• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    POZITRON:
    PALEONTOLOG: Bože to je taky hustý :-(
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    PALEONTOLOG: prosim te, bud tak hodnej a nepodsouvej mi neco, co jsem nikdy nikde nerekla. nikde jsem netvrdila, ze jsou doktori neomylni a maji vzdy pravdu, ani si to nemyslim. jen trvam na tom, ze ve vetsine pripadu se myli pacient a ne lekar. ne vzdy, ale ve vetsine pripadu. chapes ten rozdil?

    taky bych mohla vypravet o dementovi na zubni implantologii, kterej je sice primar, parada, ale jaksi si tam nedal na vrtani sablonu, protoze takovej expert asi zadnou sablonu nepotrebuje a mne cumi sroub z patra ven.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    POZITRON: ale jistě, máti běhala dva roky po doktorech navíc, skončila na uzavřeným oddělení bohunický psychiatrie, protože ji prostě standardně nepoznali parkinsonovu chorobu a velmi, ale velmi špatně ji léčily antidepresivy. Její bezútěšném nekontrolovatelného stav, kterej dostal mýho fotra k mozkový mrtvici a hemipareze, přešel jediným přezkoumáním hladin dopaminu a nasazením antiparkinsonik. Dva roky života, to je 1/30 jejího života, tvoje hádám tak 1/15.
    Nemáš pravdu, lékařům nelze slepě věřit, sorry jako. Ani instalaterum, ani geologům ani strojarum, pravnikum, nikomu nelze slepě věřit, všichni jsme jen lidi.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    btw, co čekáš, že by ty doktoři měli dělat?
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    ZUZKAOU: Mimochodem... A ty jsi profesne tedy psycholog, psychiatr? Ja jen kde jsi vzala mou diagnozu? Na zaklade par komentaru zde? To je popr trochu profesni fail, ne?
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    ZUZKAOU: A nevidi veci... Tak nevim, nejsem schopen v klide i sedet, neuctu stranku knizky, aniz bych meizitim x krat nekoukal jinam nebo nevstal. Docela mi to zni jako problem. Zejm. to otviram kazde druhe, treti sezeni s nim a on to proste nechce resit, jen rika, jak to je slozite, museli by byt pohovory s rodinou a ja rikam, ze toto mne dohani max. psychicky do vetsich sracek, jelikzo se snazim o nejaky rust a nelze to.
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    ZUZKAOU: Nejak ctu reakci. Hele, prasky beru, nevim, kdes vzala to, ze ne. A zase uplne nevis, jak veci resim. Zkousel jsem x terapii a zkousel jsem i stacionare, ale promin, kdyz otevru sracky z meho zivota a ti lekari to snizuji a zacnou mi uplne nesmyslne poucovat, kdyz ani nemaji dost informaci a znaji neco jen z dvou vet, tak jsem uz dost demotivovany chodit na dalsi a dalsi setkani a doufa, ze jednoho dne najdu nekoho. Spise v psychiatrii a psychologii je dost arogance, ze kdo ten obor zastava, tak je specialista a jeho slovo je nezpochybnitelne. Ale jako v kazdem oboru tam delaji lemplove, ale i ty spicky. Napr. kdyz si obednas jidlo bez masa v restauraci a donesou s masem, tak hned se muzes ohradit a vetsina uzna, ze ten cisnik nebo kuchar pochybil, ale otevru moznost, ze nekdo, kdo pracuje s lidmi kvuli psychice pochybl, tak je hned porblem u pacienta, jelikoz on uz je od pocatku stigmatizovany kvuli nepatricne psychice.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Jako filtr na lidi, co o to fakt stojej, mi to přijde docela dobrý.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    ANICASE: myslím, že Kollucha naráží na těch 700Kč na pohovor. Což mi teda taky přijde hustý na to, že berou 12 lidí a šance je tedy docela malá. Za 7 kil a 3 stránkovou esej dostanou matný příslib s malou šancí, fakt príma :)
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    ANICASE: Já si netroufám odhadovat, kolik se do vstupního pohovoru přihlásí lidí, ale zdá se mi skoro, jakoby ti lidi, co se tam nedostanou, platili na těch 12 privilegovaných, které vyberou.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    POZITRON: Dík*
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KOLLUCHA: chapu tvoje rozhorceni, vuci tobe konkretne je to nefer, ale proste vetsina pacientu jsou uplni kreteni a diktujou/samodiagnostikujou si nesmysly. :/
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    TRISSIE: Já samozřejmě nechci mít žádnou děsnou chorobu :-) Ale tak mě spíš zarazil ten nepoměr. Já na něj myslela intezivně skoro celý ten půlrok. To, co mi řekl, mi změnilo život a asi ještě změní, v jednom kuse jsem se mu snažila dovolat... A on vůbec netušil, kdo jsem a co po něm chci.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    POZITRON: No jo jako, ale jak mě chtějí léčit, když mi dají špatnou diagnozu? Jde o to, že mi nevěří a že je to nezajímá, ne o to, že jsem se chtěla svézt do tunelu. Každopádně na tu rezonanci nejsou tak dlouhé fronty všude. Mně vzali na Chodově tenkrát skoro hned. Taky poliklinika Vysočanská má vcelku krátké čekací lhůty na všechny zobrazovací metody.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KOLLUCHA: věř tomu, že nechceš být ten pacient, jehož diagnozu si doktor-specialista vybaví hned při pohledu na jméno, i když tam dlouho nebyl. Protože to obvykle bývá ten druh průseru, o který nikdo nestojí...
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Já si tu zas utrousím nějaká moudra a půjdu:

