• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    VORONDE: hele, taky mam ten kenwood (protoze napodobeniny TM jsou male) a miluju ho (my teda ovesnou kasi nejime, ale te krupicove jsme snad za posledni rok snedli vic nez za predeslych deset let :-D), ale obavam se, ze kdyby nebyl na lince, tak ho nepouzivam - je to tezke jak krava, vykaslala bych se na to i kdyby to melo misto na zidlicce hned vedle linky, natoz nekde dal.
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    TRAFO: horkovzdušná fritéza je skvělá věc, dostala jsem loni k narozkám a jeden tak 8x týdně. je to fakt báječná věc!
    VORONDE
    VORONDE --- ---
    MART1NKA: my máme blbou kombinaci potravinových alergií, senzorickýho odporu k nějakým konzistencím a ještě jednoho vegana. Takže nejlíp vychází to točit tak, aby každý měl pro něj snesitelný jídlo dostupný aspoň v mrazáku. Což by byl ideální stav. Ale stačí jednou nestihnout nákup/nemají vhodnou surovinu/není energie/jsem přetížená milionem věcí a v panic attacku akorát paralyzovaná... a celý to jde po spirále úplně do kopru ;) Každý z nás si samozřejmě pak obstará jídlo sám, ale když je zrovna ideální konstelace a daří se delší dobu takhle efektivně fungovat, tak mě to vyloženě těší.
    A pak jsou dny, kdy si nejsem schopná udělat ani blbý smoothie s proteinem, protože mixér je moc hlasitý :D

    RANDOM_NIGHT: Taky je v plánu, přesně něco jako Chef XL (třeba thermomix je na nás moc malý objemově a míň univerzální) - teď mám taky velkýho robota, ale v mnohým mě štve a postupně uvažuju, že bude nahrazen právě tím s vařením. Mám sice velkou kuchyni, ale absolutní odpor ke krámům na lince a obecně moc věcem. Protože je pak akorát nepoužívám a irituje mě jejich přítomnost. Takže musí mít svoje místo mimo linku, ale zase nebýt zastrčený v hromadě krámů, abych je pak nebyla líná vyndavat. A ještě to všechno musí přežít myčku, jinak se nekamarádíme. Vyloženě jednoduchý se mnou.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    Já jsem si vždycky říkala, že až budu velká, koupím si vařicího robota. Tak jsem se předloni rozhodla, že už jsem velká dost, a pořídila jsem Kenwood Chef XL a je to ta nejlepší věc, co jsem kdy koupila.
    Vaří to prakticky samo, nemusí se u toho stát, člověk nic nespálí. A dá se v tom dělat marshmallow! A když zapomenu uvařit večeři, za pár minut je v tom hotová ovesná kaše. Pokud to teda člověk nezapomene umýt po výrobě marshmallow.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    VORONDE: ja sa zasa hooknem na jedlo co mi chuti a som schopna ho jest dokola kazdy den.
    podobny princip ako ked pocuvate 2 dni dokola tu istu pesnicku na Spotify.

    mne pride papinak super este z dovodu, ze sa da hodit do mycky. cokolvek, co treba rozoberat po suciastkach a myt separe rucne by u mna neprezilo. by to bolo forever zastane niekde na policke v kuchyni a posobilo mi to zaseky.
    VORONDE
    VORONDE --- ---
    TRAFO: Naše domácnost je 3 ze 4 členů ADHD (a muži onehdá řekla jeho psychiatra, ať se taky nechá otestovat :D ) a bez slowcookeru, rýžovaru, airfryeru a minutek na troubě/varné desce by z nás pojišťovna asi neměla radost ;)
    Jedeme dost food prep, nákupy jídla většinou podle předem připraveného seznamu, kdy se ty samé suroviny použijí na x různých jídel a pak se to po porcích zamrazí (šetří to ve výsledku čas i peníze). Mám spoustu kuchařek pro slowcooker a ten nás taky dost zachraňuje, abychom měli občas čerstvé teplé jídlo přístupné celý den. Protože sejít se najednou je velmi nereálné.
    Ono obecně vymyslet ADHD friendly systém stravování, aby do sebe všichni dostali dost bílkovin a měli pestrou stravu... je dost náročné ;)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    MART1NKA: Ja mam nejaky ten chytry nielen papinak (a stejne sa ho bojim), ale zatial som ho skusala len par krat. Musim niekde pozhanat recepty. Inac je to super vec, to jo. :)
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    MART1NKA: Dik za tip. S tou foodorou pri te akci to vychazi u vetsiny jidel taky kolem stovky. Dneska jsem mel udon nudle s grilovanym kuretem a zeleninou, pulkilova porce za stovku a v lednici mam jeste bun bo nam bo na vceri. Vietnamska kuchyne je v tomhle dost super kdyz clovek chce neco hotoveho co neni zaroven uplne nezdrave.

    Me by hrozne vyhovovalo kdyby v cechach fungovalo neco jako Hello Fresh ale zatim jsem nenasel nic dlouhodobe pouzitelneho.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    TRAFO: na Kosiku maju navyse Authentic jidla, ktore si len prihrejes, v akcii za kilo. prave jem tajine meatballs a su moc dobre. to je este lacnejsie ako Foodora.
    ja teraz nemam kuchynu, tak musim optimalizovat a nemozem furt jest dokola plnene cestoviny.
    ja prave robi to, ze mam zoznam one-pot jedal co clovek nahadze do papinaku, da sporak na 1-2 stupen, zavrie, nastavi minutku na 1-2 hodiny a nemusi sa starat. inak by som nic nenavarila nidky.
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    MART1NKA: WOLFGAR: Nějakou dobu po slowcookeru a airfryeru koukám. Asi jste mě přesvědčili.
    FRAKIRA: Asi dobrý kraj. Znám lidi co dodnes kupují tlakové láhve s plynem.
    WOLFGAR: Rýžovar používám často a nemohu si ho vynachválit. Taky bych raději vařil pro víc lidí, ale nedá se svítit. Někdy jsou ty promoakce na hlavu a dopočítám se stejně.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    Pomaly hrnec, ryzovar, parni varic a vzduchova friteza jsou super a vsechny jsou ADHD friendly protoze nastavite cas/program a muzete si jit po svem, max vam to vystydne, ale pokud nemate kuchyni na druhe strane baraku tak vetsina jich vydava po ukonceni programu dost hlasite oznameni takze se pripomenou.
    Ale priznam se sam to vareni ted trochu flakam, varim hrozne rad ale varit jen pro sebe me proste nebavi a ted ma az do konce mesice damejidlo nejakou promo akci ze u vybranych restauraci maji nektera jidla za 50% ceny a nevim jak moc to pro ne je rentabilni, ale vetsinou tam nakoupim za cenu bud totoznou nebo nizssi nez za kterou bych to same sam dokazal uvarit.
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    TRAFO: wishlist? Nase sklokeramicka deska ma asi 18 let a funguje presne takto - myslela jsem, ze tak funguji uz vsechny :-O
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    TRAFO: Ja by som bez papinaku nemohla varit tieto dlhotrvajuce recepty, by som vyhorela :D
    Este pomaly hrniec je varianta. Plus setris energie.
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    MART1NKA: To stojí za myšlenku. :)
    SHARKIE: Mám jich v kuchyni víc a k tomu používám i tu v mobilu :D
    TRISSIE: Tak taková plotna jde rovnou na wishlist! :D
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ILTU: Pořádně nevím, nezkoušela jsem to (zatím, protože to prý chce ty sluchátka), ale hodně na to narážím. :)
    ILTU
    ILTU --- ---
    ALONSY: Jak funguje to Brain.fm?
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    TRISSIE: Na to mam bohuzial este moc analogovy sporak. :)

    Ale mam hlasic. Niekde v supliku, alebo skrini? Pocitam, ze ked sa raz vybije, tak ho podla alarmu konecne najdem.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    lepší než minutka je časovač na plotýnce, který ji sám vypne - pak maximálně hrozí, že se zapomenuté těstoviny rozmočí a polívka vychladne, ale aspoň se to nespálí. ocení každej, kdo nemá čas nebo náladu stát v kuchyni a koukat, jak voda vře.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    TRAFO: Manualna minutka mi nikdy nefungovala. Ale pouzivam hlasovu na asistentovi a na tu si dokazem sem tam spomenut. :)

    Kedysi som si robila script na zabudnuty caj v praci, ktory sa pripominal viac krat. Ale vzdy to stroskotalo na tom, ze som ho zabudla spustit. :D

    Ostatne, to je moj najvacsi problem. Cokolvek na pomoc (apky, pripomienky, budiky, zoznamy) mi nejak v ramci moznosti funguje. Ale mam sakra problem si spomenut na zaciatku na to ich pouzitie. Na to by som potrebovala niekoho ineho. :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    TRAFO: Papinak!
    I ked uz som spalila i nieco v papinaku, pretoze som vytuhla na niekolko hodin.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam