• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    KAERO
    KAERO --- ---
    HOWKING: wiki:
    "Google Pay uses near-field communication (NFC) to transmit card information facilitating funds transfer to the retailer."

me teda fakt prijde ze to lze nahradit timto nalepenym na telefon:
    Rychlé bezkontaktní platby s mNálepkou od mBank | mBank.cz
    https://www.mbank.cz/osobni/karty/debetni-karty/mnalepka/

jasne, neni tam autorizace nejakym otiskem prstu, ale kreditku taky clovek ma jen pres pin. a funguje to i bez googlu a applu
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    KAERO: NO nechci googlepay a aplepay, chci linuxpay, proč není :D (třeba redhat by touž asi uměl i s Visou a Mastrem vyjendat, ten na to sílu má)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    no,popravde. existujeNECo cim se da pres NFC platit?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    MUXX: Není někde textová podoba, nechce se mi trávit hodinu u videa.
    KAERO
    KAERO --- ---
    HOWKING: nechces google, nechces apple ale chces googlepay a applepay? tak to bude tezky orisek...

ale jestli jsem to dobre pochopil (nepouzivam to), googlepay je vlastne jen platebni karta ulozena v nejakem googlim softwaru ktery komunikuje pres NFC. tak si prilep na spodek mobilu bezkontaktni kartu a mas to same :)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    KAERO: Ty degooglovbané telefony neumí to placení ani jeden. Vím že je GrapheneOS, ale to už pak raději klasický Linux. Něco dělají nějací Švédi, nějaký telefon má i Ubuntu. Ale to placení a čtečka otisků, to by mi fakt chybělo.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    KAERO: nn, já mysalel nfc jako kartou u pokladny (ApplePay GooglePay, etc.)
    KAERO
    KAERO --- ---
    HOWKING: co mas na mysli platbama v obchodech? Ja na linuxovem destkopu platim normalne :) Ale existuji degooglovane adnroid telefony, kde by snad i mohly jet beznejsi bankovni programy. Co jsem cetl tak na graphene OS jelo neco od komercky, ale zase ne od sporky atd.
    MUXX
    MUXX --- ---
    Pro zajimavost

Linux patří i do kapsy: nenech si diktovat co můžeš a co nesmíš :: OpenAlt 2025 :: pretalx
    https://talks.openalt.cz/openalt-2025/talk/9HMAQV/
    MUXX
    MUXX --- ---
    HOWKING: Co je spatne na androidu? Vzdyt je to tak trochu taky linux.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    CHOROBA: V podstatě jsi shrnul docela dlouhou debatu na Mastodonu :D
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ne
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Asi už mi fakt chcípe iPhone 8. Na Linuxu podpora Apple produktů žádná sláva. Android mi do rukou nesmí. Jediné zlo větší jak Microsoft je Google. Uvažuju o čitě linuxovém telefonu, ale jak sleduju ty nabídky, tak tomu vždy dost chybí. Je nějaký Linux telefon, co má čtečku otisků a platby v obchodech?
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    ERGOSUM: Maybe it just works...
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Mě se při návodu na instalaci Gento líbilo skoro na začátku
    Připojení sítě
    1) podívejte se, jestli už neběží.
    SANCHO
    SANCHO --- ---
    Hledam junior/med na linux na spravu stanic na SLED + nejaky win11 k tomu. Domluvit se obcas v EN. Mlada Boleslav.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    ZBYNEK: nojo, ale ja su admin a stejne se mi ze Store nainstaluje appka jen pro myho usera. Ja takhle ladim laptop pro polovicku a kdyz jsem se prihlasil na jeji ucet a videl, ze nema zadnou appku, tak sem byl nasranej.

Snap ani Flatpak nepouzivam; pekne me s tim serou na Ubuntu, protoze to zabira moc GB a systemovej disk 20 GB, kterej stacil roky, je najednou malej a musim ho pravidelne cistit - u rodicu. Zlaty klidny vody ve svete Debianu.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    MARASAN: snap funguje úplně stejně, taky to pro každého usera stahuje appky jen do jeho profilu
    HARPER
    HARPER --- ---
    MARASAN: to jsem ani netušil. Žena měla kdysi W8 a tam byly nějak ty aplikace dvakrát i pro ni,záleželo jestli jela v dotykovém vzhledu v těch dlaždicích a nebo přes Shell. Peklo. A právě ona nebo mí rodiče jsou běžní bfu a právě je na Linux prekopnout nebyl problém. Nesnaží se nic doinstalovat, prostě jim to nachystám na začátku a jdu pryč, jednou za měsíc když se dostanu k jejich PC udělám aktualizaci. Pokud vyjde nový lts tak třeba povysim systém a třeba taky ne a čekám do konce podpory.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    MARASAN: pokud user není admin, pokud se chceš snažit aspoň o nějaké principy zabezpečení systému, tak to jinak nevymyslis
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    HARPER: na win ze store jsou appky jen pro konkertniho usera, takze ja treba byl nasranej, ze druhej user na stejnym laptopu musi znovu sosat ze storeu treba browser. Prijde mi to na kkt.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam