• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    KOIRA: Heej takže mentálně jsem někde těsně za dvacítkou, já to věděla! :D
    KARNAL
    KARNAL --- ---
    Zdravím, mám šestiletého synka, kterému nedávno byla diagnostikována adhd (na diagnostickém pobytu v Brně). Bydlíme ale v Praze, takže pro něj teď hledám dětského psychiatra zde. Neznáte někoho, kdo se v adhd víc vyzná a zároveň bere nové pacienty? Když bude v dosahu rozhraní Prahy 2, 3 a 10, tak ideál, ale podle všeho si nemůžu moc vybírat, všichni zatím doporučení psychiatři nové pacienty neberou :(
    Díky moc.
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    JANOCKA: Mě dost udělala jasno tahle tabulka v tom, co od sebe můžu očekávat a kdy. Třeba to neplatí úplně přesně, ale pravda je, že jsme s některýma vecma trochu pozadu. https://pin.it/1pE9nau
    Nicméně, to fakt neplatí pro intelekt, nápady, tvořivost a tak.
    JANOCKA
    JANOCKA --- ---
    Moc Vam děkuju za odpovědi. Úplně me to dojalo. :)
    Me osobně diagnostikovani syna hrozně pomohlo. Nepřipadám si už tolik jako neschopná matka a u něj zas už vím, co od něj nemůžu chtít a očekávat a ze to nedělá naschvál nebo ze by byl nevychovany.
    Kdyby Vas cokoli ještě napadlo, co poradit rodiči adhd dítěte, budu vděčná.
    QUIXDE
    QUIXDE --- ---
    KOLLUCHA: Už se připravuje prekopany MKN-11, který bude více podobný DSM-V a úplně se překonávají diagnózy...
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    MAJKA: Nevím, čerpám z toho, že ADHD a Asperger jsou můj autistický special interest :-) V USA se používá diagnostický manuál DSM-V, který obsahuje ADHD. V Evropě a asi zbytku světa se používá ICD-10 (česky MKN-10), který dělá WHO. Ten obsahuje hyperkinetickou poruchu. Problém je, že ten americký manuál nás vysvětluje výrazně líp než ten náš. Takže se vžilo používání ADHD. Skoro vůbec ICD-10 neznám, ale DSM-V mi přijde v lepší i v jiných věcech (ale nejsem žádný odborník ani na DSM-V).

    Jinak DSM vytváří koncil klinických psychologů. Kdo ve WHO vyrábí ICD nevím, ale ICD obsahuje nejen psychiatrické záležitosti, ale všechny nemoce a podobně. Ten článek od tebe jsem letmo proskákala a přijde mi dobrý, i když bohužel teď nemám čas ho číst. Ale i tak jsem si všimla, že tam autoři nadávají na to, jak jsme tady zaostalí :-)))
    DRAKY
    DRAKY --- ---
    JANOCKA: ze vseho nejvíc bych zpetne ocenila, kdyby ve mne rodice dokazali vyvolat pocit, ze me maj radi, at jsem jakakoliv. Ze nejsem kvuli svejm chybam spatna, jen je proste mam a budu se s nima muset poprat. Ze kazdej ma neco, i kdyz to treba neni u jinejch videt. Nebo aspon kdyby se jim povedlo vyhnout se tomu, abych mela pocit, ze jsem jim vlastne strasne na obtiz a byli by radsi, kdyby me nemeli. Kombinace neustaly kritiky a nulovyho chvaleni proste neni to pravy. Nastavovani hranic je hrozne dulezity, ale da se imho delat i docela laskave, s moznosti pro dite nekdy taky "vyhrat" a hlavne musi bejt dusledny. Nejmensi mezirka v ty hranici a vsad se, ze ji do tejdne rozsirim na eurotunel.
    K4N3C
    K4N3C --- ---
    A vlastně celý web http://www.nepozornidospeli.cz/ může být pro spoustu lidí bezva odrazový můstek :)
    K4N3C
    K4N3C --- ---
    Jinak doporučuju knihy Fast Minds (dostal jsem ji při vyšetření a diagnostice na ADHD) a pro nejbližší okolí je super tahle příručka http://nepozornidospeli.cz/images/ADHD_prowebFIN.pdf :)
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    JANOCKA: a jinak díky moc, že se ptáš.
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    JANOCKA: Kromě toho, co napsala Majka, se prosim zeptej na to samé jeho. Otázka, Co potřebuješ? je za mě úplně nejvíc. A pak taky respekt k tomu, co ti řekne. Mám dodnes problém věřit realitě. Pokud řekne že se snaží, tak i když to není vidět, tak se fakt snaží a potřebuje někoho, kdo mu to bude věřit. Přijmout ho s tím, co je. Jede si svůj vlastní závod, ale velmi pravděpodobně zvládne všechno to, co ostatní, ale treba mu to bude trvat dýl a občas to nevyjde napoprvé a nestihne se to v termínu. To dávám čisté za sebe. .
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    JANOCKA: pochopení, a později podporu, když se s tím člověk snaží poprat.
    (možná i pomoc se získáváním informací a chápáním toho, co a proč se mi děje, ale to je tak daleko od mojí reality, že nevím jestli je to možné.)
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    KOLLUCHA: z čeho čerpáš? Z toho, co jsem rychlopogooglila jsem pochopila, že se prostě WHO, Amerika a EU různě perou s terminologii a klasifikací, ale že by to byla vyloženě "neoficiální" diagnóza - tak jsem to nepochopila. Ale třeba koukám na špatné zdroje, samozřejmě
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    Mimochodem ADHD není v Evropě oficiální ani teď.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MAJKA: jo, to jo, dyt tehdy toto vsechno bylo ve skatulce LMD. ja teda mela primo jeste cerne na bilem poruchu soustredeni a dyslexii a vim, ze rodice uz od detstvi pouzivali i slovo hyperaktivita, nekdo jim to musel rict. zkusim nekde u rodicu vyhrabat ten papir z poradny pro zakladku, tata si delal vzdy od vseho kopie a vim, ze to nekde doma budou mit.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    JANOCKA: tak především - posílám ti velkého srdcosmajlíka za to, že se takhle ptáš. Už to svědčí o tom, že se svému dítěti snažíš rozumět a to je skvělý. Já budu mluvit čistě za sebe. Jako ADHD člověk mám a i jako malá jsem měla extrémní denodenní pocit failu. V kombinaci s extrémně kritickými rodiči je to pro sebevědomí totální smrt. Zpětně bych si přála především více pochopení a méně kritiky. Rozhodně ne nějaké omlouvání a úlevy, jsem zpětně dost pyšná, co jsem dokázala. Ale chtěla bych méně toho pocitu, že jim nikdy nic ode mě nebude dost dobré, že jsem svéprávná bytost jejíž názor má váhu a je vnímán.


    POZITRON: Hele já to nechápu, máti prostě muselo bajt jasný, že nejsem úplně cajk. Doted se spolužačky navěj vzpomínkami na telefonáty od máti, co bylo dneska za úkoly, mejma projevama roztržitosti, atp. Kdysi jim akorát psycholožka řekla, že mám LMD, tak jim to asi stačilo. Nevím.

    JANOCKA
    JANOCKA --- ---
    Mam otázku. Co byste uvítali od svých rodičů v době dětství a dospívání? Nebo, co podle vas vasi rodiče dělali dobre/spatne, v rámci pomoci a ulehčení.
    Mam 5leteho adhd syna a odborných příruček a rad kolem spoustu, ale vy máte TU zkušenost. Předem díky moc, klidně do posty
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    PAKOBYLKA_: KOLLUCHA: Holky, chapu vas argument. U nas je to dedicne, projevy ma babi a tata. babi je pres 80, tak leda s nim. Mamu do toho tahat nechci, to bych opravdu byla nakonec jen ja frustrovana, ta tyhle veci ignoruje s pristupem "musis se vic snazit".
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MAJKA: plus za prvni odstavec, taky se ze vseho nejvic setkavam s "to ma dneska kazdej", ale rodice jsou v pohode, dyt ti se mnou litali po poradnach uz od malicka, kde diagnozama nesetrili. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam