FEMUR: Opravdu nechápu souvislost. Proč by tyto věci nemohla hradit jiná část veřejného sektoru? Tohle je pro mě netransparentní. Chci vědět, co kam jde. Nevadí mi, že půjdou hodně peněz na výzkum medicíny, ale proč tam mají jít z
n různých zdrojů? To je balamutění. Zcela stejné jako skryté poplatky. Nelíbí se mi to z principu. Dlouhodobě je to nesledovatelné.
Aby bylo jasno:
- Souhlasím s tím, že US army a jiné armády financovaly mnohé zajímavé projekty. Ale viditelně z přebytku peněz.
- Stále je tam ohromná část, která jde do zcela nesmyslného zbrojení, které jen vyvolává napětí => koneckonců US army byla miniaturní před 1.ww a úspěšně "zasáhla". Nejspíše přesně díky pravicovému pohledu (stejnému jako razil Hitler): "Dobrá ekonomika je dobrá pro mír i válku. Kvalitní armáda je drahá v míru i ve válce. Armáda jde z velké části vybudovat ad hoc."
- Nemyslím si, že můžeme být všichni (státy) bez armády. Avšak stačí velmi malá, dobře vycvičená. Možná i mírně víceúčelová. Což by víceméně znamenalo zanedbatelnou zátěž pro rozpočet. Rozhodně v našem kontextu.