    Doktor má řešit medicínský problém, který musí nejprve diagnostikovat a pak zvolit vhodnou léčbu. Ani diagnóza ani zvolená léčba se nemusí slučovat s přesvědčením pacienta (a pacient se pak léčit nemusí, nebo může jít za jiným doktorem). Pointa je, že doktor volí léčbu jakou považuje za vhodnou, ne co si objedná pacient (to dělají léčitelé, akorát to nefunguje).

    Doktor není zastávka před lékárnou, když chcete lék na předpis. Ty léky jsou na předpis buď proto, že můžou snadno nadělat škodu, když se užívají špatně, nebo se dají zneužívat. V psychiatrii se dá asi zneužívat prakticky veškerá medikace, takže postup "vyserte se na diagnózu a napište mi léky" bude červený prakorek značící, že možná nemáš problémy o kterých mluvíš, ale chceš zásobovat varnu nebo to redistribuovat a tak.

    Doktoři jsou lidi. K tomu jich je celkem málo, takže jsou i přepracovaní a nezřídka vyhořelí. To všechno jsou důvody, proč dělají chyby. I tak tomu ale nejspíš budou rozumnět a úplně bych neříkal, že vím nejlíp co mi je a co mi na to má napsat.

    Deprese a úzkosti provázejí celou řadu onemocnění. Asi jako svědění doprovází celou řadu onemocnění. Třeba kopřivka, svrab, neštovice, hemeroidy... Léčba se dost liší a u věcí spojených s depresí to bude podobné.

    Psychiatrie na spoustu věcí nemá objektivní diagnostická kritéria. Některé diagnózy jsou vysloveně subjektivní (protože nejde změřit, co se tomu pacientovi děje v hlavě). Takže je to kýbl převážně měkkých kritérií, které musí doktor nějak interpretovat (protože se to různě protíná a člověk může mít i víc problémů současně). Proto to pořád dělají lidi a nevypadá to, že by se to mělo v dohledné budoucnosti měnit.

    Dotazník není o nic objektivnější, než když se doktor vyptává na věci. Taky se diagnóza nedá určit podle dotazníku. Proto taky když vám v těch různých testech všude po internetu vyjde vysoké skóre, tak tam máte napsáno, že to máte konzultovat s odborníkem, ne že to máte.

    Ještě takový "fun fact" k lékům: antidepresiva u těžkých depresí zvyšují riziko sebevraždy. Je to proto, že když člověk sotva dokáže vstát z postele, tak i když se chce zabít, tak to prostě nedá. S antidepresivy se mu udělá líp a už to dokáže.

    TL;DR: neni to sranda
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KOLLUCHA: no jo, tak ale to se neni cemu divit. u mri je obecne obrovskej problem kvuli cekacim lhutam, dyt na ni cekaj mesice i ti, pro ktery je to zivotne dulezity. to bych nemela doktorum za zly, fakt ne. nemuzou na ni posilat kazdyho pacienta, kterej si rekne, kdyz oni nemaj pocit, ze je to pedpodminecne nutny. u nas je tohle vecnej boj, treba klinicky studie, kde je mri na zdravejch dobrovolnicich, nebo je tech vysetreni jen zbytecne moc, se automaticky vyrazujou. a to si pis, ze kazdej ma jinej nazor na to, co je to zbytecne moc, takze nekdy skoro tece krev. :)
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    POZITRON: Podle mě v tom není rozdíl. Akorát teda třeba zubař většinou nezachází s tak citlivými údaji a zpravidla mu stačí pohled do karty. Životní příběh slyšet nepotřebuje, tam pomůže spíš rentgen :-))

    Ale třeba když jsem měla výhřez/protruzi ploténky v zádech, tak trvalo skoro rok, než mi to někdo diagnostikoval. V podstatě jsem všechny ty doktory na kolenou prosila, ať mě pošlou na rezonanci a nechtěl nikdo, až nakonec neurolog to udělal. A praktička se mě potom s úšklebkem zeptala - no tak ale tam se zjistilo, že vám nic není, ne? - Všichni si mysleli, že mám akorát housera a jsem hysterka. Kdyby mě aspoň někdo z nich poslouchal, tak by věděl, že housera jsem měla předtím xkrát, vím, jak to vypadá a že tohle je něco jiného.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KOLLUCHA: v cem je rozdil oproti kozari/ocari/zubari/jinemu specialistovi? kdyz pises, ze to podle tebe u psychiatra neni v poradku, tak i oni by si meli pamatovat alespon nejake zakladni informace ke kazdymu z tech stovek pacientu? zajima me, jak to myslis.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    PALEONTOLOG: Jinak teda čísla se mi zdají lehce off. Děti s ADHD mají větší pravděpodobnost, že budou mít depresi, ne menší. A těch max 5% se mi taky zdá dost málo, zvlášť v téhle době. Třeba dle CHADD má nějakou poruchu nálady 10-30% dětí s ADHD a někteří uvádějí, že až 70% lidí s ADHD bude aspoň jednou v životě ošetřeno pro depresi. Bohužel tam neuváději, z jaké konkrétní studie (studií) čerpají.
    Depression - CHADD
    https://chadd.org/about-adhd/depression/

    A pak tady máme pěknou studii z pubmedu. Hned na začátku se praví, že zatímco "normální" děti a adolescenti mají depku z 3-5%, Angold v roce 99 zjistil, že mladí s ADHD mají 5,5x vyšší pravděpodobnost výskytu deprese, nebo dokonce 12-50%. Čím je člověk starší, tím je to horší, protože negativní efekty a dopady na život dítěte se postupně kumulují, až mohou eventuálně způsobit vznik deprese; mohou vést také ke vzniku sebevražedných sklonů. Navíc holčičky měly horší průběh deprese než "normální" děti, delší epizody, více tendencí k sebevraždě a více návštěv v nemocnici. Děti s oběma onemocněními dohromady měly taky větší pravděpodobnost, že se jim po léčbě příznaky deprese vrátí.
    A Review of Co-Morbid Depression in Pediatric ADHD: Etiologies, Phenomenology, and Treatment
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699665/

    (Omlouvám se za czenglish, nějak mi to dnes nemyslí.)
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    PALEONTOLOG: Jasně, že ne. Většina nemocí se vzájemně nevylučuje, naopak, ty komorbidity jsou poměrně běžné. My to máme ještě v pohodě. Lidi s Downovým syndromem mívají taky často ADHD nebo třeba autismus, a spoustu dalších věcí. Downův syndrom s autismem má třeba Špidlův syn, takže ze Špidly se kromě poměrně známého úspěšného politika stal taky advokát pro duševní zdraví :-)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOLLUCHA: No to je u zdravejch 5% s depresí a děti s ADHD 4%. šlo mi to, že se ty nemoci patrně nevylučujou. Narozdíl od amputovaných dolních končetin a vod v kolenech k tomu :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam