ENKIE: To je ta naše věčná neshoda zas ;)
Souhlasím s velkou částí tvých názorů, ale pořád velmi nesouhlasím s tou představou, že problém je "jen venku", a ti, kdo se snaží léčit sebe, jsou mimo.
Problém je uvnitř i venku.
Ani to nemůže být jinak. Pokud uznáváš to, že venku je to dost šílené, jasně z toho plyne, že lidi musí být značně rozesraní, i kdyby to bylo jen tím, v čem žijí.... A zjevně rozesraní jsou.
Léčit sebe, resp. léčit, je proto třeba. A každej člověk, kterej se psychicky srovná, udělá první krok k tomu, aby mohl i něco změnit, věnovat se něčemu, co má cenu, mít s ostatníma lidma zdravější vztahy, atd.
Protože rozesranej člověk žádnou pozitivní revoluci neudělá. Viz. tebou popsaní negativní aktivisté, kteří toho k lepšímu opravdu moc změnit nemůžou.
Přijde mi, že jsi se setkal s nějakou omezenou skupinou "sluníčkových lidí", možná z oblasti IT nebo corporate life, kteří jezdí po různých seminářích a lakujou realitu na růžovo. To samozřejmě je jeden extrém, kterej rozhodně nic nemění. Chvílema přináší trochu radosti nebo nějakou změnu k lepšímu těm lidem, i to se počtá :), ale jinak je to zas jen další verze systémového člověka v tom s tebou souhlasím.
Ale přijde mi, že nevidíš to, že ty různé nástroje a cesty samotné se dají použít i jinak, než to dělají tihle lidé. Třeba k tomu, aby se člověk opravdu osvobodil. Člověk může dělat různé ty věci, a nemusí si kvůli tomu namlouvat, že realita je růžová a systém v pořádku. Člověk si může uvědomovat různé problémy v sobě a pracovat na jejich řešení, a nemusí si kvůli tomu myslet, že problém je JENOM v něm....
Právě naopak, pokud člověk například poctivě praktikuje třeba meditaci, nevyhne se tomu, že uvidí, jak věci jsou. Bude to vidět čím dál víc. Schopnost vidět pravdu je součást procesu, kterej léčebný a duchovní techniky vyvolávají.
To komerční new age, respektive jeho část, je taková divná slepá ulička. To, co je tam nepravdivý, je to hraní si na to, že všechno je v pořádku. Jinak se ale v tom hnutí skrývá i hodně dobrýho, dobrých lidí a nástrojů.
Ostatně, ty vidíš nějakej způsob, jak udělat nějakou opravdovou masovou revoluci hned? Vidíš něco konkrétního, co pro to můžeš udělat ?
Mnoho lidí žádnej takovej způsob nevidí. A tak dělají to nejlepší, na co přijdou - což může být třeba, místo aby zabíjei čas v obchodních centrech, dělat něco hezkýho, příjemnýho a léčivýho s jinýma lidma, tvořit něco, tancovat, zkoušet si aspoň na svým vymezeným prostoru zdravě hospodařit, atd, atd.....
Přijde mi to tak v pořádku. Každej člověk, kterej je v pohodě, mění aspoň malej kousíček světa kolem sebe. Nevím, jestli je možný změnit celek, a jestli se to stíhá. Vím, že je možný vytvářet okamžiky radosti a svobody s jinýma lidma, v tom prostoru, co máme, a že to je dobře.
Pokud vymyslíš něco většího, co se dá dělat, budu ti ohromně fandit, a zapojím se, pokud na to budu mít schopnosti :)
Co si myslíš třeba o Zeitgeist Movement? Teď jsem viděla nějaký zajímavý videjka, vím že se na ně sype moře všelijakých obvinění, ale nedá se upřít, že to rozjeli v zajímavým měřítku :)