• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VYHULENY_UFO: vidíš, taky budeěš porouchanej, když je potřeba stejnou věc vysvětlit 3x a stejně nezabereš. někteří to chápou hned. inu labyrint říše rozumu
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PALEONTOLOG: jo, to treba nedokaze muj spoluzak s bipolarkou, ktery dostal od psychiatricky lecebny chraneny byt. jenze on je fakt extrem, ktery je pul roku v pici s vidinama, ze proste do prace chodit nemuze.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VYHULENY_UFO: tak znovu, někdo poruchu kompenzovat nedokáže, se s tím smiř
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SUK: protoze dochvilnost je vysadou kralu. ja nemam zajem cekat na cloveka, ktery neni schopen prijit na dohodnuty cas. paklize se mi to nekde stane, ze dotycny neprijde vcas, pouzivam takzvanou akademickou ctvrthodinku a pak jdu ja pryc.

tohle se dost navic zhorsilo rozsirenim mobilnich telefonu a socialnich siti, cekas, cekas a cekas a dotycny ti pet minut pred terminem napise, ze nedorazi, protoze neco. ja pamatuju doby, kdy mobily nebyly a proste kdyz sis treba domluvil rande, tak si proste musel prijit a nemel si moznost se pet minut pred schuzkou vymluvit.

dalsi vec je, ze lidi se hrozne vymlouvaji a lzou. ja dost casto neverim na duvody, kterymi lidi omlouvaji nedochvilnost. napriklad predevcirem mi volal typek, kteryho sem mel na praxi a nebyl schopen chodit vcas, abych mu poradil nejlepsi vymluvu, proc nemuze prijit na pracovni pohovor. ja myslel, ze mi proste jebne a poslal sem ho do pice, ze preci za nej nemuzu vymyslet lzi.
    SUK
    SUK --- ---
    VYHULENY_UFO: kdyz te tak serou lidi, co chodi pozde, proc ty si nevezmes knizku? Zrovna ja chodim skoro vzdy na minutu presne, pokud je to nutny a vim, ze jdu za lidma, co budou na minutu presne. Druha vec je, ze si u toho casto docela zabeham...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PALEONTOLOG: s poruchami se da aspon pracovat. kazdy musi zacit hlavne u sebe tim, ze si uvedomis a priznas. je to stejny jako si priznat napriklad zavislost na omamnych latkach.

jako ja mam pocit, ze si lidi snazi temahle poruchama zjednodusit zivot, mit na neco vymluvu, stejne jako rodice aby s deckem radeji pracovali, nechaji si napsat od doktorky hromadu dysfunkci, poruch a k tomu tunu prasku. fakt si kolikrat rikam, jak mohlo lidstvo prezit a dospet do 21 stoleti...

v tomhle svete nejde o to, abys mel jednoduchej a pohodlnej zivot. udel cloveka je pracovat, vydelavat a zkusit se rozmnozit.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VYHULENY_UFO: no a to mám ještě zkušenost z hornické činnosti, kde teda nepřijít včas je prakticky trestný. takže těch mejch 5:55 ebo 6:05 snášeli velmi těžce :D a já taky.
    mám kolegu, který podle svých slov nemá vůli. místo na 7:30 chodí na 9:00 a pak lítá po dílně a nahání u ostatních čas tím, že vypomáhá s čím může. tu 1,5 hodinu spánku vykmitá násobným nožstvím energie. ten má adhd jak vyšitý.
    někdo poruchu kompenzovat nedokáže, se s tím smiř
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PALEONTOLOG: pane kolego, dochvilnost je ocenovana v kazdym zamestnani. pro me bylo docela prekvapeni, kdyz si mi pan provozni v hospode stezoval, ze je problem sehnat cloveka na toceni piva, ktery prijde vcas otevrit hospodu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SUK: no ja nevim, delej to co se delalo, kdyz ja byl malej. nos si sebou knizku, casopis a cti si v nich. nikdo te se zbrani u hlavy nenuti zabijet cas na socialnich sitich behem cekani, muzes si cist na internetu nejaky vedecky texty, rozsirovat si vzdelani a nebo cist literaturu, ke ktery uz nejsou autorsky prava.

ale jako pekny vymluvy proc nechodit vcas. ja osobne jsem presvedcen o tom, ze prijit vcas do prace je celkem zivotni nutnost.
    mel jsem na praxi frajera, ktery nebyl schopnej prijit v 9, ani v 10, ani v 11, ani ve 12 a ve 13h mi zavolal, ze se v noci zasek a zaspal. takovyho cloveka v praci nepotrebujes, protoze nechces proste zakaznikovi vysvetlovat, ze kolega je debil a vymlouva se na adhd. za mych mladych let to fungoval tak, ze i kdyz sem v noci chlastal do 5do rana, tak sem proste v 8h vstal a priznal v praci nebo u zakaznika, ze jsem proste mirne zlitej. v tyhle zemi se tomu kazdej zasmeje, nabidne ti kafe a oceni, ze si prisel.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ale to jsou setkání lidí, akce, pak je rurinní vstávání, když o nic nejde a ... to je katastrofa :3
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    zanedbaly, ble
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VON_GILOTINE: abych nějak zareagoval na to, co píšeš, tak já to měl podobně. akorát mě zaměstnání přinutilo dělat si fóra, protože rande vous někde u hranic s výjezdem z prahy vyžadovalo fóra. mozek pochopil, že je lepší vyrazit dřív, než pak trpět ostudu a výčitky. ano, nemohl jsem za kolonu před plzní, ale jsem to já, kdo s tím mohl počítat a vysral se na to :)
    tohle darebáctví ze mě vymlátila praxe. ono když na tebe čeká 10 chlapů a 4 stroje, tak přijet jako seladon o hodinku později fakt není dobrej pocit. i kdyby se zanedbali pocity dělníků, tak zůstane pocit, že jsem měl něco dozorovat a nebyl jsem u toho. ten pocit v žaludku, při psaní zápisu do stavebního denníku je takovej.. jako když musíš přejít led a nevíš jak je tlustej. nemluvě o ražbách, člověk co nepřijde včas na čelbu tam prostě nemá co dělat. u mě v oboru platí, že jakýkoliv další pracovní finesy (s velmi dobrým pocitem seberealizace) začínají dochvilností.
    SUK
    SUK --- ---
    VYHULENY_UFO: Vis, on ten problem s ADHD neni ten, ze by sis nedokazal "zorganizovat cas". On je problem v tom, ze ty nedokazes tu organizaci dodrzet. Protoze, jak jiz rekl VON_GILOTINE, ty vis, ze potrebujes odejit v 13:05 a vsecko stihnes hrozne krasne. Jenze je 12:55 a predstava, ze budes deset minut jenom cekat je nepredstavitelna. To se radsi bodat kruzitkem do voka jaky to jsou muka.

Takze si najdes cinnost odhadem na 5 minut (neco, co mesic odkladas), ktera zahadnym zpusobem trva minut 15 (protoze mezitim udelas jeste hromadu dalsich zbytecnych veci a neefektivne) a najednou nestihas.

K tomu vsemu, ja treba osobne mam prakticky nulovou motivaci chodit vcas - krom dobryho pocitu ze jsem vcas akorat prohlubuju svoje zavislosti na socialnich sitich, protoze co mam kurva jinyho delat, kdyz prijdu vcas a pak 35 minut cekam na ostatni? Zrovna dneska jsem mel sraz v 7:45. Prijel jsem v 7:50. V 8:08 telefon, kde jsem (sedel jsem zrovna na hajzlu).

Vzdycky. Furt.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    jo, opakovani matka moudrosti.
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    Tohle bude mít asi stejnej efekt, jako když ti budeme říkat, že je stejně lepší netrollit. Nikdo neni zvědavej na člověka, co sem chodí sypat svoje hraběcí rady, který všichni slyšeli asi tak milionkrát.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PALEONTOLOG: pane kolego, se vstavanim mivaji problem i zcela zdravi a normalni lide jako jsem ja.
    vite vy, jaky je to utrepeni vstavat pred 8h ranni? Ja musel minuly tyden po dlouhy dobe vstat v 6:30, abych byl v 8 u zakaznika na univerzite a pak sem mu tam usinal na porade.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    já mám problém se vstáváním, dochvilnost mi nedělá problémy, spíš občas nastřelím nějakej čas, čeká mě sto kiláků a přijedu skoro přesně. ale to vstávání, to bych úředně zrušil. naštěstí doba, kdy jsem měl 24h pohotovost už je pryč a mám pravidelnej režim ^_~
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    jdete prosim poradit do auditka deprese ze maj lidi sportovat a bejt pozitivnejsi.
    jinak tamhle sou dvere.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    muj mozek to dela tak ze odmita vyrazit dokud to nebude akorat.
    takze ma propocitanou zhruba idealni cas a trasu kdyz vsechno pojede na cas a vsude pujde akorat popobehnout (treba prestupy v metru)
    jakmile mi cokoliv z toho jede o chvili jinak tak razem nabiram zpozdeni.

muj mozek nedokaze vyjit s predstihem. kdyz to udela okamzite se priserne nudi a vsechno hrozne trva nez prijede a stejne tam jsem pak moc brzo a nudim se dokud nedorazi druha strana a mozek je pak otraveny stejne, proc jako sme dopice dyt jsme mohli ten cas vyuzit efektivneji.

nenavidim svuj mozek
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Škoda, že neexistují aplikace do mobilu, které by povinnosti a plány připomínaly tak, aby k nějakému zanedbání nemohlo dojít.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    stejne lepsi nez se vymlouvat na nejaky adhd je proste sam ze sebou pracovat. vim-li, ze chodim prilis pozde nebo prilis brzo, organizuji si cas s rezervami, tak abych to stihal. radeji byt nekde drive, nez pozdeji a byt za neuctivyho.
    prijit nekam vcas je zaklad schopnosti chodit do prace a obecne pracovat. nikdo neni zvedavej na cloveka, ktery misto aby prisel v domluvenych 10h, dorazi ve 14h.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam