• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    CONTINUITY: Příznivé okolnosti mohou vést k zapomenutí toho, že jde jen o okolnosti, které tu nebudou věčně. Okolnostmi jsou třeba zdravé lidské tělo, které nic pořádně nebolí, které je schopné dělat cokoli chceš atd., dále prostředí, které ten život vyživuje atd. Ale tělo stárne a umírá, a prostředí se mění jak přirozeně, tak i lidskou aktivitou. Tím druhým tak, že rozsáhlé oblasti se stávají neslučitelné se životem. Někdo má štěstí, že je v oblasti, kde se taková změna neodehrává, nebo má prostředky na to se do takové oblasti přesunout, pokud ta stará přestane vyhovovat. Ale... někdo nemá, a i ten co je má dnes, je nemusí mít jindy. Dukkha nevzniká jenom tím, že se věci mění a ty si užíváš jejich plynutí, ale například přilnutím k něčemu příjemnému, co se teď jeví pevné a stabilní, a pocitovému vztahu jako by toto tu mělo být věčně. V momentu, kdy se to rozpadne, vzniká dukkha. Nebo zase věci se zdánlivě nemění, ale ty nejsi spokojená, protože bys chtěla, aby to plynulo (rychleji).
    Další skupinou aktivit, které vedou k nespokojenosti a "akumulaci karmy", jsou ty spojené s odporem a hněvem, kde se posiluje dualismus já vs oni/ono. Tady se používají takové ty přirovnání k fraktálu nebo hologramu, kde se teda ten mikrokosmos zrcadlí v makrokosmu a obráceně, a odmítnutím části vnější reality odmítáš nepřímo část sebe sama, což se rovná opaku soucitu. Celé to je zastřešené tou "bazální nevědomostí", která může mít aspekt totální nevědomosti ve smyslu "ani nevím, že jsem v kleci", "možná jsem v kleci, ale čert to vem, jsem spokojený, protože jsem si to řemu by se dalo říct klec pozlatil a zkrášlil", nebo též "vím, že jsem v kleci, nechci být v kleci ale nevím jak z ní ven". Všechny pohledy se mohou střídat a i po fázích částečného uvědomění klece může následovat relativně slušná amnézie a znovu-zapomenutí do "hluboké nevědomosti" v tom prvním smyslu. Stabilita prožívání a absence dění, které by dokázalo naznačovat existenci klece, sice žádnou přímou "nespokojenost" nepřináší, ale nepřináší ani poznání toho, že takováhle "blažená vykyslost" taky jednou skončí, a v kontextu lidského života, který je konečný, je to vzorný příklad toho, jak lze "waste precious human life" = marnit čas.

    Proti všem těmto formám toho základního klamu (avidjá / avidždá / marigpa) pak stojí "správný vztah" k realitě, (vidjá, rigpa) a trvalé spočívání v tomto "správném vztahování se ke skutečnosti" jest klíčem k té "nejvyšší realizaci", kterou všichni tolik chceme, žeano ;e)

    krásný den!
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    CONTINUITY: já to cítím úplně jednoduše - fakt mě to tu štve a bolí... je dost upřímné? A tak přirozeně hledám kudy, aby to nebyla až taková drsňárna. A ještě bych dodal, že ono utrpení rozhodně nevzešlo až když jsem si přečetl něco moudrého... bylo a je se mnou už dávno... od kdy ještě úplně nevím, ale pátrám... teď mě napadá, že poprvé jsem zdrhal z baráku, když mi bylo asi tak 7-8 let... nemohl jsem ten život s rodičema rozdýchat už tenkrát - a to byla tzv. šťastná část dětství, kdy bylo všechno v rámci "normálu".
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    CONTINUITY: Rozumim tomu tak, ze nekdo tento aspekt (uspokojeni je zde vzdy jen na kratko nez o jeho zdroj zas prijdes a zas neco aportujes jinyho) proziva vice, nekdo mene. Kdo vice, toho budhismus oslovi, kdo to vidi jinak, toto neoslovi.

    Jsou treba lidi, kteri souhlasi ze existuje utrpeni, ale uz jim z toho jednoduse neplyne, ze by se melo a mohlo nejak radikalneji ukoncit... berou to treba ze bez utrpeni nelze si uzit jeho protiklad atd. Cimz se snazim ilustrovat ze lidi jsou proste ruzni a tyhlety hluboky pocity ze sveta nejde vyargumentovat rozumem. Proto je tolik ruznych cest.
    KUATO
    KUATO --- ---
    CONTINUITY: prisne vzato je kazda existence neuspokojiva, protoze podlehajici zmenam. lidska, zvireci, bozska.. lisi se pouze lepsima nebo horsima podminkama. mozna kdyby te nekdy stahli z kuze, nebo narazili na kul tvoje dite pred tvyma ocima, nebo by mozna stacilo videt teskny pohled kozy, ktere odvadeji kuzlata na podrezani..

    "neuspokojivy" je lepsi preklad slova "dukka" nez "strastny". vsechno pomine. vedomi toho kali radostivost z dosazeneho. ale jsi jeste mlada, raduj se a tanci :o).
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    YMLADRIS: Tohle jsem nikdy nějak nepochopila.

    Proč má být lidská existence neuspokojivá, protože se vše mění a pomíjí?

    Necítím to tak, cítím to úplně obráceně, neuspokojivost vzniká, pokud se životu staví překážky, přestane proudit a pokoušíme se zastavit změny a vývoj.

    Chápu, že je tím třeba míněno, že člověk kvůli pomíjivosti zažívá bolest a ztráty, ale k tomu se mi nehodí to slovo "neuspokojivá"....to je trochu něco jiného..

    Ale nevím o těch učeních moc, zřejmě z povrchního pohledu prostě nechápu, co chtějí opravdu říct...

    PIZI: Máš pravdu. Odstranila jsem zbytečná slova, která by vedla ke zbytečným diskusím od věci. Moje představa, co je člověku přirozené, a co ne, do toho nepatří ;)
    PIZI
    PIZI --- ---
    CONTINUITY: Doporučuji raději vůbec neužívat slovo přirozené a nepřirozené. Zvláště ne ve spojení s tím co dělá člověk.
    PIZI
    PIZI --- ---
    BROKEN_DREAMS: Aha, to jo.
    BROKEN_DREAMS
    BROKEN_DREAMS --- ---
    PIZI: "necítím ten smutek co oni, ale chápu co oni cítí."
    jednoducho mi preletelo hlavou, že takto to ale nie je vždy,
    resp že sú aj situácie, kedy sa to prosto chápať nedá.
    PIZI
    PIZI --- ---
    BROKEN_DREAMS: Nevidím souvislost. Ano jsou prostě věci, které nelze plně "chápat" bez vlastního zážitku.
    BROKEN_DREAMS
    BROKEN_DREAMS --- ---
    PIZI: hm, ok, máš to takto,
    ale ako by si potom vysvetlil také to tvrdenie, že "nepochopíš, kým nezažiješ"??
    lebo z mojej vlastnej skúsenosti je naozaj dosť veľa vecí,
    kt človek nemá šancu obsiahnuť ani zďaleka
    až do momentu, kým sa mu samému v nejakej forme
    nepripletú do života..
    BROKEN_DREAMS
    BROKEN_DREAMS --- ---
    no a mne to pomenovanie súcitu a energie 1dným slovom
    príde zasa úplne logické, keď sa na to pozriem v kontexte
    že láska je energia a súcit je 1 z prejavov lásky:)

    prišlo mi ale zároveň aj dosť vtipné uvedomenie,
    že toto celé je fakt iba slovíčkarenie a tak
    idem teda naspäť do pasívneho čítania;)
    PIZI
    PIZI --- ---
    BROKEN_DREAMS: Když vidím jak si někdo zabodne do ruky hřebík, dá se říct, že to v ten okamžik cítím taky. Automaticky bez přemýšlení. Když vidím pohřeb, necítím ten smutek co oni, ale chápu co oni cítí.
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    YMLADRIS: "To ze by VESKERY energeticky proud mel vlastne jedinou spolecnou motivaci - umensovat utrpeni"

    Jo jo, na to se mi kouká dobře... já to tady dělím na "VESKERY energeticky proud" řekněmě vektor prvního řádu a "jedinou spolecnou motivaci" řekněme vektor druhého řádu - kolmý k prvnímu... jen takové přirovnání - nevim jak bych to zase sepisoval...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KOSMO: jo ja beru ze energie je uplne vsechno :) takove zastresujici slovo

    mne to pomaha premostit dotazy typu a je soucit myslenka nebo jednani? No jak kdy, ze. Je to proste energeticky proud s nejakym vzorem ... projevujici se v mysli, v pocitech, v jednani... urcita melodie.

    To ze by VESKERY energeticky proud mel vlastne jedinou spolecnou motivaci - umensovat utrpeni (aneb Vsichni neustale delaji to Nejlepsi co muzou) [ akorat jsou do ruzne miry blbi a nemoudri :) ] to uz je (muj) filosoficky postoj, to je k necemu dobry takovej nazor, ale pokud to zpusobuje zmatek, souhlasim, klidne ignorovat. Muze z toho povstat rozbahla relativizace a jine nevyhody
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    YMLADRIS: neirituje - překvapilo... spíš, že ty píšeš energie=soucit...
    To je pořád jen to názvosloví... nechci to nějak řešit... ona se ta energie cpe do kde čeho... IMHO pak mají lidi děsný zmatek co to ta energie vlastně je - když je to úplně všechno...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: no jo ted jsem si to dohledala, je to zas ta dzogchenova nauka tam se pisou ruzny divny veci, tak sorry za mateni, asi v bezne tibetstine by se to tak nechapalo

    thugje ~ thugs rje ~ in Dzogchen: manifestation of the energy, the energy aspect of the base potentiality; in general: compassion

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KOSMO: no mne to pripadalo super :) jako ze tibetani jsou vtipni hosi, ale pokud te to nejak irituje tak ignoruj, ani si nejsem nabeton jista ze to tak je
    BROKEN_DREAMS
    BROKEN_DREAMS --- ---
    KOSMO: jj, pod tým slovom môže byť kadečo,
    ale faktom imho je, že ak je človek zabednený v sebe a
    svet navôkol pomaly ani nevníma, ťažko môže prežívať niečo
    ako súcit k niekomu inému..

    čiže otvorenosť v tomto kontexte.
    BROKEN_DREAMS
    BROKEN_DREAMS --- ---
    PIZI: :)
    nad niečim podobným som práve premýšľala..
    cítiť ale to isté, čo druhý človek asi nie je práve možné,
    skôr na základe vlastných skúseností a prežitkov
    dokážeš predpokladať, ako sa asi cíti.

    v poslednej dobe to napr dosť intenzívne vnímam na sebe.
    odkedy som bola nútená chodiť nejaký čas o barlách
    sa zakaždým, keď vidím niekoho, kto je na ne trvalo
    odkázaný v okamihu nedokážem ubrániť myšlienkam
    ako sa asi cíti, keďže viem, že je to dosť mess..

    toto síce znie viac ako empatia, ale v reále to funguje tak,
    že to akoby prežívam zároveň s tým človekom.

    aj tak každý prežívame po svojom, ale práve vlastná životná cesta
    nás defacto zbližuje, lebo sme anyway na tej istej lodi:)
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    YMLADRIS: tohle je mi divné: "v tibetstine je dokonce stejne slovo pro energii a soucit (? thugje)" a ještě "Ta energie, ktera v tobe chce se vymanit z utrpeni, to je soucit"

    nechci nějak slovíčkařit, ale soucit a energie mě přijdou jako dvě naprosto odlišné formy... Tibetštinu vůbec neznám a ani jsem nikdy nic takového v sanskrtu nezaznamenal...


    BROKEN_DREAMS: jo jo - otevřenost je pěkné slovíčko - leč takové celkové - a člověk může být otvřený všude možně... a srdce futk jak šutr...


    PIZI: jo přesně... cítit to taky...
    PIZI
    PIZI --- ---
    Jedna věc je chápat co cítí druhý člověk a druhá je cítit to taky.
    BROKEN_DREAMS
    BROKEN_DREAMS --- ---
    KOSMO: mne to tiež príde tak,
    že súcit je 1 z foriem lásky..
    a v poslednej dobe som čím ďalej tým viac
    presvedčená o tom,
    že schopnosť vnímať/prežívať ho stúpa
    s 'otvorenosťou' človeka..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    EVA_: muzu ti rict budhisticky pohled: lidska existence je v hloubce neuspokojiva, protoze vse se meni a pomiji, coz je svym zpusobem strasny, tak mame snahu mit neco pevneho nemenneho, tak si vymyslime napr. ruzne pevne 'ja', s tim se identifikujeme, jenze ono se meni a pomiji, nikde ve svete neni definitivne uspokojive pokojne misto. To je prvni budhisticka pravda 'o existenci utrpeni'.

    Budhismus dale uci, ze tento stav lze prekonat a doporucuje ho prekonat. Ta energie, ktera v tobe chce se vymanit z utrpeni, to je soucit. Jses si vedoma ze je tu nekdo kdo trpi a chces aby netrpel a konas kroky k tomu. Zpravidla ma clovek nejdriv nejvic soucit sam se sebou :) ale jak se mu dari utrpeni premostit, uvolnena zbyvajici energie se automaticky orientuje na dalsi bytosti (je tu nekdo kdo trpi a necemu v tobe pripada lepsi aby netrpel...).

    v tibetstine je dokonce stejne slovo pro energii a soucit (? thugje)

    proste takova vseobecna gravitace ukoncit utrpeni
    KOSMO
    KOSMO --- ---
    EVA_: krásná, jednoduchá otázka, na kterou se odpovídá stejně špatně jako na dotaz "co je to láska?". Existuje nějaký rozdíl mezi láskou a soucitem? Najdeš nějaký?

    Sou-cit - neboli cítit s někým, sdílení citu... společně cítit To stejné... víc bych to asi nespecifikoval...

    A kde takový soucit vzniká? V hlavě nebo v koleni? :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam