• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Neodkázal by mne prosím někdo na nějaké stránky věnující se cíleně osobám žijícím s někým kdo ADHD má? Zajímavé by to bylo jak v rovině rodič-dítě, tak v rovině partner-partner. Děkuji,
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    HELA: Skús sa prihlásiť na nejaký kurz tvorby webov. :)
    HELA
    HELA --- ---
    Ale teď se moje úzkosti a deprese rozhodly, že převezmou vládu nad tím cirkusem, co si říká moje psychika, takže práce je záležitost až vzdálenější budoucnosti (teď zvažuju spíš hospitalizaci).
    HELA
    HELA --- ---
    HELA: Kamarádka třeba pracuje v agentuře a ve Excelu zpracovává tabulky s klíčovými slovy pro PPC reklamy... tak něco takového s daným procesem byhc se byla schopná naučit.
    HELA
    HELA --- ---
    MART1NKA: k Excelu nevalný, i když bych asi byla schopná se učit. Umělecké sklony jo, pokud se počítá psaní.
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    FRENNET: já tedka zjistila, že když kopnu so jedne veci, daří se mi udělat I ty další. Bohužel se tohle dostaví zpravidla v pátek večer, takže po celém dnů flakani v půl osmé píšu dlouhatansky email. Nicméně, tuhle paralyzu jsem částečně prolomil v práci, protože vím že to za mě nikdo neudělá. A tak i s tou úzkosti a paralyzou jdu, nadechnu se a napíšu. A posrupne se tahle paralyza zme sovala, protoze se ukazal ten strach ze lidi neodpovi a budou na me nastvani jako mylná.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Pridavam se k potvrzeni, ze navsteva je veliky impuls k vetsimu uklidu.

a ty veci, a odsouvani, protoze to je prece lehke, ale tohle je uz je moc budou asi jednou moje smrt
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Pocit viny je moje druha kuze
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    UNREALONE: defaultni stav me existence, ostatne leta jsem se lecil prave na tezkou klinickou depresi.

UNREALONE: cim j3dnodussi task tim spis ho nikdy neudelam pac to preci muzu udelat kdykoli a proto se musim spise setrit a predpripravovat na ty tezsi, ktere zase od urciteho stupne náročnosti nezacnu Nikdy az je vzdam nebo necham vyhnit
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    To je zdroj velké frustrace.
    Pojmenoval jsem si to tak, že se musím někdy hrozně snažit...abych se začal snažit dělat ty reálné věci.
    Odsává to dost energie teda...
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    Ta nechuť něco dělat je občas přímo gigantická. Často je to i něco celkem snadného co se dá jednoduše dělat krok za krokem a já vím které to jsou. Zejména v práci to není úplně vhodné nastavení :⁠-⁠D
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    CNV: nejhorší věc ever
    Ještě to mám často spojené s tím, že na mě sedne kombinace "mám hlavu v pejru" (zahlcená, depka, úzkost nebo whatever) a zároveň pocit, že v životě tolik věcí prošvihnu právě díky takovým stavům.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    VON_GILOTINE: Nebo mít někoho, kdo přijde na návštěvu a přitom bude kontrolovat, že uklízíš ;)
    TILIO
    TILIO --- ---
    Souhlas ze navstevy jsou na tohle fakt dobry. Navsteva je prakticky jedinej zpusob jak me donutit umejt zachod a sporak.

Ja mam pred sebou takovej vetsi ukol soukromy povahy (tj. ne do prace - to bych to dala). Zacala jsem v lednu. Pokracovala jsem do pulky unora. Pak jsem si rekla, good effort a dam si par tejdnu pauzu. Ted je cervenec a ja jsem se pristihla, ze restart aktivity odkladam a odkladam a kurva odkladam, protoze i) se mi nechce, ii) hodne mi na tom zalezi a nechci to posrat, iii) vysledek je z podstaty veci nejistej a bude vyzadovat znacny usili, aby se dostavil, pokud se vubec dostavi, iv) mam zdravotni problemy, v) etc.

A ted babo rad...
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    potvrzuji ze uklidy pred navstevou jsou top. zaroven i nenapadne uklizeni behem navstevy, rovnez funguje
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    PROUTECKA: Ten si davam za odměnu. Uklidim kuchyň, dam si 5min na Nyxu, pak dalsi úkol a zase 5min na sítích/internetu. Tohle jsem se nejakym zázrakem naučila a fakt na tom telefonu sedim malo, ale kdybych jela úklid/povinnosti dlouho, tak to zmrsim/neudělám poradne/výběru se na to. Tyhle pauzy mi, si tak uvědomuji, pomáhají se dele soustředit na naplánované veci. Kdyz je to vec na PC, tak si delam pauzy s fyzickou praci. Jo, a za vse se chvalim a rikam si, ze je to super, co jsem vsechno zvládla. Naučila mne to terapeutka:
    T: i kdyz Frennet v ten den úklidové jenom gauc, je to super! A pochválit se Frennet, je to jasne?
    F: Aha a to jako staci?
    T: No samozřejmě!

A fakt jo, naucila mne, ze auty jsou oka, nikdo neni robot a vsichni potrebuji pauzu.
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    TILIO: ne. Ale funguje řada jiných věcí. Pozvat si návštěvu, když potřebuju fakt z gruntu uklidit a tady opravdu musím dělat ten uklid na etapy, ale spíš si řeknu že dneska uklidit kuchyň. A nebo v pátek odpoledne, kdyz už nejsem ničeho schopná, tak prostě jenom naplánovat další týden a nazdar.(stejně to je obtah na celý odpoledne) a nebo, když už napíšu jeden email, tak proste udělám vsechny, a naplanuju vsechny schůzky, jelikož teď ta bariéra prostě spadla.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    QUANTI: my last three employments ... o_O
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    VON_GILOTINE: Což funguje třeba na domácí práce, ale s prací, kterou potřebuju dělat na počítači... Oj vej.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    to jo, to je pravdou, nesmim zapnout komp ani telefon.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam