• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    PAULMUADDIB: ne ze bych mel ze srileni do lidi radost, ale jak uz jsem psal - nasili muze mit i daleko zakernejsi nenapadnejsi podobu treba tech nesplatitelnych uroku, lidi bez prace na ulici a jejich deti v decaku, kde by nemusely byt a dokonce by byvalo i levnejsi je nechat svym rodicum.
    a protoze jsme nasli meritko pro udrzitelne fungujici spolecnost temer nezasazenou krizi, za 20 let si to budeme muset umet i ubranit.

    ANDY_WARHOL: "mohlo by byt i hur" podle toho, v jakem meritku se divas. treba 100mld rocne na obsluhu zbytecneho statniho dluhu, ktere jdou z inflace penez v tve kapse a na tvem uctu .. to je jistota velke prohry v porovnani s nejistou moznosti, ze bude rizikoveji, ale lepe. pokud nastane chaos (a ten nejmene po dobu menove reformy eura nastane) budeme spolu s korporacemi nejlepe organizovane ostruvky jen s tim rozdilem, ze my budeme fungovat udrzitelne, kdezto korporace budou velmi zavisle na udrzeni krehkeho systemu (nikdo nebude chodit do prace, pokud bude mit pocit, ze rodina v panelakovem 3+1 ho potrebuje vic, nebo ze mu za to sef vlastne nema co dat), ktery samy pomahaji podkopavat a postupne se budou drolit. to ekomunisticke usporadani neni totiz volnejsi. ono je na ucite urovni daleko tesnejsi diky jinak postavenym socialnim vazbam a predevsim tomu duvodu PROC neco delat (je to preci moje/nase). a z prebytku (ne dluhu!) ktery takove komunity budou mit si teprve mohou platit treba putujici jednotku freemenu, ktera to uklidni vsude tam, kde si na nas zacnou pohrobci vyzrane vekslacke garnitury vyskakovat.

    muze to znit i docela desive, ale globalni budoucnost desiva je (za predpokladu ze mate co ztratit;) a to ani nemluvim o desive pritomnosti, kdy vam muze particka ala berdychuv gang za prihlizeni celeho komplexniho aparatu zatnout tipec a vy jako jedinec nemate sanci.

    decentralizovane rizeni bude vzdycky stabilnejsi. vzdycky bude lepsi se spolehnout na lidi, ktere znate, nez na plukovnika, ktereho snad nikdo nepodplatil proti vam a proto byste si ho meli rychle podplatit pro sebe a on vam tam snad nekoho posle na pomoc.
    nejlepsi zpusob jak vylecit rakovinou prorosly organismus neni usekat nebo nafukovat zasazene organy a doufat, ze to necemu pomuze. kazda bunka musi zacit u sebe a postupne prorust tak, ze vznikne zcela novy a lepsi organismus a odumreni puvodnich organu si uz vlastne ani nikdo moc nevsimne.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    tohle je skutecne slabina toho volnejsiho usporadani, jak zabranit hajzlum aby vykoristovali ostatni, ne ze by to soucasny system nejak uspesne resil, ale mohlo by byt i hur.
    myslim si ze hodne zalezi na oblasti kde clovek zije. treba nejake odlehlejsi misto, kde toho pro potencialniho utocnika neni moc zajimaveho, tak se tam proste kvuli vyloupeni par usedlosti nebude tahat. vetsina techto zivlu se koncentruje ve mestech. ale vsichni zit mimo mesta nemuzou na to neni dost mista.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    na to je tu opet dobrej priklad ten svajc, kazdej ma doma zbran a mel by ji u met pouzivat. takze kdyz dojde na lamani chleba, tak by se clovek asi mohl ubranit i nejakejm takovejm chytrolinum
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    JAZZZ: "lokalniho mafia bosse budem muset proste zabit". Na to se klidně hlásím :-). Jen se obávám, že se tím staneme mafie bossem sami, holt buď vládneš, nebo jsi ovládán, obojí je o tom prstenu a já furt přemýšlím, jak se ho zbavit. Moc se mi totiž vládnout nechce, ale vím, že tak jsem jako jednotka (s rodinou, případně kmenem) odsouzen k tomu být ovládán jinými. Možná ten rozpad na malá držení různých warlordů vyrovná šance a dá možnost žít si po svém, aniž by člověk musel někoho jiného do něčeho nutit (vykázat zmíněného bosse z vlastního pozemku, a v případě, že to neakceptuje, mu na svém pozemku milostivě věnovat 2 metry čtvereční, kam zakopu jeho tělo, nepovažuju za donucení, ale za obranu).

    K tomu závěru: http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/proc-metternich-prinesl-evropanum-rozkvet-a-merkelova-prinasi-zbidaceni-i-kdo-tady-vlastne-vladne/

    Má to i další díly, doporučuju přečíst.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    YMLADRIS: potom jsou tve posty k smichu, protoze nedavas zadne reseni. jen kritizujes nasi cestu. to umi kazdej.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    YMLADRIS: k tomu odstavci a "Nedosadili je nam sem mimozemstani; jsou to nasi cesti politici" - vidim to podobne, ale v nasi spolecnosi dominuje mem "slusny soused, co si hledi sveho", kdezto v politice jede mem "beztrestna kurva, co se lidem smeje do xichtu" a lide se tu hru rychle nauci, jakmile ji vidi hrat ostatni opicky :) jsou to natolik odrzinute svety, ze to, o cem pises, by tam sice melo byt, ale uz davno neni.

    tvuj nazor na sametobou "revoluci" sdilim a dokonce bych sel tak daleko, ze opravdu verim tomu, ze to tak pekne bezbolestne zrezirovala STB. dokonce ani ten Zivcak nemusel umrit. soudruzi, co meli funkci, chatu, mercedes a vic uz NEMOHLI mit, maji ted doly, agrofert, CEZ - ti si polepsili zdaleka nejvic, ale to se v nasi domekraticke svobodospolecnosti nesmi moc rikat, jinak zacnou lidi vysilovat ve stylu "a to bys tu radsi chtel zpatky komunismus nebo co? my sme cinkali klicema, co jsme mohli" .. no mozna bych ten komunismus zptaky i chtel, ale ve spravnem meritku :) spravne se tomu rika, jak jsem byl poucen, EKOMUNISMUS - sit udrzitelne fungujicich komunit, ktere lepe zapadnou do prirodniho ekosystemu a zaroven jsou schopne spolecne (ikdyz pomaleji nez otrokarske nebo feudalni staty) dosahnout vysokeho technologickeho stupne.

    a k tvemu poslednimu odstavci - nedavno jsem psal, ze "transformace prijde do 20ti let", to je formulovane dost nesikovne, protozo to prijde mozna nejaka faze transformace, kterou si definujeme, ale ten proces je dlouhodoby. uplny bojkot statu si budeme moci dovolit teprv, az budeme zcela autonomni a to nebude jen tak. az se nam to podari, bud se uplne uzavreme jako amishove (a to by byla ta nejvetsi chyba a mladi by pak doopravdy odchazeli, pokud bychom jim mozek nenaprogramovali dostatecne silne) A NEBO v takovou chvili zacneme funkci statu prebirat, ukazovat lidem, ze je zbytecny a drahy a konecne tu muze vzniknout neco jako konkurence v zajistovani tech skutecne nejzakladnejsich potreb.
    ze zacatlku dane budem muset platit a hrat podle pravidel, aby nas stat ze strachu nezaslapal hned v zarodku. za par desitek let uz nebude komu dane platit a lokalniho mafia bosse budem muset proste zabit az si prijede pro vypalne. tuhle mi kamarad rikal, ze ma znameho, co mu prijela kockovic familie ve dvou hummerech na dvorek a chtela po nem 2 mega za "poradenske sluzby".
    ten stat proste kolabuje a meli bychom si priznat, ze vsecky ty super veci, ktere nam doted poskytoval a poskytuje, budou fungovat cim dal tim mene. justice a policie jsou nyni pod primou kontrolou mafii=politickych stran. vic netreba vedet a ja chci byt od toho tak daleko, jak to jen bude mozne. az ale rozklad statu pokroci a prirozena bunecna struktura autonomnbi kmenove site povyroste, zesili a kazdy jeji clen ziska povedomi o cele strukture, pak uz budeme hodne silny souper a bude se muset daleko vice hrat podle nasich pravidel hry :)


    a na zaver - politik, ktery zaroven mluvi o "podpore zamestnanosti a tvorbe pracovnich mist" a zaroven o "posileni konkurenceschopnosti" je uplny idiot. zrusit pulku uradu a babky od prepazek misto hrani pasiansu poslat delat praci pro sve rodiny a nebo preskolit a do privatniho sektoru. jejich manzele je nebudou muset zivit ze svych dani a spotrebnich dani a po odecteni byrokracie a spotreby statniho aparatu najednou zjistime, ze to cele byl jen nastroj jak ziskat kontrolu nad systemem, ktery by si daleko lepe poradil sam :)
    PIZI
    PIZI --- ---
    ANDY_WARHOL: Nikoliv to není jediná jiná možnost. Jinou možností může být například budování funkčních struktur zdola.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ANDY_WARHOL: mas recht svobodne si volim te ignorovat
    F0N
    F0N --- ---
    PIZI: a paradoxne ten odpor zivi prave ten system proti ktoremu ten odpor je. Bez odporu by system nemal absolutne ziadnu existenciu :)

    Takze tu iluziu moci do ruk politikom nedavaju sami politici, ale ludia, ktori veria, ze tu moc maju.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PIZI: jasne, zato vlna pasivity buduje, akorat naposled treba technik z kapely parkan si o tom muze povidat leda tak se stvoritelem.
    PIZI
    PIZI --- ---
    ANDY_WARHOL: Vlna odporu není řešením. Ta nic nebuduje, jen boří.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ale nepredpokladam ze mi odpovi, zatim neodpovedela na zadnou otazku...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    YMLADRIS: porad se vyhybas jedne veci a to rict tedy, jak ty si predstavujes, ze se ma ten stav napravit. protoze ja treba uz nevidim jinou cestu nez takovouto. myslel sem si driv naivne, ze treba volbama se neco zmeni, ale jak jsem tu jiz nekolikrat psal, evidentne se nemeni nic. system proste je nastaven tak aby zustal stejny at se deje co se deje.

    jeste poznamku, ty tvrdis ze by vrzostlo nasili, ale me prijde, ze nasili vzrusta velmi ted a stat proti tomu nic nedela a kdyz se nekde vzedme vlna odporu mistnich lidi, tak stat tam posle tezkoodence aby ty lidi zpacifikoval, ale o zdroj problemu se nepostara. v tomto kontextu mi prijde, ze kdyby se do toho stat nemichal, tak se ten problem vyresi, sice to bude bolave, ale vetsinou jen pro ty, kteri to zlo aktivne produkuji, v cemz stat ovsem dnes brani. takze to vypada tak, ze urcita sorta lidi se cejti naprosto beztrestne. kdyby nebyl dohled statu, tak se to vyresi hned a rychle.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    PIZI: Kdysi to tady padlo při debatě o výchově dětí. Děti hodně napodobují, protože jsou strašně zvídavé a podle vzorů zjišťují "tohle je život". Takže ta pravděpodobnost udržitelnosti je vyšší.

    YMLADRIS: Ten poslední odstavec to shrnuje docela přesně. Já jsem si nevybral, že dálnice budou stát 3x tolik, než jinde. Ano, jezdím po nich, protože je to celkem "pohodlné", ale na druhou stranu, když spočítám, kolik dám za dálniční známku, silniční daň, spotřební daň z pohonných hmot, povinné "povinné" ručení a v neposlední řadě za opravy, způsobené tragickým stavem těchto silnic, tak jsem přesvědčen, že kdybych dálnici poskytoval soukromník, byl by strašně spokojenej, kolik mu platím, a já byl strašně spokojenej kolik ušetřím a jak dobře se mi jezdí.

    To stejný zdravotní pojištění. To, že sportuju, utrácím spoustu peněz za kvalitní jídlo a podobně znamená, že jsem mnohem méně nemocný. Respektive vůbec. U doktora jsem nebyl sto let. Jasně, úraz je něco jiného, na to je super mít komerční pojištění na principu "sypu do hrnce a doufám, že od tam nebudu muset nikdy brát". Ale 90% nákladů ve zdravotnictví jde na chronické nemoci, vysoký tlak, cévní onemocnění, rakovinu, což jsou všechno věci, které si lidé způsobují tím, že žerou sračky a nehýbou se.

    Takže já to mám přesně jak píšeš- došel jsem k závěru, že tento systém je vadný, odsouzený k záhubě a svými aktivitami (např. neplacení daní pokud možno) se budu snažit vytvořit systém nový a je mi jedno, že tento zkolabuje, Nestojí za záchranu.

    Nárůst násilí, utrpení a problémů přijde tak jako tak, tento systém je neudržitelný, ale čím později, tím to bude horší a bolestivější.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JAZZZ: ad politici: no jo ale cim to je, ze ve svycarsku si politik nedovoli krast, zatimco africky politik sni srdce sveho politickeho odpurce v primem prenosu a cesky politik nedodrzuje smlouvy a obohacuje se? Ja to minim tak, ze narody maji takove politiky, co se v tom narode povazuje za normalni. Rozumim ze rikas, ze obycejni lidi nejsou nepoctivy a zkorumpovani a obohacujici se na cizi ucet, ale tomu ja prave tak uplne neverim. beru to tak, ze podvody a prilepsenicka jsou u nas jako by norma a to je presne ten duvod proc lidi toleruji takove politiky jake mame. Nedosadili je nam sem mimozemstani; jsou to nasi cesti politici. Ale ok, nemusime to dal resit.

    ad revoluce: revoluci minim jako krvavou zalezitost kdy se nasilim zmeni pomery a spousta obycejnych lidi doplati na ten prevrat, nasledne cistky atd. proste obcanska valka mezi frakcemi, abys udrzel nastoleny novy poradek musis pouzivat armadu, veset lidi a tak. To si myslim ze je vhodne kdyz teror z toho povstaly je srovnatelny s terorem ktery provadi ta stara vlada, coz zatim proste nemame. Revoluce v 89 - statni prevrat kdy neumrel ani jeden clovek - nepovazuju za revoluci, to se jen 'demokraticky' (na natlak lidi) skrtla z ustavy vedouci uloha KSC. Takovy mirovy prevrat, ktery by zavedl detektory lzi pro politiky a okamzity konec pusobeni v politice pro provinilce nebo tak neco, ten by mi nevadil. Jen neverim ze k nemu dojde driv u nas nez v ostatnich zemich, protoze cesi jsou proste liknavi a flegmaticti, viz ten rok 89. To jen tak na vysvetlenou neb jsem jeste premyslela o svem vztahu k nejakemu reseni typu "prevrat".

    ad "my uz s vama nehrajem". To z meho pohledu zalezi, kam az myslis to nehrajem. Je v poradku, pokud tvoje vesnice vystoupi z bankovniho systemu, nebude uzivat sunt z Ciny, decka si bude vzdelavat ve sve vlastni skole, pouzivat lokalni produkty, neucastit se vanocniho konzumu, necumet na TV, proste nebude hrat ty bezne oblbovaci a ozebracovaci hry. Pak se ukaze zda se mate lepe a budou k vam prichazet ze systemu dalsi lidi, ok. Vyhrady mam jen k tomu, pokud nechcete dodrzovat zavazky plynouci z toho, ze zijete na uzemi nejakyho statu, kterej zajistuje suverenitu, vymahani prava, zdravotnictvi, rozvoj velke infrastruktury, vedu atd atd, o tom uz jsme se bavili driv. Protoze tato statni pater (bez ohledu na to jak je vuci svycarsku neefektivni a zkorumpovana) ti umoznuje bezpeci a pohodu, ve ktere muzes vubec svuj eko-vesnicky projekt resit, takze mne neprijde logicke se k tomu stavet stylem "nejak to poresime abysme dane neplatili, ha ha". Zdravotni pojisteni platit budete? Ale predjimam tvou odpoved ze to uz jsi psal, ze statni sluzby ti nepripadaji jako hodnotne a ze by ti nevadilo, kdyz by vetsina lidi v tomto state prestala plnit svoje zavazky k nemu a on se rozpadl. Ja ocekavam v takovem pripade ohromny narust nasili, utrpeni, problemu, ale mozna si to uvedomujes a chapes to jako mensi zlo a jsi na to pripraven, takze ok. Tvoje volba.

    Jeste k tomu zvani lidi sem do klubu k diskusi o odpojeni se ze systemu - je primo klub Odpojeni ze systemu, nevim jestli vis, muze te zaujmou
    PIZI
    PIZI --- ---
    JAZZZ: Stabilní taková společnost bude, když zajistíš, že nová generace vyroste taky do skupinky lidí, kteří k sobě mají vypěstovanou odpovědnost a "lásku", což si nedokážu představit.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    YMLADRIS: nesouhlasim v nekolika bodech :
    "stat v zastupitelske demokracii proste odrazi lidi" - jake? prumerneho cecha, ktery neexistuje? me teda v parlamentu nic neodrazi a jiste sis vsimla, jak pekne ODS sachovala s volebnimi okrsky v praze aby maximalizovala svuj zisk. to stavi tohle tvrzeni na hlavu - politici ovladaji pravidla sve vlastni hry a to je spatne

    jako alternativu kritizujes revoluci - vzpomen si na ten pekny priklad co davala EVA_: jsi v situaci, kdy ostatni deti podvadely, stroj uz se zacina zadrhavat a ty se snazis nalhat si, ze kdyz ted budem vsichni desne poctivi, tak se to casem srovna, ale exponencielne narustajici nerovnovaha uz byla davno zavedena. to ale uz neni mozne - menova reforma musi prijit, ale to nemusi znamenat, ze vsecko zborime. pro spravne fungovani hry, kterou tu ted hrajeme, je potreba znova rozdat kulicky a to se sobeckym deckam, co jich maji plne kapsy, nechce.
    ja ale nemluvim o revoluci, ale o tom, ze reknu "tak si to hrajte sami vy debilove ja si jdu hrat s kamaradama vedle", a az se sobeckum jejich hracka pokazi, tak prilezou za nama jestli se smi pridat, ze tam uz je to nuda.

    hlavni problem na ktery narazis je, ze ted musime "zacit vsichni u sebe", ale zaroven ti ostatni mohou stale podvadet a nase snaha muze byt nakonec spise kontraproduktivni v tom, ze jen pomuzeme udrzet nespravedlivy system a sami na tom budeme jeste hur.
    a ja se zase vracim k tomu, ze pokud takovou volbu necinim v cele spolecnosti, ale v okruhu lidi, co k sobe maji vypestovanou odpovednost a "lasku", tak ji okamzite podstoupi vsichni a z takovych skupin muzes dal stavet stabilni spolecnost. mene virtualni, vice lidskou.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    YMLADRIS: to je sice pravda, ale kazda dalsi generace je v tom nevinne, zdedi to co ji zanechali predci. kdyz zacnu u sebe a budu nejpoctivejsi na svete, tak na chovani politiku to mit vliv nebude zadny, akorat budou mit vic penez na rozkradeni. navic kalkulujes porad s tim, ze ta zastupitelska demokracie nejak funguje, ale ona ,moc nefunguje. nedavno sem cetl vyborny clanek, ktery ladil s tim co sem tu popisoval a myslim si uz dlouho, ale byl mnohem precizneji napsany, ted jej nemuzu najit, ale az ho najdu, tak ho sem pastnu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JAZZZ: ja tu kauzalitu vidim praveze obracene. Svycari jsou poctivi & pracoviti lidi, TAKZE si vybudovali prima stat, kde by kdekomu nevadilo zit. Cesi jsou "kdo nekrade okrada rodinu", TAKZE si vybudovali stat kde politici okradaji obcany a obcany verejny prostor atd. Spanele jsou manana, TAKZE si vybudovali stat, kde lidi hladoveji natolik, ze starosta posila odborare rabovat ksefty. Konzane jsou uplne mimo moje chapani, TAKZE maji 20 let genocidu a stat neexistuje. Cili kdyz bychom chteli zlepsit stat, musime vsichni zacit u sebe, byt jeste vic poctivejsi a pracovitejsi, nez jsme. Predstava, ze Svycarum spadl kvalitni stat z nebe a ze "kdyz by nam taky spadl tak bych teda jako byl ochotnej kooperovat, jinak na to kaslu" je takova pubertalni. Mame co mame, stat v zastupitelske demokracii proste odrazi lidi. Muzem si rict ze nam kradeni vyhovuje, ale pak si nehrajme na snahy o tranformaci... Alterativa je teda jeste revoluce, k tomu neni treba poctivost & pracovistost, ale to ja neuznavam, dokud vladni garnitura zcela neztratila mandat nebes.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ja to dam i sem protoze myslim ze byto mohlo nekoho zajimat. uceni deti se tu taky nedavno resilo http://www.youtube.com/watch?v=IkeRbSPgyAg&feature=relmfu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam