navstivit doktora a nechat si dat diagnozy, tvuj boj...
    STEINFELT
    STEINFELT --- ---
    MORPHLER: To jsem napsal jen proto,že si nejsem jistý.A mimojiné jsem se dočetl,že zneuživání návykových látek je taky typický příznak,i když tohle je dost obecné takže bych to bral spíš na lehkou váhu.

    Já jsem minimálně některé z těch problémů měl i když jsem nehulil delší dobu,teď akorát lituju že sem to psal,protože tvoje odpověď na mě působí,že za tím vidíš jen marihuanu.Potom tvoje rada není moc konstruktivní a ani mi příliš nepomůže.Nesoustředěnost mi vadí,ale nezmizí jakmile nehulím.Jaké další návyky?

    Puberta-ani to se snad nedá vyloučit,ale mám za to že ta se projevuje trochu jinak a v dřívějším věku.Jiank samozřejmě výborný vtípek. :-)
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    STEINFELT: nebude to puberta? :)
    ale vazne- vzhledem ke konzumaci marihuany nema moc smysl k psychologovi chodit (teda jestli mermomoci nechces diagnozu ADHD a zenuzivani navykovych latek v lekarskych zaznamech k tomu)
    takze otazka je jina- vadi ti to (ta nesoustredenost) a pokud ano, jsi ochoten zmenit sve navyky (treba hulit mene)?
    STEINFELT
    STEINFELT --- ---
    Zdravím.Dneska jsem narazil na toto fórum,přečetl si pár článků a nabyl podezření,že mám ADHD nebo podobný problém.Kam si mám zajít,abych si byl jistý?K psychologovi?

    Možná,že zdejší členové by mohli aspoň okrajově zhodnotit pravděpodobnost ADHD pokud popíšu některé symptomy(vlastně stejné jako v článcích,na které jsem tady narazil)
    :
    Špatná soustředěnost(Nedokážu se na film dodívat do konce bez přestávky,často odbíhám od čtení,špatná soustředěnost ve škole a tim pádem horší výsledky neodpovídající inteligenci)

    roztěkanost(při čtení textu na pc neustále označuju zrovna čtený text myší,často si s něčím hraju při jiné činnosti,třeba neustálý cvakání propiskou)

    neschopnost dokončit nějakou aktivitu,neschopnost zapamtovat si úkoly a povinnosti,častá změna nálad,často měním své plány(někdy i z minuty na minutu),neorganizovanost,někdy přílišná impulzivnost ale to mám celkem pod kontrolou.Vykouřim celkem hodně marihuany takže některý z výše popsaných problémů tim můžou bejt způsobený.Ještě bych dodal,že jsem někdy mírně paranoidní a nespolečenský.

    Myslíte,že tady otravuju zbytečně?
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    ZUZKAOU: siroke spektrum... nejvice se mi libi otrava olovem .)
    ne vazne, zajimalo by me (v ceskych/EU diagnozach!) co by mohla takova porucha pozornosti dostat za nalepku na lebku (predpokladejme bez vyskytu dalsich psychiatrickych symptomu, bez intoxikacea a bez dalsi medikace,)

    (druhy clanek je za loginem)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORPHLER: celé široké spektrum neurologických problémů, následku intoxikace, s depresema (i larvovanejma) jsou spojené problémy s pozorností. A pak jako projevy u problémů z úzkostma, ale to není ani tak o udrženíá pozornosti, jako o zaplněnosti pozornosti.

    http://www.fpnotebook.com/Peds/Neuro/AdhdDfrntlDgns.htm
    http://www.medscape.com/viewarticle/544948
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam