• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZOccupy Wall Street

    Vyhledávání ve zveřejněných dokumentech z Wikileaks "Cable Gate" : http://cablesearch.org/

    Původně založeno jako diskuze o WikiLeaks a obviněních proti Julianu Assangeovi - ale posléze jsme se dohodli zaměření debaty rozšířit i na volně související aktivity a hnutí, jejichž společným jmenovatelem je inovativní využití médií při vynucování větší transparentnosti globálních mocenských struktur různého druhu. Rozumné využívání internetu jako nového média je i zásada, kterou se v tomto klubu pokusíme uplatnovat - experimentujeme zde s demokratickou moderací.

    V tomto klubu se prosím snažte dodržovat obecné zásady slušného chování známé jako Netiketa - samozřejmě s přihlédnutím ke specifikům platformy NYX (slovo "e-mail" zaměnte za "příspěvek do diskuze", apod.). Rozhodně platí, že diskuze se účastní lidi s různým světonázorem, (sub)kulturní příslušností, apod. a nikdo by neměl být předem vyloučen. Moderace pomocí palců nahoru či dolů je preferována před odpovědmi typu "meleš sračky", apod. - nevhodné příspěvky nicméně nebudou mazány, protože samy o sobě jsou nejlepším důkazním materiálem, dokazujícím, že jejich autor je idiot. Pravděpodobně bude následovat anketa, jak to uděláme s mazáním offtopiců.

    Diskuze je "poloodoborná" - předpokládá se základní politický rozhled (typu že liberál není komunista, konzervativec není neonacista, apod.) a schopnost doložit svá tvrzení nějakým odkazem na alespoň trochu neutrální zdroj (Wikipedia.org je zde považována bez dalších debat za relevantní - zejména anglická nebo německá).

    Platí zde zatím jediná regulace, a tou je omezení na 1 příspěvek od jediného přispěvatele během 24 po sobě jdoucích hodin. Toto se počítá počínaje 8.12.2011, 17:00h. Podezření na porušení tohoto pravidla prosím hlaste moderátorovi soukromým vzkazem. Za porušení tohoto pravidla bude následovat R/O přístup do klubu napoprvé na 24h, potom na 7 dnů. Pokud mě narušitel kontaktuje soukromou poštou, že šlo o omyl, dám mu příležitost smazat po sobě příspěvky a spojit jich více do jednoho - pokud mě včas nekontaktuje, tak námatkou smažu ten, který mě bude připadat nejvíc offtopic.

    Děkujeme všem, kteří příspějí k tomu, že se tento klub stane místem nejkvalitnější, nejsvobodnější a nejneutrálnější politické diskuze a zpravodajství na celém NYXu !

    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NAGASAWA: aha, takže "vybrané regiony"... jak že jsou daleko od náměstí Tahrír, kde se většina té pouliční politiky odehrává?

    každopádně - policiejní odstřelovači, střílející lidem gumovými projektily lidem do očí... hmm, to už máš nastejno s tou šáříjou, prakticky. ten systém, co tam vládne, je jakýsi vojenský socialismus. divím se, že zrovna tobě to imponuje.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    XCHAOS: negramotnost viz verejne dostupne statistiky - plosne 22% a ve vybranych regionech jako napriklad Beni Suef je to 50%

    Co cekat od Muslimskeho bratrstva? Staci se podivat na jejich historii pusobeni. Pak si da clovek jedna a jedna pomerne rychle dohromady. Jinak se tam praveze fundamentaliste maskuji za liberaly a vychazi jim to viz Tunis a viz egypt, kde staci sledovat populisticke manevry a obraty muslimskeho bratrstva o 180 stupnu ve vztahu k protestum a nasledne k armade.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NAGASAWA: uvidíme... zejména v Tunisu sázím na to, že islamisté převahu nezískají.

    Egypt je složitý. Máš zdroj pro 50% negramotnost? Co se Muslimského bratrstva týče, nevím co od nich čekat. Nevím, jestli jsou přímo Al-kajdá. Volby tam asi vyhrají, to je fakt.

    Máme v takovýchto zemích podporovat vojenské diktatury, které udrží náboženské extremisty na uzdě? (Irán je nakonec v jistém smyslu demokratičtější, než třeba Saúdská Arábie ... spíš proti těm náboženským excesům se tam lidé o to víc bouří, že ve v podstatě moderní, sekulární společnosti se jeví zcela nepřirozeně)

    Rozhodně bych nepodceňoval strašně nízký průměrný věk ve všech zemích, ve kterých k těm změnám dochází. A využití nových médií v rámci organizace těch převratů. S tím budou mít jacíkoliv fundamentalisti problém... dokonce ani nevíš, jestli se tam liberálové nemaskují za fundamentalisty, aby snáze vyhráli volby :-))
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    XCHAOS: "globalni internetove hnuti", kde je napriklad v egypte az 50% dotycnych zcela negramotnych a kde se napriklad v tunisu vitezna strana z one liberalni, mavnutim kouzelneho proutku ze dne na den pretavila v islamistickou, volajici po chalifatu a dogmatickem uplatnovani prava saria :) V tomto pripade jde akorat o vyuzivani soucasnych technoligickych prostredku systemem evoluce revoluce, ale principy zustavaji porad stejne. V realu se tam odehrava naprosto klasicke ovladnuti politicke sceny stranou, ktera byla roky v defenzive a ktera ma svoje ideologicke kliky v danych statech zastoupene. To jak to vypada s novym hutim se muzes presvedcit zde:

    http://blogsofwar.com/crisis/

    a porovnat tak propastne rozdily mezi tim co se deje v US, EU oproti tomu, co se odehrava na severu afriky a v syrii.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NAGASAWA: nemyslím, že v Tunisu to bylo umělé. Dtto Egypt - tam šlo o zásadní ekonomické důvody - stomilionová země se prakticky přes noc stala z čistého exportéra ropy importérem, to nemohlo udělat dobrotu.

    Libye, tam je to složitější. To je významný exportér ropy do zadlužené Evropy. Kaddáfí byl jednoznačně nejvíc "svrženíhodný" ze všech těch diktátorů (snad kromě toho, co se teď predvádí v té Sýrii) - ale současně i ekonomický zájem Západu je tam naprosto neoddiskutovatelný.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NAGASAWA: ne tak docela. myslím, že Arabské jaro přidám do topicu tohohle klubu. Mám tendenci to vnímat jako jedno nové hnutí, výrazně post-mediální a interneto-centrické, a vykazující dost výrazné odlišnosti od starších, "oldschoolových", převážně euro-amerických levicových antiglobalizačních protestů.

    toto je spíš globální emancipační hnutí internetové generace, která bere jako samozřejmost, že zprávy v TV nejsou relevantní. Pro mě v možná ne - ale na někoho, komu je dnes 18-20 budou zprávy v TV působit ne tak, jako na mě komunistické TV zprávy před rokem 1989 - ale spíš rovnou jako Rudé Právo a ostatní noviny před rokem 1989: tedy nejen zastaralé sdělení, ale i zastaralé médium, nedostatek interaktivity, apod.

    Pro generaci arabského jara/OWS/atd. je to co dělají především způsobem, jak "interaktivně" působit na TV zprávy: jsou zvyklí na interaktivní médium Internet, a to že nemohou působit na starou TV vidí jako de-facto technickou závadu. Tím, že našli způsob, jak se dostat do TV, ze svého hlediska "odstraňují bug".
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FESTER: zadlužení lidé mají tendenci nenávidět banky. v Evropě to známe už od středověku, díky nešťastné shodě okolností to je občas zaměňováno s antisemitismem. Při pogromech ale často šlo především o pálení účetních knih (a to, že tam někdo taky bydlel... hmmm, negramotným křupanům co princip účetnictví moc nechápali bylo nutné vymyslet nějaký barvitější příběh...)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    tak jako tak je to do jine diskuse..
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    RUDOLF: ne tak zcela. V Syrii vse zacalo ozbrojenymi a organizovanymi utoky na policii a vojenske checkpointy, nacez nasledoval lavinovy efekt perzekuci ze strany Bashara. Ostatne staci sledovat zpravy ohledne politickych motivaci Erdogana a Turecka, ktere se snazi vyprofilovat jako hrac cislo jedna v danem regionu. To ze v syrii panuje rezim, ktery zminujes je samozrejme jinak zcela bez debat, ale smesovat udalosti v americe a evrope s temi na severu a afriky a v syrii je tezky fail a demagogicke hrani na city ctenaru.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    NAGASAWA: tak povstání jsou vždy organizovaná, uměle vyvolané nepokoje - to je zase přitažené za vlasy - v Sýrii je Bashar diktátor, kolem kterýho se tiše našlapovalo, ale taky se vědělo, že situace se uvolňuje - korupce prožraná, známýmu rodinu zaplatila, aby nemusel být v armádě - mluvit svobodně se nedalo. špicl kam se podíváš. Klima pro změnu jasné, že se toho šikovně ujímá muslimské bratrstvo a že to všechno může skončit klidně jak v Iránu, ještě větší perzekucí, je bez debaty - ale uměle vyvolané je mimo.
    FESTER
    FESTER --- ---
    Seattle Occupiers Cause Tens of Thousands of Dollars In Damages To Local Bank As “Revenge For Occupy Oakland”…


    bank - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=-2zUwsa1fCU&feature=player_embedded


    Occupy Oakland motive for Seattle bank vandalism | KING5.com Seattle
    http://www.king5.com/news/cities/seattle/Occupy-Oakland-motive-for-Seattle-bank-vandalism-134535918.html
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    XCHAOS: ja ti nevim, ale v clanku se populisticky smesuji dve odlisne problematiky a to ekonomicka krize ve statech jizni evropy a organizovane a umele vyvolane nepokoje v severni africe za prispeni zaangazovanych statu, ktere na uzemi libye, syrie, tunisu a brahrainu uplatnuji svoji politiku, kde jsou spolecnym jmenovatelem aktivity rozvetvenych klik muslimskeho bratrstva, stejne jako vojensko ekonomicky stret turecka a iranu na uzemi syrie, kde se uplatnuji uplne jine zajmy, nez o ktere jde v evrope a ve spojenych statech. To neni sirici se povstani - coz je vylozene imbecilni termin svedcici o fatalnim nepochopeni autora dane situace. S takovou by se dalo tvrdit, ze se prostesty z Aten, ktere probihaly davno pred "arabskym jarem" presunuly na sever afriky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Připomínám mojí teorii, že kolaps finančního (tedy v podstatě důchodového systému, zejména pak amerického důchodového systému) trochu souvisí s tím, že generace poválečného baby-boomu v těchto letech masově odchází do důchodu. Myslím, že tahle teorie stojí nohama docela na zemi - ve skutečnosti se obávám, že min. stejně významné je i to, že nastal globální peak oil, tedy skutečně: narazili jsme na více než jednu mez růstu současně.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Trocha eko-hlediska a přemýšlení po příčínách - některé komentáře pod článkem jsou mrazivé a jsou důkazem toho, o čem mluví např. FESTER (tedy že ON se hrdě hlásí k tomu, že JEHO systém perzekuovat nebude muset, protože je na té správné straně, přece):
    Povstání vyvolané koncem růstu se šíří po celém světě | EnergyBulletin
    http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/povstani-vyvolane-koncem-rustu-se-siri-po-celem-svete
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RADIQAL: jde o princip otevřené a uzavřené společnosti... společnosti otevřené vlastní změně.

    skuteční konzervativci uzavírají společnost změně, ovšem dogmatičtí ideologové se zase uzavírají změně myšlení.

    v USA je specifická situace v tom, že neocons reprezentují směr, který sice změnu společnosti připouští - tak, jako do té doby jen liberálové - ale je to změna jaksi nadiktovaná shora - těmi, kdo drží v rukou mocenské prostředky. tedy není to konzervativismus v pravém slova smyslu.

    v ČR by bylo "konzervativní" např. obhajovat sociální stát, protože jeho základní prvky fungují už od meziválečné éry (soc. a zdrav. pojištění, hlavně). proto označení "reformisté" míto "konzervativci" ... myšlenka společnosti otevřené změně je dnes min. stejně doma na pravici jako na levici: akorát na pravici znamená "méně sociálního státu, než je v dané oblasti tradiční".

    NAGASAWA: ve skutečnosti, rozdíl mezi Kubou a tímhle klubem je značný: nedošlo zde k násilnému převzetí moci (ani od někoho, kdo se sám dostal k moci násilím, stejně jako naprostá většina režimů v Latinské Americe - i těch nekomunistických), nevězníme zde politické odpůrce...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    anketa [ XCHAOS @ Wikileaks, Manning, Island, Španělsko, OccupyWallStreet a další sociálně-mediální hnutí reflektující globální krizi ] dopadla "nechci banovat na základě množství příspěvků" - v tomhle případě asi hledám nového moderátora, protože já prostě nechci mazat příspěvky na základě toho, že "tenhle člověk ve mě nebo v někom jiném vyvolává pocit, že je fašista" - dobře, dočasný ban je možná řešení, ale že jo. ... banovat na základě "oficiální názorové linie klubu"... hmm.

    já nechtěl "klub těch, kdo jsou PRO" - já chtěl "klub těch, kteří se zajímají O". a tedy umožnit diskuzi, která (s vzácnou vyjímkou jednou duelu v Událostech) v ofiko médiích spíš chybí. bohužel... pokud nějaký názorový proud chce debatu předem znemožnit a vykřikuje, co vykřikuje.... nevím podle jakého jiného klíče než množství příspěvků to řešit.

    takže pokud někdo chcete moderátorská práva... hmm.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    RADIQAL: tady ale neridis stat, ale thread, kde je 98% wikileaks a OWS sympatizantu, takze tu maji ankety asi tak stejny smysl, jako hlasovani na Kube. Jinak pokud je rec o vzdelavani stylem predkladani manipulativnich clanku z "alternativnich" medii tak preju prijemnou osvetu :)
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    NAGASAWA: jojo, šak možnost "osvicenyho diktatora" nebo osvídený aristokracie není tak marnej. rozhodne je to snažší a efektivnější, než se snažit vzdělávat široký (ignorantský) masy. Onen patos nespravedlivé inkluzivity takovýchto uskupení - které vyhazují nepřizpůsobivé odpůrce - je jen nostalgií po ideálech jakési demokracie.
    come on! tohle nejsou státy. Dlouhou evropskou aristokratickou tradici těžko překonáš jedním stoletím diktatur. --> hrá a je ze mě royalista :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FESTER: myslíš tohle?
    Jsem vítěz revoluce, vyhraju i volby, vyhlásil Babiš - www.lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/jsem-vitez-revoluce-vyhraju-i-volby-vyhlasil-babis-fx2-/ln_domov.asp?c=A111127_100317_ln_domov_ogo

    Babiš se zároveň zhostí role lídra. "Není už jiná varianta. Já jsem lídr. Je nesmysl, abych hledal někoho jiného," prozradil.

    Ano, tohle je příklad nedemokratického přístupu, příklad hnutí, které hned od začátku vyhlásilo, že se bude rozvíjet na základě vůdcovského přístupu. A protože v tomto případě jde o propojení politické a ekonomické moci, tak jde prakticky o ukázkový korporativismus v nejčistší podobě.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam