• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: paní je "antifeministická psychiatrička" a jejím cílem je strefovat se do typicky ženských rolí, v tomto případě pečující osoby o neurodivergentní dítě. Protože matky, které pečují o neurodivergentní děti, si jejich diagnózy vymýšlí proto, aby se staly centrem pozornosti a získaly soucit okolí.

Jako pečující o neurodivergentní dítě bych jí ten soucit okolí nejradši nacpala někam. Od školkové věku onoho dítěte se po mě vozí vychovatelky, učitelky, vedoucí kroužků, spolucestující v dopravních prostředcích, a další neznámí lidé, kteří neváhají mi oznámit, co si myslí o mých výchovných schopnostech a o mém dítěti. Během přípravky toho dítěte byl každý den sázkou do loterie, jestli hodinu před vyzvednutím z družinu budu nebo nebudu objímat záchodovou mísu, protože ze stresu "co se zase dozvím" mi bylo furt fyzicky špatně. Ale jistě, podle paní psychiatričky jsem si tu diagnózu au-DHD u dítěte vymyslela proto, abych si užívala pozornosti.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: "koukej nemluvit, ať ti ten autismus přiklepnou", nebo jak?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: Wtf? Když vidím, jak o parník pomohly léky úzkostnýmu/OCD synovi po letech málo efektivní terapie? To si teda fakt pouštět neplánuju.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a ještě víc mě děsí představa psychiatra, který nevěří na psychiatrické léky (kolem 15:00, ale už si to znova pouštět nebudu).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TMA: já tím slovem dost šetřím, ale ta paní je tak neskutečná pick-me píča, že to se hned tak nevidí.
    druhá možnost je, že je sama na spektru a absolutně postrádá schopnost vidět věci jinak než černobíle.

dala jsem zhruba 2/3, asi bych to mohla používat místo ranního kafe na zvednutí tlaku, ale radši ne.
    a teda osoba, která se naváží do matky nemluvícího autistického dítěte, že akorát touží po pozornosti (a teda asi si tu diagnozu vymýšlí nebo co), tak to chce hodně velkou dávku nenávisti a touhy do někoho si kopnout.

děsí mě, že je to psychiatrička a potkává se s pacienty.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    TMA: No tak kdyz jsem nezodpovednej ADHDckar tak je lepsi to o sobe vedet a nejak s tim pracovat nez si rikat, ze to prece neni vymluva. Neni to vymluva, je to diagnoza a proste jsem nespolehlivej, mam nejaky mitigacni mechanismy jasne ale nikdy nebudou fungovat na 100% Ja jsem se s tim smiril a je mi lepe, lidi kolem me taky protoze proste pochopili, ze to nedelam schvalne. Obcas kdyz se nekdo ozve protoze jsem neco zapomel nebo dosel pozde tak rad odpovidam, ze pokud mate nejakej problem s mym ADHD tak ja takovych problemu za den resit stovku :D A to neni vymluva, to je proste realita a nejrozumnejsi reseni je s tim proste pocitat, vzit to jako fakt a jit dal.
    ADHD nema byt vymluva ale je to duvod a rozhodne by nemelo byt nejakym bicikem k sebemrskacstvi to nikam nevede.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    KUBAJZZ: nemam dojem, ze by se tolik lidi schovavalo za deprese nebo uzkosti. Za to se lidi vetsinou stydi. zajimalo by me, co vlastne konkretne adhd tedy tak dobre "schova". Jinak obecne schovavani se za psychickou nemoc asi chapu, jen nechapu, proc adhd je takovy lepidlo.
    KUBAJZZ
    KUBAJZZ --- ---
    IOM_NUKSO: Co třeba k obraně ega, vyhýbání se důsledkům, udržení kontroly nad příběhem, regulaci studu (není to moje chyba, ale porucha...)? A to není jenom schovávání se za ADHD, ale třeba i za deprese, úzkosti, terapie atd. Zkrátka je to štít proti odpovědnosti a je tam záměr ztížit kritiku, protože nikdo nechce útočit na nemoc.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    TMA: a k cemu se to vlastne pouziva jako vymluva, vymluva pro co? Mne fascinuje, ze se tohle hodne toci zrovna kolem adhd, proc zrovna adhd?
    PREKOTKA
    PREKOTKA --- ---
    A co diagnoza jako navod?
    TMA
    TMA --- ---
    TMA: Ještě se k tomu vrátím. Tady v tom videu se mluví o ženském narcismu. V první části popisuje, jak se dá použít diagnóza jako zbavení se odpovědnosti (asi do 7:48, kdy začíná popisovat druhý způsob, jak ženští narcisté používají diagnózu ADHD a autismu u svých dětí).

Why Women Get Away With Narcissism (3 Patterns You’ll Recognize)
    https://www.youtube.com/watch?v=xXCRI6u1bl8

Ten mechanismus je ekvivalentní tomu, co jsem popisoval – diagnóza jako výmluva.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    VITEX: To bych ani necekal, je to myslene pro mistni :) Ale vzhledem k uspechu prednasek v Brne je mozne ze budou nejake prednasky i v Praze to sem kdyztak hodim pozvanku. Aktualne se resi mozne prostory a spoluprace s dalsimi psychology/psychiatry co se specificky ADHD dospelych v CR zabyvaji.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    SPIKE411: Tu tretiu som uz zvladla 3x stratit :)
    VITEX
    VITEX --- ---
    WOLFGAR: Za mě lajk, ale do brnka kuli tomu nepojedu :)
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    CATHERINE: Mel jsem jich tu par, ale hlavne diky tomu, ze tu proste je vsechno blizko tak jsem zacal zase socialne zit, zacal jsem chodit do hospudky kam chodila stejna sorta lidi, na koncerty a akce, poznal jsem par lidi co me pozvali na festak tam jsem se pridal do barbarskeho spolecenstvi a pak uz to jelo :D
    Nerikam, ze treba primo barbari jsou pro kazdeho, to je divoka banda kterou by introverti asi rozdychavali hur (ale par jich mame) ale jde spis obecne o to zacit se zaclenovat na akce/seslosti lidi s podobnym mindsetem a konicky. Stejne tak muze clovek zacit chodit na srazy hracu deskovek, kurzy keramiky, do klubu rybaru nebo prave na mesicni adhd networking ;) Cela myslenka toho eventu je prave udelat tu seznamovaci cast pro lidi jednodussi a zaroven moznost si pokecat o kazdodenich problemech zivota s ADHD.
    CATHERINE
    CATHERINE --- ---
    WOLFGAR: A to ses prestehoval zpatky nekam, kde mas kamarady? Nebo sis tam hned nasel hodne novych kamaradu?
    EMAET
    EMAET --- ---
    SPIKE411: hned u první věty jsem málem umřela smíchy. Uz chápu, proč doma neustále zavírám poličky a skřínky. Proč nacházím random skleničky po bytě :) tak aspoň vím, po kom to Eli má.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jinak včera jsem byl v Kosmasu na Strossu a na těch pultech uprostřed (tj. novinky, extra pozornost) měli hned tři knihy o ADHD… u žen.

Neklidná a nepozorná - Michelle Frank, Sari Solden | KOSMAS.cz - online knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/knihy/557933/neklidna-a-nepozorna/
    AD(H)D u žen - Astrid Neuy-Lobkowicz | KOSMAS.cz - online knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/knihy/559724/ad-h-d-u-zen/
    Roztěkané - Klára Kubíčková, Jana Srncová | KOSMAS.cz - online knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/knihy/551349/roztekane/
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    Ad třídní šašek - to jsem byl taky :⁠-⁠D

Jinak co se týče té úlevy - mě zjištění, že existuje ADHD a že to pasuje na mě pomohlo neskutečně. Pamatuju si to zoufalství se kterým jsem jednou před lety začal googlit jestli existuje "attention disorder" a ta králičí nora do které to vedlo byla fakt zásadní zlom.

Není to ale o tom, že by to bylo nějaké alibi nebo univerzální rozhřešení a všechno by bylo žůžový. Od té doby balancuju na hraně mezi "jsem neschopnej" a "nevyčítej si to, vždyť jsi toho tolik dokázal". Problém je v tom, že nedokážu rozlišit kde je ta hranice. Vypěstoval jsem si paranoiu jako kompenzaci svojí divnosti. Snažím se a selhávám na spoustě frontách. Hodně věcí zase zvládám a dokážu. Celkově mě to ale dost zmáhá a deprimuje mě kolik času a energie jsem spálil jen na tom abych normálně fungoval. Tolik ztraceného času...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam