• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    WANAH: podle kterych kosmickych humoresek je Futurama?
    WANAH
    WANAH --- ---
    YMLADRIS: Tak šup, šup. Solaris a Nepřemožitelný pak dle chuti cokoli :). Taky doporučuju všechny kosmické humoresky (třeba futurama je volně podle nich)

    Špatně dobře jsou slova sémanticky nešťastná, minimálně pro tenhle klub. Ale, paradoxně, navzdory poznatkům, nesmyslně... to už by šlo :) a reakce ostatních je pak taky dost jiná.


    YMLADRIS: To byla trochu polemika s tím novelity-seeking genem. Protože ho imho svým postojem spíše popíráš(a tím jaké uspokojení nám přináší to co už je nebo slíbeno co bude). Jestli to spíš nebude gen something-seeking(whatever) nebo novelity-buying. Ale to už sou pak takový nepodstatný nuance:)
    PIZI
    PIZI --- ---
    Brin tvrdí, že se nepřepnul gen, ale mem.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    WANAH: Ted nevim nac se presne ptas, ale .. malokdo je lyzar teoretik, kterymu staci teoretizovat si. Lidi vetsinou si chteji sahnout na svoje dilo, rozhlidnout se a rict si, tady byl predtim prales ted je tu zahrada, slape to podle _meho_ rozhodnuti... realizovat se ve hmote.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    WANAH: lema neznam, ale jinak presne jak pises: kultura je obrana jednotliveho slabeho jedince pred existencialni hruzou ze sveta (sam bidne chcipnes, ... jsme stadni zivocich). V tlupe nam existence dava vetsi smysl - decka, dalsi generace, rozvoj ... Tak to vidi nase kultura. To jestli to sebou nese, ze se nemusis moc snazit, tezko rict, to mi pripada spis individualni - nekdo je snazivy, nekdo ne.

    Ja mam averzi k tem vykladum sveta zalozenym na tom jak jsme strasne spatni a kdyz se okamzite nezmenime, prijdeme do pekla (znicime ekostytem, ... ). Jeste jsem nevidela cloveka, ktery kdyz se mu nadava jak je spatny, by na to reagoval pozitivne - najednou by prozrel a sel zachranovat ekosystem nebo tak. Cili vic se mi libi pribeh vypraveny stylem Tolik veci uz jsme dokazali a prekonali - tak prece MUZEM vyresit i ty dalsi (prelidneni, valky, ...), mame na to, ze jo, jdem na to!!!

    ale to je kazdyho osobni volba/naprogramovani, jake archetypy mu lepe vali
    WANAH
    WANAH --- ---
    YMLADRIS: A kdyby bylo možné nic neopustit a s tím co známe si to stranou projektovat s tím že to buď vyjde nebo ne?
    :)
    Ten průkopnický gen z tebe naprosto sálá :) (bez urážky)
    WANAH
    WANAH --- ---
    YMLADRIS: Jj chápu co myslíš, jenže to přestane dávat smysl poměrně brzo vrtáš-li se v tom. Pak zjistíš že vynález je vcelku k ničemu dokud ho nerozšíříš mezi lidi. Takže štěstí neplyne uplně z něj ale z toho že ho používají i ostatní. atd.

    Mě nesedí princip toho že pokud se nemohu dohodnout s jinou skupinou lidí vytvořím něco co ji vyšachuje. Nebo nahradit řešení něčím snažším.
    Zmínila si AIDS, já bych jako příklad vzal rakovinu tu sem aspoň měl .). POřád proti ní hledáme lék, sice víme co jí způsobuje a jak ji předcházet a co rozhodně nedělat(většinou), ale ta tabletka by byla super... wtf? ona by vlastně stačila obyčejná obezita jako příklad.
    Technická vyspělost je fajn, jenže ta naša umožńuje využít naplno náš potnciál ke stagnaci.
    To na okraj :).

    Já ten pocit chápu taky sem se snim hrozně dlouho pral. Bylo ti vysvětleno riziko, ty si na základě znalostí (o sobě,světu atd.) usoudila že není v tvých silách mu sama čelit. Potom ti bylo předloženo "mainstream" řešení, které nejen že eliminuje tvoje obavy a nenutí tě moc ku snaze, ale ještě tě propojí s členy tvého druhu v automatickém neviditelném paktu.(Jak píše PIZI,obecněji) btw:píšu tobě ale myslím lid obecně :)
    Nejlépe tyhle a jiné pocity dle mne zachitil Lem v Nepřemožitelném.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: cili kdyz to jeste vyhrotim tak Ismael chapu jako: "Zivot jakozto soupereni o realizaci kreativnich impulsu v okolnim prostredi neni jedina mozna strategie. Prosadila se az s nastupem zemedelstvi. Lepsi by bylo pouzivat jinou." A toto sdeleni mne nezaujalo, protoze neni konstruktivni (jakou) a proc je podstatny tu stavajici opustit. Tot asi vse.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PIZI: jasny. No ja jsem psala ze jsem rada ze se novelity-seeking gen prepnul. Chapu argument ze kdyz by se neprepnul, bylo by to zase jiny a zase by bylo na mne zda bych se v tom nasla. Nerikam co by bylo "lepsi" .. Ale on se prepnul :)

    Cili mam jen stesti (lucky) ze jsem kompatibilni s aktualne vitezicim memplexem. Zatimco zastanci Quinna proste souperi o propagaci zase sveho neprepnuteho genu. Nejde o nejakou "pravdu" nebo tak. Treba se to vyvine v jejich prospech.
    PIZI
    PIZI --- ---
    YMLADRIS: Tudíž námitka, že změna společnosti by pro tebe byla traumatická je validní, ano pro tebe ano, protože jsi zvyklá, ale neplatí, že by byla traumatická pro další generace, kterým by chybělo GPS. Další generace by vyrostli ve změněném prostředí a byly by v něm v průměru stejně šťastné jako my v tom svém.
    PIZI
    PIZI --- ---
    YMLADRIS: Prostě člověk jako homo sapiens má schopnost najít si štěstí v prostředí ve kterém žije. Stačí že splňuje nějaké základní parametry, mezi které vynálezy nepatří. Protože žiješ v nějakém prostředí, zvykla sis na něj a našla sis v něm své štěstí. To štěstí ale nepochází z prostředí, ale z tvé schopnosti najít si ho. Kdyby ses narodila v pralese, byla bys pravděpodobně stejně šťastná, ale v jiném prostředí. To, že jsi ale poznala tohle prostředí už tě poznamenalo tak, že v jiném prostředí už by ti chybělo to, co jsi poznala. Znova opakuji, tvé štěstí nepramení z prostředí. Není to tak, že ty a toto prostředí, jste unikátní kombinace, která vytváří štěstí. Ano, teď v dospělosti už je to unikátní kombinace, protože jsi v tom prostředí vyrostla a tvé štěstí je na něj adaptováno, ale pokud bys vyrůstala jinde, bylo by to také prostředí ze kterého bys čerpala štěstí.
    WANAH
    WANAH --- ---
    YMLADRIS: Kdepak je to podstata toho proč ti nic neříká kniha o které tu je posledních pár dní řeč. A proč někdy nejlze podat všechny důkazy a shrnutí které by si protistrana přála. On to totiž neni vůbec problém knihy, autora nebo myšlenky.

    K té konkurenci, viceméně ano, ale na úrovni která jde mimo jedince, na úrovni jedinců je to spíš k opačnému pólu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PIZI: nechapu point
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    WANAH: Stesti je, ze zijes v nejakem pribehu kterej dava smysl, mas nejakou mytologii ktera te umistuje jako jedince do sveta tak ze je to cool. Nase kultura tomu nerika myty, ale je to uplne stejny: od malicka poslouchame pohadky o Marii Curie, Jamesi Cookovi, Amundsenovi, Gagarinovi, Edisonovi, Masarykovi, Palachovi, ... jak sli a udelali neco, co jeste nikdo pred nima neudelal - prinesli nejaky svetlo nekam, takze ted mame dalsi moznosti atd. - a prejeme si az budeme velci, tak se k temto hrdinum taky pridat. Uz nemusis zabijet draka, muzes napsat pocitacovou hru ktera prispiva k lecbe AIDS... no neni to cool? Je to naprosto cool, epic win.

    (popisuju ti svuj vnitrni svet, netvrdim ze to tak musis mit taky)
    PIZI
    PIZI --- ---
    YMLADRIS: Ale stejné štěstí by ti dal i jiný seznam vynálezů. Ale o něm nevíš, protože nevzniknul.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: mineno, nemam zadny etalon ktery by vedel zda je lepsi GPS nebo hruklidnuki. Ale - jako kazdej genomem - propaguju sebe a svoje hodnoty. Zastanci hruklidnuki maji moznost mne infikovat jejich memem, pokud jej chteji zachovat..

    A to je, co je podstata zivota - soupereni.
    WANAH
    WANAH --- ---
    YMLADRIS: Jak prosimtě? :)

    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PIZI: ona neobhajuje "cestu rustu", ani "tento stav jako jediny pravy" - tvrdi ze je rada za "inovativni geny" u lidi - tj. ze jako lide chceme prijit vecem na kloub a pak zjistenych znalosti vyuzivat = to se neprici jinemu usporadani spolecnosti
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PIZI: no ale nas seznam vynalezu mi (mne osobne - jsem tak udelana) dava lidske stesti

    PIZI
    PIZI --- ---
    Zaznívají tu věci jako, že jsem ráda, že máme GPS a proto je dobře, že jsme šli cestou růstu. Hmmm. Jenomže zároveň nemáme hruklidnuki, protože jsme šli cestou růstu. Jenomže to nikomu nechybí, protože o tom neví. Kdybys o existenci GPS nevěděla, tak po něm nesmutníš. Hájíš uspořádání společnosti tím, že vedlo k současnému stavu. Přitom jiné uspořádání by vedlo k jinému stavu, ve kterém, by existovala Ymladris hájící tamten stav jako ten jediný pravý, protože bez něj by neměla hruklidnuki a bez něj by život byl hrozný. Podstatné je lidské štěstí, ne seznam vynálezů.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: jeste ke vcerejsi diskusi: ja nepotrebuju bio veprove. Ale nechci totok:

    A kolik se dá do drůbeží šunky dostat vody? Jeden z výrobců přídavných směsí inzeruje na webu směs pro "nástřik 80 %". "Znamená to, že na jeden kilogram masa navážete v šunce 80 deka vody, tedy osmdesát procent jeho objemu," ujišťuje mně docentka Míková, že informaci rozumím správně. Dodává, že u šunky není problém, aby se kilogram masa "naředil" kilogramem vody. Samozřejmě nikoliv čisté, ale obohacené třeba o fosfáty nebo hydrolyzovaný protein.

    Karmínový glutaman

    Aby vodou naředěná kuřecí šunka nechutnala jako umělá hmota, je třeba kromě koření přidat další "éčka". Tentokrát z kategorie dochucovadel a barviv. "Třeba glutamát dodá masu ,masitou' chuť," listuje seznamem "éček" docentka Míková.

    Naopak pro zjemnění chuti může výrobce do šunky přidat třeba maltodextrin nebo dextrodyn, přípravky vyrobené z kukuřice. Mezi vzorky, které jsem během práce na článku shromáždila, dodával maltodextrin "jemnou chuť" třeba drůbeží mortadele nebo křehčenému kuřecímu prsnímu řízku.

    Stejně vyladěné jako chutě jsou díky "éčkům" také barevné odstíny masných výrobků. "Do masa se přidávat nesmějí, ale do uzenin ano," vysvětluje pravidla Kamila Míková. Používají se buď látky, které stabilizují hemoglobin v mase, nebo jednoduše barviva (viz rámeček Průvodce "éčky").
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam