RETAL: Vůbec bych nevylučovala, že spolu spánek a ADHD budou souviset, nicméně ono to i s léčbou spánku není zas tak úplně jednoduchý. Mám syna s ADHD a než jsem si o tom něco načetla, tak jsem to přičítala manželově "genetice," protože manžel má už z dětstvi diagnostikované dys vady a poruchu pozornosti (bez hyperaktivity). Jenže jak jsem si o ADHD začala víc a víc číst, tak čím dál tím víc věcí spatřuju u sebe, a to jak v dětství, tak i teď v dospělosti, a je to klasická ADHD. Nemám potřebu to u sebe mít oficiálně diagnostikovaný, ale leccos se mi tím u mě samotné vysvětluje - třeba i to, proč můj manžel vždycky přesně ví, kde má(m) hodinky, brejle, klíče, tašku, kdežto já zmateně pobíhám po celém baráku a netuším, kde jsem to asi tak mohla nechat. Stejně tak proč já nevydržím chvilku posedět v klidu, a přinejmenším se vrtím, ale spíš šoupu nohama, cvakám tužkou, tahám plyšáky za fousy a podobně.
A můj syn spí úplně stejně blbě, jako jsem spávala já, jako dítě. Je to obrovskej rozdíl oproti mladšímu synovi - ten, jak ho večer uložíme, tak se ráno probudí, starší syn už jen při usínání dokáže celou postel oblézt desetkrát, a v noci v posteli cestuje. Taky starší syn má zábranu, kdežto mladší jí nepotřeboval nikdy.
A spánkový eeg mu dělali, protože má epileptický záchvaty provokovaný teplotou (taky po mně), nález tam měl, ale víc je samozřejmě zajímaly epi hroty, než možná nepravidelnost spánku.
A vsadila bych se, že moje eeg bude velice podobný tomu jeho.
A proč se na to u mě nepřišlo dřív - holt jsem měla kliku, že jsem holka, takže moje projevy byly spíš upovídanost a vrtění v lavici, než zběsilé pobíhání po třídě, a ve svý podstatě jsem měla štěstí, že jsem měla kantory, kterým víc než o výsledek, šlo o postupy a pochopení principů, což mi šlo. Ale běžně se mi stávalo, že jsem měla všechno dobře, ale vůbec jsem si nevšimla, že v zadání je -3 a ne 3. A kam moje paměť sahá, vždycky jsem všechny písemky odevzdávala úplně první, a nikdy jsem neměla plný počet bodů, skoro vždycky to stačilo na dobrou známku, ale jen málokdy na vynikající jedničku :)