"snaha o přílišnou čistotu těla i domácnosti může spíše škodit" :-))
v kapitole o kosmetických přípravcích řeší jednu celkem známou a vtipnou věc - a sice, že něco, co spousta žen a mužů řeší složitě v úrovni interpersonální, sociální a psychologické může mít velice banální příčinu. Jde o používání antiperspirantů a deodorantů. Je dokázáno, že lidé, kteří jsou navyklí svou přirozenou vůni uměle přerážet, se ve výběru partnera mýlí několikanásobně častěji, než lidé, kteří je nepoužívají. Ti si vybírají partnera geneticky nejvhodnějšího, antiperspirantisti geneticky nejbližšího (což je často v protikladu k nejvhodnějšímu).
Ono je to vůbec takové srandovní téma, kde jsem se několikrát dostal na tenký led. Když např. v rodině nebo v práci někdo probíral, kolikrát denně se holí, sprchuje a kolik toho na sebe napatlá, aby byl "čistý" a "mladistvý", tak jsem zkušebně nahodil svou bilanci (tzn. sprcha tak 2 - 4 týdně podle počasí a pachu, přes léto občas deodorant, mýdla nebo šampóny opravdu vyjímečně, balení sprchového gelu můžu mít tak přes rok a je tam ještě půlka) :-)). I když u každého je to asi jinak co se týče intenzity pocení atd (Na čemž se ale imho taky hodně odráží celkové složení jídelníčku atd.) a chápu, že můj styl je trochu extrém, který si můžu dovolit, protože se od přírody tolik nepotím
Pamatuju si, jak nám otec jednoho známého, který měl v 70ti vlasy hustčí než lecjaký dnešní dvacátník říkal, že jeho jediný recept je, že by nikdy nepoužil žádný šampón. Já jsem míval dřív hrozně mastné vlasy, musel jsem si je umývat každý druhý den. Pak (cca před 6 - 8 lety) jsem udělal experiment. Přestal jsem používat šampón, prvních několik týdnů se stav vlasů zhoršil, pak se začal rapidně zlepšovat a ve finále stačila občas obyčejná sprcha a vlasy se přestaly mastit