• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GILHAD: existuje obraceny pohled - odejde NB, ale disk bych rad nabootoval v nahradnim NB a nemusi to byt nutne stejny kus HW ;-) To je presne use-case pro genericky druhy (n-ty) kernel v bootu "pro vsechy pripady" (samozrejme to jde resit i jinak, ale to je festival promrdanyho casu - uz jen parametrizovany boot z jineho media zabere vic casu, nez volba jine polozky v grub zavadeci). Ale to je zde uz off-topic :)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    DANYSEK: Jiste, ale pokud mam treba NB, kde nehodlam menit disk, tak obecny kernel nepotrebuju. Obecny kernel mam na flascce, ze ktere si taky muzu spustit system a pripadne ho i nekam nainstalovat, tam mi zase nejde o vykonovou optimalizaci, protoze to fleska stejne zabije a staci mi ta univerzalnost, nez udelam nejnutnejsi a dam si tam system na miru.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    GILHAD: obecny kernel ma tu vyhodu, ze pokud jej mas (minimalne v zavadeci ponechanou jako dalsi volbu), tak s danym diskem bootnes celkem ledacskde (u custom je to riziko, ze tam dotycny nebude ani coby modul v initrd)... zatimco Windows dokaze dokonale rozhodit (do BSOD) uz to, ze maji lehce jiny typ (byt v zasade kompatibilni) radice, na ktery nemas nainstalovany ovladac :)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    RUTHAN:
    1) ve Windows ma typicky ovladac pro cokoliv krome casti, co cpe bajty do z a hardwaru taky grafickou nadstavbu s klikacimi wizardy a rozsahlym helpem typu "kliknutim na OK davate najevo souhlas s akci" pro kazdy jednotlivy prvek zvlast, casto krome toho jeste nejaky system pro integrovane reklamy, vyhledavaci toolbary a spoustu dalsiho bloatware
    v Linuxu typicky ovladac z jedny strany cpe bajty do HW a z druhe strany ma virtualni soubor v /dev, nebo tak neco. Dokumentace jde zvlast a popisuje jen to dulezite a graficka nadstavba nad tim je mozna soucasti molocha typu KDE a je rozhodne nepovinna.

    2) Podle voleb se da nejen nastavit architektura {x86, amd, arm, ...), ale i optimalizace prave pro ty SSE4 a tak - pravda je, ze distribuce to vetsinou udelaji obecne, aby to chodilo od Sumavy k Tatram, ale to ti nebrani si to nechat zoptimalizovat presne na miru sveho stroje (s tim, ze na jinem to nemusi ani nabehnout) - fakt jsem to zkousel

    3) Windows se snazi udelat megastroj, co dela vse od louskani orechu a zasivani knofliku az po cestve kafe a venceni psa v jednom, s tim, ze na vsechno mas extra cudlik a na co ho nemas, to proste neudelas.
    Linux se snazi byt dilnou plnou specializovanych nastroju, co delaji jednu vec dokonale a je na tobe, zda budes louskat orechy klestema, kladivem, nebo si postavis stroj, co je bude louskat po vagonech ...
    V dusledku toho muzes v linuxu sahnout i do kernelu a prestavet si ho k obrazu svemu a graficke rozhrani je zcela jina vec, ktera je naprosto volitelna a je jich vic na vyber.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO:
    You have version 18,0,0,233 installed
    firefox 64b/gentoo.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    LEFTY: imho existuje neco jako "PPAPI-host NPAPI-plugin adapter for flashplayer in npapi based browsers"

    i-rinat/freshplayerplugin · GitHub
    https://github.com/i-rinat/freshplayerplugin
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RUTHAN: ad 1) jake velikosti ceho vlastne srovnavas? Chvilema to vypada, ze srovnavas dieselovy a benzinovy motor... jasne, oboji auto nakonec pohani, kola se otaci a spousta ridicu take nevi, co ma vlastne pod kapotou :-) Zdrojaky Linux kernelu zas tak male taky nejsou - jedna verze po dokoncenem prekladu zabere nejakych 1.2 GB (pricemz vysledny balicek ma jen 12MB), samotne zdrojaky 660MB. Zalezi co konkretne chces srovnavat. Samotny NTOSKRNL ma taky jen nejaky 4MB. A srovnas-li hrusky s vejci, vyjdou hausnumera temer vzdy :-)

    ad 2) nic ti nebrani pouzivat genericky distribucni kernel - a neni ani beznym use-case si kernel sam sestavovat; pokud nemas specificke pozadavky - oduvodnujici optimalizovany build napr. pro danou konkretni platformu (ale kdyz uz ty pozadavky mas, muzes si udelat system... na miru). U vetsiny distribuci ani neni potreba resit cely kernel, maximalne se doresi chybejici modul - u Ubuntu, Debianu a odvozenin napr. pres Module Assistant v pripade HW, ktere distribucni kernel nepodporuje (nebo neni zahrnut z licencnich duvodu). Ale pokud se vratime na pocatek debaty, tvuj problem zacal tim, ze mas nejaky obskurdni HW a lpis na zastarale distribuci - to je stejne, jak s ovladacem do Windows10 prijit a nadavat, ze v XP to nefunguje (a ano, fakt to fungovat nebude)...

    ad 3) s kernelem do styku mozn neprijdes (protoze je odlisna architektura, viz ty motory vyse nahore), ale ono ani s tou kompatibilitou ovladacu to take neni 100% a muze to byt pekne peklo nejaky obskurdni HW ubehat. A resi se pouze zpetna kompatibilita stareho ovladace s novou verzi operacniho systemu (do urcite miry) - nikoliv opacne. Aneb dost zalezi na tom, o jakem konkretnim HW je rec a rezim kompatibility pro ovladace to spasit nemusi. Mimoto k zadnym dramatickym zmenam ve windows kernelu pri skoku v ramci nekterych verzi nedochazi, obmenuji se spise omalovanky nad tim. Zabyvat se zmenami ve volanich uvnitr kernelu kazdopadne neni cinnost pro zacatecnika - ani u Windows, ani u Linuxu. Ani u Linuxu bezny uzivatel s kernelem do styku neprichazi.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    RUTHAN: Začal bych tím
    1) Téměř nikdo nezná celý zdroják woken a tím je míněno ani z MS. Každá část má tedy své izolované vstupy a výstupy přes které spolu komunikují. Část kernelu nebo program na Linuxu se tedy přímo podívá zda je přítomna a funkční síťová karta, zda tečou data a když nedostane vyžádaný obrázek, zjistí, že je vše v pořádku, ale jiný program má přednost a až si udělá své, obrázek bude. Ve win musí vytvořit standardizovaný dotaz části pro síťovou komunikaci, ta musí standardizovaně odpovědět, přičemž jedna část neví jak funguje druhá a když se nedohodnou, musí řešit výjímečné stavy. Linux tedy zahlásí vytažení síťového kabelu a připojí WiFi nebo GSM, zatímco Widle jsou schopné psát o nedostupnosti internetu a stahovat poštu. Linus ovšem nehlídá čísla licencí, neplatící uživatele a netají funkce, které jsou známé jen firmě Linux a spřáteleným firmám. Jádro tedy může být malé, průhledné a efektivní. Když budeš chtít posílat dotazy do počítače tahací harmonikou, tak napíšeš program za zvukovku a dál to můžeš posílat do terminálu, nebo jako pakety.
    2) Oba OS mají v instalacich podporu pro spoustu HW, ale nainstaluje se jen něco. Pokud instalace HW nezná a ten nepodporuje základní instrukční sadu pro podobný HW, musí se nainstalovat ovladač. Pokud podporuje, nastartuje se s omezenými funkcemi. originální ovladač se pok může doinstalovat. Užitečné třeba u monitoru nebo klávesnice. Problém nastane, když se například skener diapozitivů nehlásí jako známé zařízení a má ovladač jen pro Win 3.11.
    3) No ještě předloní jsem měl deset let starý počítač a běžela na něm čerstvá distribuce Linuxu. Win 7 nebo 8 by neběželo ani náhodou a to je ještě pár verzí rozdíl.
    Jinak, Win kernel se s uživatelem už "vůbec" nebaví. Když není klikátko, tak se hrabeš binárním hnojem. Vysvětlit Widlim, že fakt nechceš už nikdy nic aktualizovat je prý zábavné :-)
    PUPU
    PUPU --- ---
    RUTHAN: ad 1 - soucasti Windows jsou i knihovny, ktere se v distribucich objevuji v samostatnych balicich. nejvetsi a nejznamnejsi je glibc, coz je obstojny bumbrlicek, ale mohou jich byt na stolnim PC klidne stovky.

    ad 2 - na neco jsou moduly, neco je primo v jadre

    ad 3 - ano, Windows si zachovava zpetnou kompatibilitu jak to jen jde. u Linuxu stare veci casem mizi. treba nedavno zmizela podpora 32bit x86 procesoru bez PAE, mizi podpora pro hardware, ktery nikdo nepouziva nebo umrel ten jediny clovek, ktery ovladac udrzoval. oba pristupy maji neco do sebe. je to zkratka zive prostredi
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Jinak, uz jsem vcera knucel nad tim, ze rolling distribuce jako nic moc, tak jsem zapomnel na LMDE, ten vypada hodne dobre, rozhodne muj favorit.

    Zkousel jsem ve virtualu i Sabayon a udelal na me dojem jako prekvapive pouzitelny a out of box nabuseny system, jediny mu dela vostupu je ten grafickej GUI Rigo installer - sileny barvy, otravny hlasky, tuhne to + jednou se mi stalo, ze pri instalaci slitnul komp ( vic masinparalelnich v Vboxu 5 to se obcas deje) a po rebootu jsem dostal nejakej[systemd] system.journal corruption error (FS jsem pouzil EX4 nic divokyho) coz je vec na kterou narozilo dost lidi a za 20 minut jsem nevygooglil jiny reseni, nez ze je na to zadanej bug a ze si mam stahnout data a preinstalovat masinu.

    Pak jeste musim zminit, ze instalace Skypu, Steamu a podobnejch veci se kterejma se klasicky problemy a clovek musi neco resit, tady probehla opravdu hladce.

    Pak jsem se ke svymu prekvapeni dokopal i nainstaloval i Archlinux (coz jsem zarazeny jako to nejvic hardore desktopovy peklo - ktery ma snad jeste smysl pouzivat), taky jsem byl ve finale spokojenej (s porovnanim s jinejma distibucema), byt ta jejich instalacni orgie je fakt silenost - a ve finale jsem nemel pomocit, ze bych v ramci ty komfigurace ziskal nejaky super volby navic oproti klasickym ubuntu next, next instalatoru.. ale ona cela ta jejich wiki je podle me naprosto martansky napsana (i oproti jinem linuxoidnim guidam), snad na vsechno me jiny odkazy v googli odpovedeli vyrazne kvalitneji.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    CHOROBA, GILHAD: Dik za vysvetleni, ted tomu rozumim o kousek lepe, ale mam k tomu jeste par otazek.

    1) Jak je mozny, ze linux kernel je oproti ovladacum pro Wokna tak malej? Zname to, ze je radove efektivnejsi, nebo dalsi potrebny data sice nejsou soucasti kernelu, ale tahaji se pak z nejakejch binarek na disku? Protoze, kdyz tak premyslim, ze na Linuxu jediny velky binarky, ktery jsem kdy instaloval byly ovladace pro wifi a grafiku - kde jeste vetsina dat nebude ovladac jako takovej je spis openGL knihovny.

    2) S tema instrukcnima sada, to bude asi trochu jinak, samozrejme je potreba spesl kernel pro x86, powerPC a sparc etc.. ale se podle me pouziva stejnej kernel pro vsechny moderni amd64 kompatible procaky a to jestli procak umi treba AES2, SSE 4.2 a podobny bud musi resit procak sam nebo nejakej C/ASM runtime engine v aplikaci samotny, nebo eventuelne sam kernel pres kterej ty "packety" instrukci prochazi.

    3) Porad by me zajimal, ten rozdil pristupu wokna vs. linux, protoze ve woknech s kernelem clovek vubec neprijde do styku, jako uzivatel, ze ty ho musel resit, ve smyslu, ze vsechno funguje jak jsem psal treba tech 5 let dozadu, takze ten pristup k tomu jak funguje kernel vs ovladace musi bejt vymyslenej jinak. Respektive naposledny jsem chybu s kernelem32.dll dostal, nekde v Win98, kde jsem se snazil pustit moc novou aplikaci typu Firefox 3 a pak jsem dostal nejakej error exportu do tyhle knihovny, v XP uz se mi nic takovyho nestalo, zdrejme je tam ta uroven abstrakce obecne vysii a zajistena tim MS C++ runtime a .Net fofrworkem.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    RUTHAN: kernel se ti stara o spravu pameti a zarizeni na te nejnizsi urovni, takze ostatni programy a knihovny uz jedou nad urcitou abstrakci a nemusi resit technicke detaily jednotlivych karet a tak, proste nekam otevrou spojeni a poslou packet a prectou si odpoved, nebo tak neco.
    V principu muzes udelat kernel, ktery obsluhuje VSECHNA zarizeni, ale pak bude zbytecne obludne velky a vetsinu z toho nikdy nepouzijes (plus se obcas muzou vyskytnout problemy s kompatibilitou, napriklad starsi a novejsi verze protokolu, HW, ktery ma vic verzi, co se ale navenek nelisi, jen se jinak obsluhuji, optimalizace...) . Nebo muzes udelat, ze pouziva moduly a kdyz zdetekuje dane zarizeni tak si nahraje pro nej porislusny modul - zabere to min pameti, zase mas milion modulu na disku a stejne mas problem s detekci. Nebo si udelas nejak analyzu sam (ci s pomoci buildovaciho programu), ze mas A,B,C (coz se jeste zjistit da) a obcas budes chtit pripojit i D,E,F (to uz musis vedet sam, nebo vzit nejakou obecnou predvarenou mnozinu, co vyhovi x% uzivatelu a doufat, ze tam spadas) a do kernelu (a modulu) si to zkompilovat, cmz ziskas mensi kernel a pritom ti nebude nic chybet.
    Plus kompilator muze na zaklade znalosti tveho systemu pouzit ruzne sady instrukci (stylem - kdyz mas koprocesor, tak ho nechat pocitat v plovouci carce, kdyz nemas, dotakhnout knihovny, co to pomaleji spoctou samy).

    Tech moznych kombinaci je tolik, ze nema cenyu pro kazdou delat zvlast binarni obraz, casto ani pro kazdou skupinu - vyber toho spravneho by byl slozitejsi, nez si v 'make menuconfig' zaskrtat volby a nechat to prelozit na miru. Distribuce vetsinou nabizeji nejake obecne sady, co toho pokryjou celkem dost, i kdyz neoptimalne a nekdy ne zcela.

    Problem je, ze se kernel vyvyji a moduly taky a casem se mezi nima muze zmenit rozhrani, treba ze pribyde parametr ve volani, nebo je potreba jiny postup pri inicializaci - pak stary kernel s novymi moduly (ci naopak) nebude komunikovat spravne/vubec. Narazil jsem na to u neudrzovanych modulu pro proprietalni HW, chvili jsem si ty moduly upravoval podle zmen v kernelu sam, pak jsem naopak stopnul verzi kernelu (kdyz uz to zacalo byt moc slozite) a jel novy system se starym kernelem a pak jsem musel stopnout i nektere veci mimo, protoze uz s tak starym kernelem zacinaly mit potize. Ale v principu se to da, jen to neni pro zacatecnika to prave orechove.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Teď jsem si stáhl poslední Puppy Linux, abych mohl formátovat karty a flashky do FS3 až bude nové jádro. Některá hloupá zařízení v domácnosti nic lepšího neumějí.
    Na běžnou práci používám(přiohnuté) Lubuntu. Pro sestavení na míru považuji nejlepší Gentoo.
    Obecně je snadnější rozjet starý program v nové distribuci, než nové jádro ve staré.
    Většinu toho co si ohneš si musíš sám udržovat s každou další aktualizací.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    RUTHAN: esli se chces neco dovedet o kernelu, architekture, driverech...stahni si buildroot (http://buildroot.uclibc.org/) a hraj si.
    kompilovat novej kernel ve starym linuxu, to te akorat nasere a nakonec pravdepodobne stejne nezvitezis.
    este je moznost stahnout si zdrojaky driveru a prcat se s jejich patchovanim a hledanim spravnejch verzi knihoven pro kompilaci tak dlouho, az je na 2.6 zkompilujes. Coz koukam, ze si zkousel a dopadl jak dopadl - kernel nezna symbols v driveru.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Kdyz uz jsem se tak rozepsal, tak me napadlo, nez s podobnejma vecma porad ztracet cas, nefunguje nejake Linux crowdfunding, ze by clovek proste nekam napsal: "Rad bych v linuxu mel tuhle featuru, tenhle bug fixnutej, podporu tohle zeleza a jsem ochotnej za to dat takovej a takovej donate?" A bud by do toho nejakej vyvojar sel a nebo ne?
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Asi marna nadeje, ale ohledne vynuceni primarni obrazovky pro vsechny okna a monitoru kam se maji davat vsechny ikony na plose (paklize se pouziva rozsirena plocha) porad zadna zmena (ikony se porad davaj do levyho rohu a to je muj sekundar, kde vetsinou jedu druhej komp)?

    Zvlast to prvni me dneska nastavovano - protoze je jedna vec, ze teda musi zapnutou druhej monitor, kdyz nechci.. ale chtel jsem hrat Metro Last Light a zjistil, jsem ze tam neni moznost to spustit, ani v okne, ktery by se preneslo na jinej monitor a ani ta hra nemam volbu rozliseni a jeste drze ma user.cfg, kde to sice jde zmenit, ale nic to nedala. Hlavne, ze je to Redux verze, to byla pri vsi ucte zase linux user experience jak prase.

    Ano ja vim reseni, je pres nvidia driver docasne zakazat druhej monitor, ale proc, kdyz to jinde clovek resit nemusi..
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    CHOROBA: Ja jsem se chtel hlavne neco dozvedet, upgradovat to samozrejme taky jde (a nakonec jsem si udelal dalsi partitionu s 14.04 LTS 03, ale tyhle jsem se jeste nevzdal..), ale pokud by mi nekdo vysvetlil, jak je to s tema compat driverma vs. kernelama - viz ty moje 2 otazky a tak to to teoreticky mohlo bejt i rychlejsi a Linux by se ke me zachoval mene jako k ovci (bral moznost pouzivat 4 roky stary OS), coz bych ocenil..

    Sem pod tim sestavenim kernelu cekal nejakou magii, kdyz si nekde stahnu projekt do nejakyho IDE a budu tam muset neco vyvadet.. ty ted pises install kernel driver, tak uz jsem delal mockrat.

    Nicmene to vede, k obecny otazce (3) ma to vubec smysl zkouset, ve smyslu jaky jsou empericky zkusenosti s novejma kernelama ve starsich distribucich a jinymi slovy jak moc jsou ty distribuce na dane kernel privohnuty? Na tohle neznam poradnou odpoved.

    Dal me zajima co se presne dosahne tim, ze ten kernel zbuildum na tom cilovym HW, proc si proste nemuzu stahnout hotovou image? Je to tak, ze se pri ty kompilaci zdetekuje, co je tam za HW a nejaky casti kernelu se zahodi a neco se tam injectne - ovladace do jadra od Nvidia a tak? A reverzne deje se tohle i pri prvni instalaci Linuxu na dany zelezo? Jak je vyhoda proti Win a Mac kde se kernel nekompiluje, ale presto tam jedou 3rd party ovladace?

    DANYSEK: Myslim si, ze minimalne cast zacatecniku upgrady resit nebude, treba protoze skoncila predtim parkrat pri upgradech v terminalu, namisto Xek. To samy plati o bezpecnosti, kde zase plati, ze Linux je obecne hodne bezpecnej, takze to tam podle me dost lidi uz moc neresi.

    Ze Alx je v novejsim kernelu jsem psal to vim, nicmene jsem resil, jak moc slozity nebo jednoduchy, nebo vubec mozny, je tam ho dostat niz. A nikde v dokumentaci, ani ve skriptu jsem nenasel, ze by to neslo.. treba jsem se spatne dival, ale jako uzivatel bych ocenil, kdyz uz vubec musim kvuli driveru resit nejaky skripty, kdyz aspon tohle meli osetreny ve stylu, sorry starej OS, kernel, balik.. exceptiona to nepujde.. naproti tomu dostanu nejaky priblbly kod, ze skript je rozbitej.. (protoze je pravdepodobne planej pro vyssi verzi compileru, nebo nema spravne osetrenou nejakou parsovani vyjimku, vetveni etc).

    Jinak ja bych filosoficky daleko radsi pouzival to cemu se rika rolling distribuce, upgrady Ubuntu jsou porad lepsi, nez dead end v pripade Mintu - respektive zalohovani homu a seznamu baliku, pomoci toho priserne pomalyho backup toolu.. Jenze, co jsem si zatim nastudoval nejlepsi distribuce proste rolling nejsou.

    A treba to upgradovani uz nepodporovany distribuce (nepodporovany z pohledu klasickyho upgradu - jsem jeste vcera netusil, ze neco takovyho vubec existuje) o 7 nebo kolik verzi by v mym pripade bylo, ikdybych nenarazil na problemy tipuju tak na 5 hodin a to je pomerne dost.. tak jsem se do toho pochopitelne nehrnul.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RUTHAN: zacatecnik by predevsim nemel pouzivat zastaralou a neaktualizovanou distribuci :) Kvuli bezpecnosti, ktera sama o sobe je natolik komplexni, ze lze s uspesnosti pochybovat, ze zacatecnik tento typ problemu si sam vyresi.

    ALX je soucasti kernelu od jeho verze 3.10, coz podle seznamu dostupnych verzi znamena znamena pouzit Ubuntu alespon verze 13.10 - idealne treba 14.04 LTS, ktera ma long-term podporu. Jinak wiki je dobrym zdrojem ruznych informaci.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ty ses neskutecnej troll, ruthane ;)))

    Howto Install Kernel 3.0.1 in Ubuntu 11.10, 11.04, 10.10 and 10.04
    http://www.howopensource.com/...8/how-to-install-linux-kernel-3-0-1-in-ubuntu-11-04-10-10-and-10-04/
    pripadne zkus nejakej novejsi kernel. samozrejmne prvni nezapomen nainstalovat build-essential
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    DANYSEK: Koukam, ze message opet obsahuje klasickou davku linuxacke arogance.. Jak ma zacatecnik vedet a co bude a nebude slozity problem, kdyz jde o ovladac na sitovku?
    Cemu presne rikate sestavit si vlastni kernel, ze bych se podival?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    RUTHAN: Ubuntu 10.10? Pet let stara distribuce, co od dubna 2012 neni podporovana a aktualizovana?

    Otravny problem si zpusobujes vlastni blbosti a v zacatecnickem klubu je na miste jedina odpoved - upgraduj. Pokud ses pokrocily (coz zjevne nejsi), nemuze ti cinit problem si sestavit vlastni novejsi kernel - distribuci to bude z principu fuk.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam