• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Trochu jsem se nad tím, co jsem tu psala, ještě zamyslela, a maličko to poopravím. V podstatě mě tohle trápí jen ve volném čase. Najednou mám chuť něco dělat, a napadá mě milionvěcí, do kterých se pustit, a zároveň panika z představy, že když si vyberu jednu z nich, znamená to, že na ty další možnosti se nedostane. To mě nakonec úplně paralyzuje a všechen ten čas většinou nakonec proflákám :/
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Jo ja chci jen sedet a koukat a dal premyslet nad svyma vecma. Pit kafe na lavicce pred kavarnou a koukat na lidi. Radit kamaradum v jejich mladozivotnich problemech a situacich.
    Doporucovat knihy a k9miksy
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    ECLECTICA: někdy si říkám, že chci jen tak existovat, ale často spíš, že chci spoustu různých věcí najednou a na všechny prostě nezbývá čas. Bohužel se ale tyhle věci mění/střídají podle nálady, takže nevěnuju dostatek času ani některým věcem na kterých mi záleží víc. Chtěl bych si myslet, že se to trochu zlepšuje.

Občas mě trápí, že ty "normální" lidi v mém věku nebo i mladší kolem mě už mají vyřešené ty věci které je dobré mít vyřešené - bydlení, rodinu, 2 děti a takové ty věci. Snad tam taky směřuju a říkám si, že to prostě holt tak vyšlo, tak bych se tím neměl trápit. Stejně mě ale štve kolik energie jsem spálil jen tím, že jsem se snažil uřídit sám sebe.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    ECLECTICA: staci projit mailboxy, socialni site a dalsi oblibeny weby. ono se za par hodin scrollovani najde co chci. i kdyz casto neco jinyho nez jsem chtel puvodne :-D
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Tak mě napadá, znáte takový ten pocit, že něco chcete, ale vůbec nevíte co? Mám to v podstatě celý život, jenom teda s léky a věkem je to o dost slabší než dřív.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    ZUZKAOU: dekuju za web. Skoda ze sem jej nepotkal o deset, dvacet let driv
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADHD Medication Nonadherence in Adults: Treatment Inconsistency
    https://www.additudemag.com/medication-nonadherence-adhd-adults-solutions/
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ZVSX: "poznamenam si vsechny veci, ktery chci udelat a jejich deadliny (pracovni, nepracovni, rodiny, volnocasovy, vsechno)" je pro mne bez medikace naprosty scifi, poradne to nezvladam ani s medikaci.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    PAN_UZIVATEL: a prosim te jeste, ty mas teda ADD a ne ADHD? totiz ja bych jen chtela pridat zkusenost a upozornili me na to pred lety v blazinci, meli pravdu, ze SSRI nejsou pro cloveka s ADHD uplne vhodna, protoze jeste vic nabuzujou. ale jestli u tebe chybi hyperaktivita, tak je to asi v pohode.
    ZVSX
    ZVSX --- ---
    VON_GILOTINE: ad konspiracni vira: to je presne to jak jsem nechtel aby to vyznelo. to je ten duvod proc se to snazim uvest na pravou miru, protoze mi ted dochazi, ze to tak mozna pro nekoho mohlo vyznit. takze to znova reknu jeste explicitneji: moderni medicina ano, ezoterika ne, delat si poznamky a prioritizovat ukoly ano.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    ZVSX: nene to si nerozumime.
    Ja tvrdim ze opak je to cemu treba se vyhnout. Te konspiracni vire ze doktori se te jen snazi upoutat navzdy v tenata mediciny a budes na ni zavisly.
    Kombinuj co funguje at uz z ezo ci farmaceutiky. Kazdy ma ty pomery jinak.
    ZVSX
    ZVSX --- ---
    VON_GILOTINE: jo, vim kam miris, poznamenavam si co nemam rikat.

chodte k doktorum a poslouchejte je.

nicmene doktor vas nezbavi potreby prioritizovat svoje ukoly.

takhle kdyz to reknu, tak je to ok, ne?
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    ZVSX: to je dobre ze to nevidis cernobile.

Ja prave v dusledku podobneho pristupu prisel o cca 10let zivota,tak rad propaguji dnesni neadiktivni podobu medikace
    ZVSX
    ZVSX --- ---
    VON_GILOTINE: jako castecne mas pravdu. ja jsem furt presvedcenej ze to co mam v hlave muzu kontrolovat))

pomoct, no ja jsem treba dlouho chodil na konzultace k psycholozce ktera jede jenom ADHD, ale vyhejbam se dlouhodobymu jedeni leku, to jo. kratkodobe v krizi, to samozrejme vyhledam.

o cem jsem ale hlavne presvedcenej, ze nic neni vselek, ze ty veci se doplnujou. ani 100% medikace ani 100% systematika ani 100% ezotericky pristupy. vidim tam nejakej balanc, pro kazdyho asi jinej pomer.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    zjevne si nechces nechat pomoct a tak sis nasel vlastni cestu podrizeni se a souziti s dysfunkci. pokud ti to funguje, good for you.
    kdyz to pomuze i jinym, super!
    ZVSX
    ZVSX --- ---
    medikace se bojim, nechci bejt zavislej na necem co se pokousi eliminovat jenom dusledky
    radsi se pokousim eliminovat priciny

vim velmi dobre, ze za urcitejch podminek mi hlava funguje velmi dobre a takovy podminky se pokousim nastolit
    vim velmi dobre, ze urcity faktory me naopak naprosto znehodnotej, takovy faktory se pokousim co nejvic eliminovat

nejvic nicivej je asi stres (z toho, ze nedelam co je potreba, ze nedelam to co chci, ze stejne nic nestihnu, ze jsem zapomel na neco strasne dulezityho)

resim to systematizaci

co chci udelat:
    - poznamenam si vsechny veci, ktery chci udelat a jejich deadliny (pracovni, nepracovni, rodiny, volnocasovy, vsechno)
    - seradim si je podle dulezitosti (bez casovyho meritka) - neco je dulezitejsiho, nez neco jinyho
    - v kazdym casovym okamziku se jim pak prepocita jejich dynamicka priorita, kdyz je to bliz deadlinu jde to nahoru

pak si sestavuju denni plan:
    - po dvaceti minutach si presne naplanuju jaky aktivity budu delat
    - do toho denniho planu se cpou vic aktivity ktery jsou na vrchu toho seznamu, s vyssi dynamickou prioritou

pak ten denni plan "pustim":
    - kazdejch dvacet minut mi pipne telefon a zepta se me: udelal jsi cos rikal ze udelas?

to ma nasledujici efekty:
    - behem dne vubec neresim co budu delat, jedu podle planu
    - v ramci toho slotu jsem osvobozen od horecnatyho "premejsleni" jestli nemam delat neco jinyho a na co vsechno jsem zapomel
    - to pipnutii me vzdycky vrati k tomu co jsem chtel i kdyz bych na to zapomel (to se mi stava velmi casto)

tady jsou screenshoty:
    xcloc - the ultimate time management app
    http://xcloc.com/how-to/using-xcloc.html
    LEELA88
    LEELA88 --- ---
    PAN_UZIVATEL: chm to sem pak napis, jestli ti to chce dat opravdu zaroven vsechny. dejme tomu dva, ale vsechny? Kazdy pusobi na dopamin. To by me pak zajimalo davkovani... Dik.
    Tak snad uz si ta strattera sedla :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    a pak něco zobej...
    LEELA88
    LEELA88 --- ---
    PAN_UZIVATEL: elontril se prave dava, kdyz lidi nechteji mit sex. potize, ale neni to ssri.
    ty beres venlafaxin, elontril a strateru zaroven?
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Ne strattera fakt s erekci nic nedela.
    A kazdy ssri ti trochu oddali citlivost, ale nic co by prostym treningem neslo prekonat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam