• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    SUK
    SUK --- ---
    VYHULENY_UFO: Vis, on ten problem s ADHD neni ten, ze by sis nedokazal "zorganizovat cas". On je problem v tom, ze ty nedokazes tu organizaci dodrzet. Protoze, jak jiz rekl VON_GILOTINE, ty vis, ze potrebujes odejit v 13:05 a vsecko stihnes hrozne krasne. Jenze je 12:55 a predstava, ze budes deset minut jenom cekat je nepredstavitelna. To se radsi bodat kruzitkem do voka jaky to jsou muka.

Takze si najdes cinnost odhadem na 5 minut (neco, co mesic odkladas), ktera zahadnym zpusobem trva minut 15 (protoze mezitim udelas jeste hromadu dalsich zbytecnych veci a neefektivne) a najednou nestihas.

K tomu vsemu, ja treba osobne mam prakticky nulovou motivaci chodit vcas - krom dobryho pocitu ze jsem vcas akorat prohlubuju svoje zavislosti na socialnich sitich, protoze co mam kurva jinyho delat, kdyz prijdu vcas a pak 35 minut cekam na ostatni? Zrovna dneska jsem mel sraz v 7:45. Prijel jsem v 7:50. V 8:08 telefon, kde jsem (sedel jsem zrovna na hajzlu).

Vzdycky. Furt.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    jo, opakovani matka moudrosti.
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    Tohle bude mít asi stejnej efekt, jako když ti budeme říkat, že je stejně lepší netrollit. Nikdo neni zvědavej na člověka, co sem chodí sypat svoje hraběcí rady, který všichni slyšeli asi tak milionkrát.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PALEONTOLOG: pane kolego, se vstavanim mivaji problem i zcela zdravi a normalni lide jako jsem ja.
    vite vy, jaky je to utrepeni vstavat pred 8h ranni? Ja musel minuly tyden po dlouhy dobe vstat v 6:30, abych byl v 8 u zakaznika na univerzite a pak sem mu tam usinal na porade.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    já mám problém se vstáváním, dochvilnost mi nedělá problémy, spíš občas nastřelím nějakej čas, čeká mě sto kiláků a přijedu skoro přesně. ale to vstávání, to bych úředně zrušil. naštěstí doba, kdy jsem měl 24h pohotovost už je pryč a mám pravidelnej režim ^_~
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    jdete prosim poradit do auditka deprese ze maj lidi sportovat a bejt pozitivnejsi.
    jinak tamhle sou dvere.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    muj mozek to dela tak ze odmita vyrazit dokud to nebude akorat.
    takze ma propocitanou zhruba idealni cas a trasu kdyz vsechno pojede na cas a vsude pujde akorat popobehnout (treba prestupy v metru)
    jakmile mi cokoliv z toho jede o chvili jinak tak razem nabiram zpozdeni.

muj mozek nedokaze vyjit s predstihem. kdyz to udela okamzite se priserne nudi a vsechno hrozne trva nez prijede a stejne tam jsem pak moc brzo a nudim se dokud nedorazi druha strana a mozek je pak otraveny stejne, proc jako sme dopice dyt jsme mohli ten cas vyuzit efektivneji.

nenavidim svuj mozek
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Škoda, že neexistují aplikace do mobilu, které by povinnosti a plány připomínaly tak, aby k nějakému zanedbání nemohlo dojít.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    stejne lepsi nez se vymlouvat na nejaky adhd je proste sam ze sebou pracovat. vim-li, ze chodim prilis pozde nebo prilis brzo, organizuji si cas s rezervami, tak abych to stihal. radeji byt nekde drive, nez pozdeji a byt za neuctivyho.
    prijit nekam vcas je zaklad schopnosti chodit do prace a obecne pracovat. nikdo neni zvedavej na cloveka, ktery misto aby prisel v domluvenych 10h, dorazi ve 14h.
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    LUKK: Tohle je strašně těžký vysvětlit někomu, kdo se tě ptá, a proč prostě nepřijdeš včas? A já mu na to nedokážu říct nic jinýho, než že prostě nevim, jednou si něco zapomenu, pak se z úklidu co je naplánovanej na pět minut stane deset a už se to veze, přitom prostě, co je pět minut? Nejtěžší je vysvětlit člověku, pro kterýho je to trigger, že tohle neděláš jako neúctu k němu.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Na termíny, kde je potřeba být načas, se snažím dávat si pozor a dostatečné rezervy. Ale když mám kupříkladu někam dorazit mezi čtvrtou a pátou, jsem tam typicky 16:55-59. O odhadování pracovních kapacit teda ani nemluvím.
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    LUKK: jop, celý život, a když jsem někde náhodou včas, tak se to posere jinak (třeba výluka na trati, stávka leteckých společností atp.)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    LUKK: yep. Rip.
    LUKK
    LUKK --- ---
    Dospělí s ADHD mají časovou slepotu: nedokáží odhadnout ani vlastní kapacity, říká psycholožka | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/zdravi/rozhovor-o-adhd-v-dospelosti_2206180600_ank
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VON_GILOTINE: nemám ADHD, ale i tak jediný důvod, proč chodím k zubaři pravidelně, je ten, že moje zubařka zvládá objednávat půl roku až rok dopředu. Tzn. při jedné návštěvě rovnou nabízí termín další.
    Zeptej se, třeba tvoje/tvůj umí totéž.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Já svýho času frčel na kočičím předení :)

The Internet has a Cat! Meet Purrli, the Online Cat Purr Generator.
    https://purrli.com/
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    Já si na soustředění rád pouštím několik věcí zároveň - např. déšť, vítr, moře a podobné, nějakou ambient hudbu a třeba hodně potichu na hranici slyšitelnosti mluvené slovo, zvuky ulice, whatever...

Btw šikovná věc na toto
    ViewSync - Multiple YouTube Viewer
    https://viewsync.net/
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    DOCKINEZ: v tomto smeru mam nejradeji radio v jazyce ktery prilis neovladam, takze m ijen jednou za cas utkvi veta a celkove je to krasna prirozena background noise. a vlastne jeste mam hodne rad nejake neprovarene opery ci neotravna kalsicka hudba.

casto si u cteni musim klepat prstem nebo tak neco.

k zubari chodim pravidelne o pulrok az dvaroky pozde. danove priznani podavam 31.brezna a prehled tak v zari.

nic nepomaha nic, mozek proste tvrdi, ze veci bude resit az to bude potreba a ne zbytecne dopredu
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    VON_GILOTINE: Tohle mám různý. Někdy mi ticho nevadí, ale když se potřebuju focusovat a nejde to, funguju už léta na takových těch playlistech "music for work&study" resp. "alpha waves".
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    POZITRON: Jo, nákupní seznam do konkrétního obchodu jasně v mobilu, ale pak jsou takový ty obskurnosti jako "koupit pásek na judo" "koupit flašku na kolo" "objednat zubaře" a tam mi mobil nepomůže, to se ztratí v miliardě poznámek stejně jako na tom papírku 🤷🏼‍♀️
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam