ENKIE: Nedělám si celkem žádné iluze o domorodých kulturách. Z toho, co jsem zatím pochytila, mi připadá, že určitý (malý) počet přírodních národů si do doby blízké dnešku uchoval kulturu založenou na spolupráci, harmonii s přírodou a schopnosti vnímat souvislosti vesmíru, ale mnoho jich taky rozvinulo rozmanité úlety - patriarchát a týrání žen, všelijaká rigidní náboženství, neudržitelné zemědělské praktiky, atd.
Přijde mi, jako by to byla nějaká nemoc, která nejvíc zachvátila velké organizované civilizace, ale nevyhla se skoro nikomu.
ENKIE: Tady k tomu bych měla připomínku, že problém není technologie jako taková, ale technologie fungující na špatných principech. Úplně konkrétně, k destrukci biosféry vede užívání technologií založených na spalování fosilních paliv, a dalších technologií, které drancují neobnovitelné zdroje a zamořují životní prostředí. Představa, že takové technologie jsou jediné možné, je něco, co je nám odmala vštěpováno, jsem ale přesvědčená, že je to lež. Existují informace o tom, že v podstatě už počátkem 20. století, kdy se tohle všechno rozjíždělo, byla známa i jiná řešení, inteligentní, čisté způsoby, jak získávat energii, zajistit transport, atd. Ale byla potlačena a ututlána, protože investoři viděli obrovský potenciál vydělávat na ropném průmyslu. A to se v podstatě děje doteď. Centralizovanej systém využívání ropy umožňuje obrovskou moc a kontrolu - a té se dala přednost před zájmy života, a zřejmě v tom chtějí pokračovat do posledního možného okamžiku.
Problém není technologie. Člověk může mít technologie, kolik ho bude bavit. Ale nemůže to být technologie, která vypouští toxický plyn, ze které se vylévají do Země sračky, atd. Taková technologie svého uživatele zničí.
---------
Je pravda, že společenství přírodních národů nebyla připravena na kontakt s něčím takovým. Ani naše kultura na to nebyla připravena. Lidé se chopili té vize pohodlí, a nezaznamenali, že to je pohodlí za nepřijatelnou cenu, nepřijatelným způsobem, že to je prostě celé divně, a že přitm odevzdávají kontrolu nad sebou neuvěřitelně bezohledné bandě kořistníků (dřívě byli alespoň soběstačnými zemědělci, dnes prakticky nikdo nemá šanci obdělávat pole bez techniky jezdící na ropu a dalších věcí dovážených po silnicích.....).....
Asi je to tak, jak píše Anna, že je to proces dospívání....v relativně harmonické přírodní společnosti sice člověk všechny vesmírné zákony automaticky dodržoval, ale nebyl si jich plně vědom, zatímco tady a teď si je uvědomit už musí....