• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    SHARKIE: No jako bys popsala mě 🤣 Já s pocitem vnitřní lehkosti a jistoty popíšu realisticky, i trochu s nadhledem, nějakou situaci a hned někdo vyskočí, že "proč jsi tak negativní, proč je děsíš, proč podsouváš lidem strach". A já si přitom myslím, ach, jaká přehledná situace, to je super!
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Ja si pred par rokmi povedala, ze sa par veci (ine zdravotne problemy) stejne tak skoro nezlepsi, tak sa na to vykaslem a idem si z nich robit srandu. Postupne som presla do rezimu, ze si robim srandu aj z inych nepeknych veci, co sa mi deju a vsetko to zvladam nejak vyrazne lepsie.

Vtipne ale je, ze iste okolie stejne niektore veci vnima, ako ze ich beriem negativne, aj ked to tak vobec nie je. Ale to bude skor problem mojho autistickeho ja, ktore uplne nema stastie vyjadrovat veci tak, aby ich vsetci pochopili jak boli myslene. Na druhu stranu, uz som sa naucila, ze to je ich problem a anie moj a nenecham sa tym rozhodit.
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    Cokoliv na podporu vděčnosti je ok.
    Já jsem byla dřív několik let v konstantní depresi (několikrát za život) a po nějakém čase jsem došla k názoru, že se nejen kvůli sobě, ale i kvůli svému dítěti a kvůli svým studentům, jež jsou z velké části z Ukrajiny, tak bojím budoucnosti, že mě to dokáže fakt paralyzovat mocně, tudíž jsem OPRAVDU ráda, za to, co je teď a tady a každej večer poděkuju za to, že mám za sebou další úplně obyčejný den, že jsem si užila čas se synem a mým studentům nezemřel nikdo blízký.
    Přítel mi říká Divík...jsem takovej prosťáček boží, co má radost ze všeho hezkého, ačkoliv stejně jako milovat dokážu i hejtit a prožívat všechno totálně černě, beru léky na vysokej tlak a tlumím se nejsilnějšími CBD kapkami.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Tak zrovna ten deník, pokud ho zvládneš déle, to v tom hodně pomůže. Protože spousta těch negativních reakcí se opakováním omrzí a ztratí sílu.
    Mě taky v tom okamžiku pomáhá říct nahlas "Díky ta připomínky Karen, teď na ně není čas".
    TILIO
    TILIO --- ---
    PAKOBYLKA_: To ti zavidim ze se to zvladnes ucit! (Nechci tady uplne ventilovat svoji negativitu, oni to lidi obecne blbe snasi a pak vedou reci o toxicite 🥲 ale ja kdyz to vidim, tak vubec nevim, jak to odmavnout! A na kazdej argument, proc je neco dobry, mam nejmin tri a presvedcivejsi, proc je to spatny. 😭)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    tak ono jak ted sviti slunicko po tej fakt dlouhe zimotmě tak to i jde chvilema videt barevne!
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    TILIO: Mne se vcera poprvy v zivote povedlo ty negativni myslenky, ktery jsou nonstop na znackach, ze jo, odmavnout! Byl to magickej moment a dokazala jsem si to udrzet a tim stestim se nechat prostoupit. Jinak to mam stejne. Ucim se to, snazim se, ale jde to pomalu a tezko.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    480403844-1058059583019733-2599329598050189616-n
    TILIO
    TILIO --- ---
    Ja se nad tim zamyslela a zjistila, ze mi tyhle pozitivity akorat zpusobujou jeste vetsi anxiety :D Jak furt kazdej rika, denik vdecnosti a kdesi cosi, tak: kdyz si pomyslim, rekneme, "mam co jist a kde bydlet", tak mi v dnesnim svete okamzite naskoci "no ale na jak dlouho, s Trumpem, Putinem, (...) za prdeli?" Jakoby kdyz se soustredim na to, co je dobry, tak okamzite prijde, ze to dobry urcite brzo skonci a vsecko jde do prdele a budoucnost je temna a nedobra. 🤦🏻‍♀️

(Ze mam depresi mi nemusi nikdo rikat. Postrehy z kurzu KROPUCHA bych i tak ocenila.)
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    VON_GILOTINE: Takové to: „Jéééééé super, už mám zase depresi”
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    (vlastně nám i rovnou řekli, že tenhle kurz je o tom pochopit ADHD, a ne o strategiích jak na něj. Protože pro každýho funguje něco úplně jinýho a s tím už se pak musí pracovat individuálně. Učej to s obrovským soucitem ke všemu tomu utrpení, který ADHD lidem přináší.)
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    VON_GILOTINE: Jojo, to je dobře že to říkáš. Protože ona to není rada v tomhle slova smyslu. Je to ze školení pro lidi, kteří chtějí ADHD líp porozumět a hlavně pro budoucí ADHD coache.
    Takže nás postupně povedou k tomu, jak tohle v rámci coachingu rozpoznat a jak s tím v jeho rámci pracovat.

Jsou to takový útržky, který v tu chvíli se mnou zarezonovaly. Nejsou to rady co dělat nebo nedělat, i když to tak ve svý neobratnosti můžu omylem formulovat.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    KROPUCHA: To by mohlo vysvetlit, preco mi je najlepsie s ludmi o cca 6 rokov mladsimi :)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Hezke.

Jen pro ty kdo si z adhd vypestovali tezkou depresivni diagnozu je rada "soustred se na to pozitivni" uplne k nicemu
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    Začala jsem chodit na základní kurz od ADDCA (ADD Coach Academy, addca.com) a po prvních dvou přednáškách jsem nadšená. Kdyby vám to přišlo užitečný, můžu sem průběžně dávat, co mě zrovna zaujalo.

Dneska to bylo například:

* Pokud někdo tvrdí, že umí vyléčit ADHD, utíkejte pryč :)
    * Lidé s ADHD mají ještě častěji než ostatní sklon vidět spíš to negativní. Nevidí svoje silné stránky, nepamatují si úspěchy. Shazují se sami před sebou. Je z toho tornádo frustrace, zahlcení a beznaděje.
    * Dobré je věnovat co nejmíň pozornosti tomu negativnímu (říkat si: je tohle myšlenka, kterou chci svůj mozek cvičit?)
    * Pozitivní věci naopak co nejvíc zvědomovat, zvýrazňovat, oslavovat, aby je mozek zaregistroval (a dovalil trochu dopaminu)
    * Máme zpomalený vývoj exekutivních funkcí asi o 30 %. To se nikdy úplně nedožene, ale - pozor, dobrá zpráva - díky tomu v dospělosti můžeme vypadat a přemýšlet jako mnohem mladší lidé :)
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    Miluju řízení a myslím, že řídím fakt dobře. Jednou za sto let mi bodne si dát na dlouhé cesty redbull, to jsem pak jak Lauda:)
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    MARKYSHA: Mám problém s řízením, když si vezmu concertu. Protože najednou jsem totálně v pohodě a nevnímám všechno najednou, takže mi může něco utéct, mám pomalejší reakce. Bez medikace mám za volantem pocit totální kontroly, je to jednoduchá činnost fungující na svalovou paměť, jak říkal Kulhy, flow. Ale když se bez medikace dostanu mezi lidi, ty všechny vjemy naráz mě hned zahltí a naskočí úzkost. Musím si vybrat, jestli má bejt namáhavější ta jízda, nebo ta akce potom (třeba nákup, z kterýho jsem se teď vrátila, a přesně jsem o tomhle v autě přemýšlela).
    KAERI
    KAERI --- ---
    MORKANT: To jo, ale některým lidem se to dost špatně vysvětluje :-)
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    KAERI: Na druhou stranu - okamžitou reakci, která dává smysl, v tu chvíli stejně nedostane, takže pauza je řešení i tam :)
    KAERI
    KAERI --- ---
    TILIO: Stává, občas, převážně s mluveným slovem, prudce to zhoršuje únava. Typicky třeba když ráno nejsem ještě pořádně probuzená a někdo na mě začne mluvit v souvětích, zažívám, že slyším, že na mě ten druhý mluví, ale je to jako by hovořil úplně cizím jazykem, který neznám. Prostě těm jednotlivým slovům vůbec nerozumím, netuším, co znamenají, je to jen proud zvuků. Docela wtf pocit. Se čtením se to neděje tak často, ale taky mívám chvíle, kdy čtu poosmé větu a nikde nic. V obou případech mi pomáhá jen prostě se na to v tu chvíli vykašlat a dát si pauzu, ideálně i kafe, a vrátit se k tomu časem (což chápu, že je rada na houby, pokud jsi v práci a někdo po tobě chce okamžitou reakci).
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    MARKYSHA: to je na tom právě super a k tomu rychlost, co ti žene adrenalin, wouw, Praha - Paříž na zátah není problém:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam