ATOMOUSEK: ode mne se to nedozvíš, pár pokusů jsem už udělal a zatím to vždycky skončilo něčím tvrzením, že k tomu data potřeba nejsou. Jak jsem napsal, už dlouho dělám něco jiného a když už, pracuju pouze s "deriváty" těchto informací, jako je třeba populační struktura domácností. Na další diskusi o tom, jestli by tenhle typ informací měl být k dispozici nebo ne, kdo by to měl platit a jak to celé zapadá do různých představ o státu se už necítím.
Abych to za sebe nějak shrnul a ušetřil ti tím práci - podle mých informací a zkušeností slouží censová data pro rozhodování na řadě úrovní jak ve veřejné a státní správě, tak v soukromé sféře (ačkoli to nevypadá tak, že si ministr nebo obchodní ředitel otevře brožurku "Výsledky sčítání 2001" na stránce "Počet domácností s dětmi na Pelhřimovsku", jak si někdo může zjednodušeně představovat). Koncepčně souhlasím s tím, že soukromá sféra si může data pro své rozhodování zaplatit sama, případně investovat a zaměstnávat lidi někde jinde, kde ty informace k dispozici jsou, a s tím, že ideální veřejná a státní správa kromě počtu, jak tu někdo napsal, bojeschopných mužů, žádné jiné informace nepotřebuje.
Dokud ale v naší (nebo jakékoli jiné,
for that matter) společnosti nepřevládne koncesus o tom, že právě taková podoba správy věcí veřejných je ideální, a nedojde ke zrušení všech úřadů, které jsou v tomhle modelu přebytečné, není efektivní rušit census (nebo třeba celý staťák), protože tím ten stávající model ještě zhoršíme.
Proto je pro mě osobně, ačkoli fandím Machovi a jeho partičce, census akceptovatelný i v ČR, tj. v zemi, kde nemám pocit, že by veřejná a státní správa poskytovala adekvátní protislužbu za daně, které tam čas od času platím; natož v zemi, kde platím daně pravidelně, a kde ten pocit, že jak místní, tak federální veřejná a státní správa poskytují celkem slušné služby, mám.
ATOMOUSEK: jedině dobře, že se nestydíš. ;-] Ani já se nestydím za to, že pracuju pro nadnárodní korporaci za mrzký kapitalistův peníz, ale prostě nevidím, jak to souvisí s mými názory na cokoli, co zde probíráme.