• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    IMHO u nasich predku je dulezity hlavne to, ze si muzou bezstarosti klikat na prilohy v prichozich emailech a prochazet libovolny stranky na webu, anzto jim Linux nerozhodi tak, jak by rozhodily Windows. Pak s tim clovek nema porad dokola takovyho srani jak s Windows a ted v dobe COVIDove za nima nemusi furt jezdit neco fixovat(, protoze to zmakne pres ssh a VPNku ;-)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Já už od dááávných windowsích dob mám data a systém na discích zvlášť. Pravda na SSD to už nemá smysl. Na HDD to šetří starosti.
    Snadné zálohy dat. Snadné zálohy natavení. A když něco rozbiju, udělám novou instalaci. Vše je zas čisté, svěží a vonící. Co se osvědčilo, dám znovu, co ne, to vynechám, nebo nahradím.
    Vlastně si stačí uvědomit, že OS a programy mám k tomu, abych mohl používat data a pracovat s nimi.

Víc operačních systémů?
    Není to takový problém. Jde je přepínat i za běhu. (když se chci jen podívat, nainstaluji je na flashku) Někdy si chceš jen vyzkoušet jiné prostředí. To jde i na té samé ditribuci. Nebo si to namixuješ dle své chuti. Líbí se vám kancelářský balík z jiné ditribuce víc? Chcete jiný přehrávač videa? Ale proč ne? To není jako Widle, nebo jako Android, kde musíte strpět i aplikace, které nechcete. Tady šéfujete vy.

Zrovna Linux Mint a Elementary OS mají stejný základ a neměl by být problém sestavit si "Elementary Mint" Tedy pro začátek prostředí a aplikace. Je to taková stavebnice.

Ale pravdou je, že pokud ti vyhovuje distribuce jak je, bývá lépe odladěná dohromady a má jednotný vzhled.
    SUK
    SUK --- ---
    VYHULENY_UFO: Protoze to je bud naprostej blackbox nebo to ma nejakou vystajlovanou nadstavbu, s kterou se k cemukoliv linuxovymu nedostane. Vlastne, obcas se divim, ze treba takovej android neskryva realne cesty za nejaky C:\ a D:\
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SUK: linux je docela rozsirenej, v televizich, routerech, tabletech, ba dokonce v telefonech. nicmene, to si bfu neuvedomi.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    tady mate vsechno. kompatibilitu hw, kvalitu gui a ux atd. ;)

https://www.youtube.com/playlist?list=PL8mG-RkN2uTyhe6fxWpnsHv53Y1I-K3yu
    SUK
    SUK --- ---
    REDSNAKE: BFU co neumi nastavit asociaci souboru je zrovna asi uplne jedno, co pod tema okynkama a ikonkama beha za jadro :) Mimochodem, asociace souboru neumim vlastne nastavit ani ja :D
    SUK
    SUK --- ---
    DANIELSOFT: Linux asi neni az o tolik moc rozsirenejsi, ale davno to neni undergroundova podivnost a jelikoz pocitace dnes ma vyrazne vic lidi, nez tehdy, i to 1 % kernel-programatoru uz neni nutne jeden silenec v garazi udrzujici obskurni driver na obskurni HW, nybrz cela skupina. Pripadne to nekdo vyuziva ve firme. Druha vec je, ze spousta veci doznala standardizace, obzvlast pak na USB.

Nicmene i dnes lze narazit na problemy s podporou hardwaru. Displaylink/evdi treba stale robi problemy, par let zpatky jsem rozhodne nemluvil slusne, kdyz jsem resil broadcom wifiny a pokud je mi znamo, tak consumer-segment graficky karty stale nejsou jistota.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    REDSNAKE: Máti takto taky "ale já jsem na ty Windows zvyklá," přitom tam už druhou dekádu používá jen Firefox, Thunderbird a Open/LibreOffice, a žádný tweakování se nekoná.

Ale ne, MUSÍ to být Windows, i když na to nadává, kudy chodí. Asi fakt jsou antitechnologický lidi, kterým stávkuje jakákoli technika, jinak si to vysvětlit neumím.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    GILHAD: Tak jestli je tata nejakej ladic co pouciva ccleaner atp tezko se divit. Pouzivam linux celej zivot a za poslednich treba 5 let nespadly ani jednou.

To jsou proste povery geeku..
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    REDSNAKE: Já to před léty matce nastavil, aby mohla snadno stahovat fotky vnoučátek a furt jí to nepadalo, jako ty windows, co jí tam nastavil otec (dlouholetý uřivatel). První týden jsem jí to musel ukazovat furt dokola jak s tím, pak už jí to začlo poslouchat. A od té doby to spokojeně používá. Nedávno jí to jedno vnouče přetáhlo na novější počítač a po pár dnech opět naprostá spokojenost.

Otec stále používá windows, průběžně aktualizuje a nadává na ně, kudy chodí. Tomu neradím, protože já nevím jak a on linux nechce.

Takže si představovat nemusím, vidím to samé při každé návštěvě.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    A ted si predstavte ze bfu co neumi nastavit asociaci souboru nebo vychozi tiskarnu zacne pouzivat linux… nerealne
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    SUK: jj, navic snad uz vsechny moderni procesory podporujou virtualizaci, takze s vykonem na beznou praci neni problem.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    jenom tady Linux pochválím: používám ho už od roku 1998 a furt mám z dřívějších dob zafixované, že je problém s podporou HW a v poslední době mi webová kamera (na kterou jsem se tady ptal) a scanner (který jsem zkusil dneska) fungovaly na první dobrou a vůbec jsem nemusel nic řešit, prostě zasunu a funguje: já vím, měla by to být samozřejmost, ale člověk je už opatrnej
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    CHOROBA: Tak tak, widle na železo nepatří...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    SUK: jakoze spravna odpoved na SALVATOR: otazku je smazat widle a hodit je do virtualu. stejne tam pojedou lip, nez na bare zeleze
    SUK
    SUK --- ---
    Ja jedu na virtualboxu a myslim, ze na vhodnou virtualizacni platformu se nikdo neptal ;)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CHOROBA: ja nemam nic proti qemu, nicmene problem je, ze u par zakazniku mame prodany vmware, ja musel projit nekolika certifikacemi a zakaznici na nem honi kazdy pres 400 virtualnich masin. ja chapu, ze vmware neni jedine virtualizacni reseni na svete a uplne bych netvrdil, ze je kokotskej. kokotsky byvaji spis uzivatele. ;)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    VYHULENY_UFO: ja sem zvyklej pracovat v operacnim systemu lin a v nem mam virtualizovany win pres qemu. super vec a muzu vynechat kokotskej vmware.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    AXTHEB: ale cetl, jsem zvykly pracovat ve virtualizovanym prostredi vmware, kde mam jak win tak lin. k tomu mi staci jeden operacni system a melo by stacit kazdymu.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    VYHULENY_UFO: Mám trochu pocit, že si nečetl co jsem psal, nebo tak něco.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam