• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ANDY_WARHOL: mas recht svobodne si volim te ignorovat
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ale nepredpokladam ze mi odpovi, zatim neodpovedela na zadnou otazku...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    YMLADRIS: porad se vyhybas jedne veci a to rict tedy, jak ty si predstavujes, ze se ma ten stav napravit. protoze ja treba uz nevidim jinou cestu nez takovouto. myslel sem si driv naivne, ze treba volbama se neco zmeni, ale jak jsem tu jiz nekolikrat psal, evidentne se nemeni nic. system proste je nastaven tak aby zustal stejny at se deje co se deje.

    jeste poznamku, ty tvrdis ze by vrzostlo nasili, ale me prijde, ze nasili vzrusta velmi ted a stat proti tomu nic nedela a kdyz se nekde vzedme vlna odporu mistnich lidi, tak stat tam posle tezkoodence aby ty lidi zpacifikoval, ale o zdroj problemu se nepostara. v tomto kontextu mi prijde, ze kdyby se do toho stat nemichal, tak se ten problem vyresi, sice to bude bolave, ale vetsinou jen pro ty, kteri to zlo aktivne produkuji, v cemz stat ovsem dnes brani. takze to vypada tak, ze urcita sorta lidi se cejti naprosto beztrestne. kdyby nebyl dohled statu, tak se to vyresi hned a rychle.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    PIZI: Kdysi to tady padlo při debatě o výchově dětí. Děti hodně napodobují, protože jsou strašně zvídavé a podle vzorů zjišťují "tohle je život". Takže ta pravděpodobnost udržitelnosti je vyšší.

    YMLADRIS: Ten poslední odstavec to shrnuje docela přesně. Já jsem si nevybral, že dálnice budou stát 3x tolik, než jinde. Ano, jezdím po nich, protože je to celkem "pohodlné", ale na druhou stranu, když spočítám, kolik dám za dálniční známku, silniční daň, spotřební daň z pohonných hmot, povinné "povinné" ručení a v neposlední řadě za opravy, způsobené tragickým stavem těchto silnic, tak jsem přesvědčen, že kdybych dálnici poskytoval soukromník, byl by strašně spokojenej, kolik mu platím, a já byl strašně spokojenej kolik ušetřím a jak dobře se mi jezdí.

    To stejný zdravotní pojištění. To, že sportuju, utrácím spoustu peněz za kvalitní jídlo a podobně znamená, že jsem mnohem méně nemocný. Respektive vůbec. U doktora jsem nebyl sto let. Jasně, úraz je něco jiného, na to je super mít komerční pojištění na principu "sypu do hrnce a doufám, že od tam nebudu muset nikdy brát". Ale 90% nákladů ve zdravotnictví jde na chronické nemoci, vysoký tlak, cévní onemocnění, rakovinu, což jsou všechno věci, které si lidé způsobují tím, že žerou sračky a nehýbou se.

    Takže já to mám přesně jak píšeš- došel jsem k závěru, že tento systém je vadný, odsouzený k záhubě a svými aktivitami (např. neplacení daní pokud možno) se budu snažit vytvořit systém nový a je mi jedno, že tento zkolabuje, Nestojí za záchranu.

    Nárůst násilí, utrpení a problémů přijde tak jako tak, tento systém je neudržitelný, ale čím později, tím to bude horší a bolestivější.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JAZZZ: ad politici: no jo ale cim to je, ze ve svycarsku si politik nedovoli krast, zatimco africky politik sni srdce sveho politickeho odpurce v primem prenosu a cesky politik nedodrzuje smlouvy a obohacuje se? Ja to minim tak, ze narody maji takove politiky, co se v tom narode povazuje za normalni. Rozumim ze rikas, ze obycejni lidi nejsou nepoctivy a zkorumpovani a obohacujici se na cizi ucet, ale tomu ja prave tak uplne neverim. beru to tak, ze podvody a prilepsenicka jsou u nas jako by norma a to je presne ten duvod proc lidi toleruji takove politiky jake mame. Nedosadili je nam sem mimozemstani; jsou to nasi cesti politici. Ale ok, nemusime to dal resit.

    ad revoluce: revoluci minim jako krvavou zalezitost kdy se nasilim zmeni pomery a spousta obycejnych lidi doplati na ten prevrat, nasledne cistky atd. proste obcanska valka mezi frakcemi, abys udrzel nastoleny novy poradek musis pouzivat armadu, veset lidi a tak. To si myslim ze je vhodne kdyz teror z toho povstaly je srovnatelny s terorem ktery provadi ta stara vlada, coz zatim proste nemame. Revoluce v 89 - statni prevrat kdy neumrel ani jeden clovek - nepovazuju za revoluci, to se jen 'demokraticky' (na natlak lidi) skrtla z ustavy vedouci uloha KSC. Takovy mirovy prevrat, ktery by zavedl detektory lzi pro politiky a okamzity konec pusobeni v politice pro provinilce nebo tak neco, ten by mi nevadil. Jen neverim ze k nemu dojde driv u nas nez v ostatnich zemich, protoze cesi jsou proste liknavi a flegmaticti, viz ten rok 89. To jen tak na vysvetlenou neb jsem jeste premyslela o svem vztahu k nejakemu reseni typu "prevrat".

    ad "my uz s vama nehrajem". To z meho pohledu zalezi, kam az myslis to nehrajem. Je v poradku, pokud tvoje vesnice vystoupi z bankovniho systemu, nebude uzivat sunt z Ciny, decka si bude vzdelavat ve sve vlastni skole, pouzivat lokalni produkty, neucastit se vanocniho konzumu, necumet na TV, proste nebude hrat ty bezne oblbovaci a ozebracovaci hry. Pak se ukaze zda se mate lepe a budou k vam prichazet ze systemu dalsi lidi, ok. Vyhrady mam jen k tomu, pokud nechcete dodrzovat zavazky plynouci z toho, ze zijete na uzemi nejakyho statu, kterej zajistuje suverenitu, vymahani prava, zdravotnictvi, rozvoj velke infrastruktury, vedu atd atd, o tom uz jsme se bavili driv. Protoze tato statni pater (bez ohledu na to jak je vuci svycarsku neefektivni a zkorumpovana) ti umoznuje bezpeci a pohodu, ve ktere muzes vubec svuj eko-vesnicky projekt resit, takze mne neprijde logicke se k tomu stavet stylem "nejak to poresime abysme dane neplatili, ha ha". Zdravotni pojisteni platit budete? Ale predjimam tvou odpoved ze to uz jsi psal, ze statni sluzby ti nepripadaji jako hodnotne a ze by ti nevadilo, kdyz by vetsina lidi v tomto state prestala plnit svoje zavazky k nemu a on se rozpadl. Ja ocekavam v takovem pripade ohromny narust nasili, utrpeni, problemu, ale mozna si to uvedomujes a chapes to jako mensi zlo a jsi na to pripraven, takze ok. Tvoje volba.

    Jeste k tomu zvani lidi sem do klubu k diskusi o odpojeni se ze systemu - je primo klub Odpojeni ze systemu, nevim jestli vis, muze te zaujmou
    PIZI
    PIZI --- ---
    JAZZZ: Stabilní taková společnost bude, když zajistíš, že nová generace vyroste taky do skupinky lidí, kteří k sobě mají vypěstovanou odpovědnost a "lásku", což si nedokážu představit.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    YMLADRIS: nesouhlasim v nekolika bodech :
    "stat v zastupitelske demokracii proste odrazi lidi" - jake? prumerneho cecha, ktery neexistuje? me teda v parlamentu nic neodrazi a jiste sis vsimla, jak pekne ODS sachovala s volebnimi okrsky v praze aby maximalizovala svuj zisk. to stavi tohle tvrzeni na hlavu - politici ovladaji pravidla sve vlastni hry a to je spatne

    jako alternativu kritizujes revoluci - vzpomen si na ten pekny priklad co davala EVA_: jsi v situaci, kdy ostatni deti podvadely, stroj uz se zacina zadrhavat a ty se snazis nalhat si, ze kdyz ted budem vsichni desne poctivi, tak se to casem srovna, ale exponencielne narustajici nerovnovaha uz byla davno zavedena. to ale uz neni mozne - menova reforma musi prijit, ale to nemusi znamenat, ze vsecko zborime. pro spravne fungovani hry, kterou tu ted hrajeme, je potreba znova rozdat kulicky a to se sobeckym deckam, co jich maji plne kapsy, nechce.
    ja ale nemluvim o revoluci, ale o tom, ze reknu "tak si to hrajte sami vy debilove ja si jdu hrat s kamaradama vedle", a az se sobeckum jejich hracka pokazi, tak prilezou za nama jestli se smi pridat, ze tam uz je to nuda.

    hlavni problem na ktery narazis je, ze ted musime "zacit vsichni u sebe", ale zaroven ti ostatni mohou stale podvadet a nase snaha muze byt nakonec spise kontraproduktivni v tom, ze jen pomuzeme udrzet nespravedlivy system a sami na tom budeme jeste hur.
    a ja se zase vracim k tomu, ze pokud takovou volbu necinim v cele spolecnosti, ale v okruhu lidi, co k sobe maji vypestovanou odpovednost a "lasku", tak ji okamzite podstoupi vsichni a z takovych skupin muzes dal stavet stabilni spolecnost. mene virtualni, vice lidskou.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    YMLADRIS: to je sice pravda, ale kazda dalsi generace je v tom nevinne, zdedi to co ji zanechali predci. kdyz zacnu u sebe a budu nejpoctivejsi na svete, tak na chovani politiku to mit vliv nebude zadny, akorat budou mit vic penez na rozkradeni. navic kalkulujes porad s tim, ze ta zastupitelska demokracie nejak funguje, ale ona ,moc nefunguje. nedavno sem cetl vyborny clanek, ktery ladil s tim co sem tu popisoval a myslim si uz dlouho, ale byl mnohem precizneji napsany, ted jej nemuzu najit, ale az ho najdu, tak ho sem pastnu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JAZZZ: ja tu kauzalitu vidim praveze obracene. Svycari jsou poctivi & pracoviti lidi, TAKZE si vybudovali prima stat, kde by kdekomu nevadilo zit. Cesi jsou "kdo nekrade okrada rodinu", TAKZE si vybudovali stat kde politici okradaji obcany a obcany verejny prostor atd. Spanele jsou manana, TAKZE si vybudovali stat, kde lidi hladoveji natolik, ze starosta posila odborare rabovat ksefty. Konzane jsou uplne mimo moje chapani, TAKZE maji 20 let genocidu a stat neexistuje. Cili kdyz bychom chteli zlepsit stat, musime vsichni zacit u sebe, byt jeste vic poctivejsi a pracovitejsi, nez jsme. Predstava, ze Svycarum spadl kvalitni stat z nebe a ze "kdyz by nam taky spadl tak bych teda jako byl ochotnej kooperovat, jinak na to kaslu" je takova pubertalni. Mame co mame, stat v zastupitelske demokracii proste odrazi lidi. Muzem si rict ze nam kradeni vyhovuje, ale pak si nehrajme na snahy o tranformaci... Alterativa je teda jeste revoluce, k tomu neni treba poctivost & pracovistost, ale to ja neuznavam, dokud vladni garnitura zcela neztratila mandat nebes.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ja to dam i sem protoze myslim ze byto mohlo nekoho zajimat. uceni deti se tu taky nedavno resilo http://www.youtube.com/watch?v=IkeRbSPgyAg&feature=relmfu
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PIZI: no ja to samozrejme nepoznam, ale je to takovy vseobecne znamy fakt, nicmene mas pravdu, chtelo by to nejakou vedeckou studii.
    PIZI
    PIZI --- ---
    ANDY_WARHOL: Ale jak poznáš zda čilost příčinou, nebo důsledkem? Dvě věci se dějí současně. Aktivita a čilost. Jak určit co je příčinou a co důsledkem?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PIZI: geny ne geny, tohle jsem casto pozoroval i v cr, proste clovek, ktery je aktivni je dele cily
    PIZI
    PIZI --- ---
    ANDY_WARHOL: Hodně našich lidí má dlouhověkost v genech a tak jsou pracovití i ve vysokém věku.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    mimochodem, zajimavy clanek

    Tajemství dlouhověkosti nejstarších lidí na světě – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/zena/zdravi/278355-tajemstvi-dlouhovekosti-nejstarsich-lidi-na-svete.html

    "Mnoho starých lidí v našem městě zůstává dlouho v práci, a to přispívá k lepšímu duševnímu i fyzickému stavu," tvrdí prezident hongkongské gerontologické asociace Edward Leung.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    PIZI: treba z tohoto :
    Pokud se cítím být součástí vymezeného celku a vložím do něj svou energii a zdroje, vkládám ji sám do sebe a pokud je takový přístup v dané skupině rozšířený, všichni hodně získají.
    zadnou NUTNOST necitim. nebo mozna ano, ale v jinem smyslu. to je preci zakladni projev zivota, ktery te NUTI dychat a vsechno dalsi
    PIZI
    PIZI --- ---
    ANDY_WARHOL:
    PAULMUADDIB:

    Zaznělo: Odtrhnout NUTNOST práce. To nezní jako něco co dělám pro radost.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    jinak moje cesta je celkem jasna a neni na ni nic sloziteho, az se vratim z nemecka, tak hodlam zit na sumave, snazit se vytvaret paralelni struktury, nakupovat primo od zemedelcu, podporovat svoji komunitu, ucastnit se mistniho zivota.
    dulezite je to slovo paralelni, protoze si nemyslim, ze je realne se uplne odstrihnout od systemu, ale muzes fungovat tak, ze budes castecne ten system vyuzivat a castecne budes zit mimo, tak jak to aktualni situace bude dovolovat.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ANDY_WARHOL: to vypada, ze "k tomu mas co rict" :)
    tak se nebabrejte v tom, co kdo a jak myslel a rozvinte myslenku toho jaka transformace nas a tuhle spolecnost ceka. na tom, ze je nevyhnutelna a prijde do 20ti let jsme se tu snad uz nejak vicemene shodli.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ANDY_WARHOL: taky nemam pocit ze bych te sem lakal. asi te tohle tema nejak musi zajimat. vypada to, ze to uz mas vyreseny, coz je fajn a ted se muzes podelit o nejake vysledky, nebo postrehy z prubehu a zas tady nebo v podobnem klubu se neco dozvedet. ani mi to tu nepripada jako nejaka konspiracni seznamka :) ikdyz kdo vi ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam