• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Já zkoušel akorát to co PALEONTOLOG a nelíbilo se mi to.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ANICASE: me staci prezit sem tam nejakej zaval nebo rozklepany leseni v 50m vysce, pri vykonu povolani, a na extremy me prejde chut. Naposled jsem se s kabelem v ruce plazil po brise z leseni na mostovku a kdyz jsem mel jit zpet kabel zpatky zapojit, tak jsem rekl, ze na to kaslu a ze radsi OBEJDU CELOU STAVBU.
    A to jsem si frcel na strattere, pulz tak 160 a nemoh jsem zpat do rana. Vyvodil jsem dva zavery, nepatrim do vysky a stratteru brat pri praci nemuzu.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    BETTER: nizsi pud sebezachovy bude souviset s impulzivitou. takovy to kdyz do neceho bez premejsleni jdes a pak si rikas "tyvole, dyt ja jsem se tam mohla normalni zabit.". :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ANICASE: já se sportem nemám vůbec nic společného :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ANICASE: mam rada jak kterej sport, nejvic asi lyzovani a kolo, ale jinak jsem strasne lina. nechce se mi nekam hodinu jet, prevliknout se, hodinu cvicit, zase se prevliknout, zaplatit a jet hodinu domu. to fakt ne. dale u niceho nevydrzim, v detstvi jsem delala gymnastiku, hazenou a judo. nejdyl jsem vydrzela 2 roky. jeste miluju lezeni po stromech, klidne i vysoko, ale to neni sport. :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    nemate prosim tip na nejakej online trenink pameti? nejlepe nejaka hra, kde by se clovek mohl sam prekonavat formou rekordu.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    ono na tom papíru co dáváš zaměstnavateli není skoro nic
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    BETTER,ANICASE,CYBERWOLF: díky, to mě uklidnilo. Letovej provoz a pod. fakt nehrozí, to by byl fakt moc moc blbej nápad.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    MAJKA: jinak pokud ti nejde o pozici jako řídící letového provozu, nebo tak něco, tak ADHD není na překážku a nemusíš se toho bát.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    MAJKA: Všechno, co sdělíš doktorovi, je důvěrné. I když je to podnikový doktor. Ten dává akorát vyjádření, jestli tu práci můžeš vykonávat, nebo ne. Lékařské tajemství.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    No já právě byla nedávno na podnikové prohlídce a lékař se mě tam přímo zeptal na drogy, psychicky poruchy... - což mě trošku zaskočilo - tak jsem si uvědomila, jestli to pak tam prostě nebude někde napsaný v mý dokumentaci..
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    MAJKA: zaměstnavatel nemá přístup ke tvé zdravotní kartě a ani se tě na zdravotní stav nesmí zeptat při pohovoru. Maximálně tě může poslat k podnikovému lékaři na vstupní prohlídku, aby potvrdil, jestli jsi pro dané povolání dostatečně fit. V tomhle směru můžeš být v klidu.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    Díky za tip s bullet journal - zkouším to a funguje. První "systém" ever, co mi fakt funguje. Zatím. Je to hodně daný tím, že je to zábavný. Navíc jsem zjistila, že existujou stickerky, washi pásky speciálně na bullet journal atd a moje infantilní retardovaný já je nadšený, takže mi to asi nějakou chvíli vydrží :)

    Taky procházím ofiko diagnostickým procesem na ADD a musím říct, že je to docela poučný :) ale zajímá mě jedna věc, na kterou jsem se zapomnela zeptat - kdyz mi to ofiko diagnostikujou, tak to pak budu muset mít ve zdravotní kartě? A dozví se to tak každej můj potenciální zaměstnavatel?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    To me kurva srre ze maji termin az v breznu
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    BETTER:furt jeste mluvis o predstaveni :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    BETTER: to jste se tedy sesli. Tys to tak nemyslel a jeho se to dotklo prilis. Ale jaki hadeckari byste meli bejt na tyhle situace uz zvykli ;D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    staraarena | PLAVAT V JEZEŘE
    https://www.staraarena.cz/plavat-v-jezere
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    BETTER: o tom jsem slysel, ale zatim jsem tam nebyl. Taky jsem se doslechl o Plout v jezere, coz je o autismu, aspergrovi a podobne.
    NEXEN
    NEXEN --- ---
    CEPAL: máš pravdu, prošel jsem si euforii že zjištění bývalých souvislostí a teď se začínám probouzet. Začínám cítit to vše o čem píšeš...
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    CEPAL: já jsem poměrně velký samotář odmala, s ADHD to nemá nic společného, snad spíš s tím, že mám tak trochu autistické rysy. Každopádn čím méně jsem mezi lidma, tím menší potřebu mám mezi n chodit. Nemám problém jít na nákup, někam s dcerou apod. - tam, kde je to pro mě anonymnější.
    CEPAL
    CEPAL --- ---
    POZITRON: V Londyne anebo ve Fleetu (Hampshire) te rad uvidim, v CR budu asi az na Velikonoce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam