• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    KAREN: Ale tak argumentů pro i proti je plný net, a většinou lepších než článek na wikipedii,) Oproti takovýmu fackování se datama je "plácnutí do vody" ještě zatraceně konstruktivní přístup,))
    Je to prostě názor, ber nebo nech bejt, k datům máme všichni stejnej přístup. V jejich selektivním omílání opravdu nic pozitivního nevidim.

    Jen tak z první, for fun:

    Peak Phosphorus
    http://peakphosphorus.org/
    KAREN
    KAREN --- ---
    GAISAKA: pises "Peakuje fosfor? Velmi sporné." - tak jsem myslela, ze budes mit argumenty... ok, taky si uvedomuju, ze kolem kdeceho panuje hysterie a s datama se bude manipulovat vzdycky - taky proto se ptam, ale sorry, tohle je jak placnuti do vody.)
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    KUKIDE: S timto bych souhlasil, bohuzel s fosforem tohle nema souvislost. Rajce z vlastni zahrady je skutecne odmena, chuti naprosto nesrovnatelna s importem, kde se to sklizi nedozrale. To ale vi kazdej kdo zahradnici.

    GAISAKA: Ja bych to bejt Tebou zkusil napred treba si sam v klidu prostudovat. A neni ucelem sirit paniku. Ale strkat hlavu do pisku neni uplne nejstastnejsi reseni.
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    AMBIENTIUM: no ale ta produkce přehnojených plodin je celkem bezvýznamná a je třeba ty blbosti jako produkci většiny zeleniny pro evropu ve špaňelsku ukončit, nehleděn a to že možná to NPK místo organického hnojiva souvisý třeba s degradací potravin viz úbytek vitamínů:


    tedy kvalitnější potravy prostě sníš měně neb tě více zasytí a více dodá potřebné živiny...

    tohle jsou čistě moje osobní úvahy a nikde jsme nenašel nějakou dokázanou souvislost, ale přijde mi, že to rajče ze zahrádky prostě voní a chutná na rozdíl od toho co vyroste strašně rychle někde daleko pud igelitem...
    a kamarádka mě tuhle pobavila tím jak babičce uklízela sklep a našla 20 let starou jahodovou marmeládu a když ji otevřela tak se kuchyň provoněla jahodami a prohlásila že lepší jahodou marmeládu už fakt dlouho nejedla...

    plus třeba hnojit pole na kterém pěstuješ řepku pro to by jsi z řepky vyrobil bionaftu je dost blbost...

    tyhle teorie jsou založeny vždy na neměnnosti faktorů v budoucnu, což ale skoro nikdy neplatí :)
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    KAREN:
    Hele já nevím "co teda s fosforem", jen se mi nelíbil ten přístup "vezmeme produkční data z devadesátých let, predikce zásob ze sedmdesátých, řádně promícháme a podáváme s panikou".
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    KUKIDE: In 2007, Canadian physicist and agricultural consultant Patrick Déry studied phosphorus production statistics worldwide using Hubbert linearization analysis (a technique used to forecast oil depletion rates and concluded that the peak of phosphate production has been passed for both the United States (1988) and for the world as a whole (1989). Déry looked at data not only for phosphate that is currently commercially minable, but for reserves of rock phosphate of lower concentrations; he found - no surprise - that these would be more costly to exploit from economic, energetic, and environmental standpoints.

    Richard Heinberg, The End of Growth, str. 135.
    Richard Heinberg | The End of Growth
    http://richardheinberg.com/bookshelf/the-end-of-growth-book
    http://www.amazon.com/End-Growth-Adapting-Economic-Reality/dp/0865716951

    Musim doplnit, ze fosfor je postupne odplavovan a konci v rekach a v oceanu. Umela hnojiva se nejspis opravdu v delsim horizontu nebudou moct vyrabet, kazdopadne pujde nahoru jejich cena a s ni cena potravin. Bez umelych hnojiv muzeme ocekavat pokles vynosu na hektar minimalne 2,5x, tzn. 2,5x mene potravy, ale spis vice, protoze puda je v katastrofalnim stavu a jeji obnova muze trvat staleti. ID KUATO nebo BROZKEFF by urcite k tomuto mohli rici sve zkusenosti jak obtizna a casove narocna je sanace pudy.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KUKIDE: ja bych rekl, ze ta ANTROPOSFERA bude v tom kolobehu delat brajgl :) to delaj vsude :)
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    O tom fosforu je to blbost na entou... to je jen, že NPK se nebude moc dál vyrábět, ale to je v pořádku...

    nebojte ten fosfor se nikam z planety nevypaří...

    a pokud chcete přemýšlet tak tady je koloběh fosforu:


    KAREN
    KAREN --- ---
    YMLADRIS: jsou tam i takove... psychedelicke okamziky;) youtube jsem ti radsi nedavala, abych nespoilovala.;) toz uvidite, zda uvidite.)

    GAISAKA: a co k tomu fosforu teda? taky me zajimaj zdroje. asi nebudu jedina, kdo si precet ten clanek v Respektu a je zvedavej, jak to teda fakt vypada. do klubu Odpojeni od systemu ci jakseto radsi moc nechodim, tak me zajima, co k tomu mas treba zrovna ty.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    GAISAKA: :-) Ok. Tak nahoď nějaké optimistické studie, pokud máš, rád se s nimi seznámím. Zatím jsem od tebe žádná data neviděl. Kompost mám, i zahradu, a příští rok stavím pro rodinu slamák, neboj, žiju to, nekecám o tom. Úprava západního životního stylu je to, oč tu běží, psal jsem níže. Pro mě to není vůbec ztracený.

    Pokud se týká inovací tak Tě odkážu např. na tento rozhovor. HOWGH.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    KERRAY: Sory, ale máchat jen tak 50 až 80 lety v rámci životního cyklu technolgie kerej je tak někde u 150... a vyvozovat pak z toho něco podobného... to fakt není objektivní.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    GAISAKA: všichni jsou blázni, jenom já jsem letadlo :))
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    AMBIENTIUM: Achjo. Tvoje zacházení s analýzami, odhady, čísly a predikcemi mě nepřestává překvapovat. Hlavně že "Pessimistic predictions of future high-grade uranium production operate on the thesis that either the peak has already occurred in the 1980s or that a second peak may occur sometime around 2035." -) to je věta za všechny peníze, fakt.

    Primárně (to už ale víme) podceňuješ moc inovací, sekundárně pak ale hlavně potenciál úspor (kupř. v rámci úprav "západního životního stylu"), což je o to zajímavajší že děláš dojem člověka, který sám v těchle změnách a úpravách a úsporách "jede".

    Jinak řečeno v reálu budeš asi fajn chlap, ale proč proboha máš takovou nutnost selektivně negativisticky pracovat s daty a podporovat psychózy?

    Máš ty vůbec kompost?,)
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    GAISAKA: Samozrejme aktualne nejpalcivejsi je peak oil. U ostatnich je vyhled radove na alespon 60 let dopredu, ale to stale povazuju za problem, kterej se bude tykat uz nasich deti. Me to jedno neni a taky podle toho dobrovolne jednam i smerem ke svym detem.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KAREN: koukala jsem trochu na youtube a vypada to moc dobre! diky...
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    GAISAKA: http://en.wikipedia.org/wiki/Peak_phosphorus
    The depletion of phosphorus is very relevant to the world's food production issues. Phosphorus is a major component in fertilizer, without which fertilizer will be rendered useless. Without fertilizer, two thirds of the worlds population will starve because the Earth cannot support our demands for food.[10] There are no alternatives to phosphorus and no synthetic ways of creating it. According to one source, without new sources for high quality mineable phosphorus agriculture will face major problems within the next 50–100 years.

    Peak uranium - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Peak_uranium
    Pessimistic predictions of future high-grade uranium production operate on the thesis that either the peak has already occurred in the 1980s or that a second peak may occur sometime around 2035.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JAZZZ: jo to je supr, ale asi uz moc zname... i kdyz... :)

    (jsem si ted vzpomnela jak 2006 cca jsme na Bio v jidelne delali guerillove kino (ted uz byva organizovane organizatory) a promitali mj tohle. to byly casy..)
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    AMBIENTIUM: Peakuje fosfor? Velmi sporné.
    Peakuje uran? Prosím?

    Ono je to tohleto píkování dost jednoduchá a trapná legrace. Nicméně skutečná práce s daty je trošku o něčem jiném než "hledat kopeček" a pak fantazírovat.
    KAREN
    KAREN --- ---
    YMLADRIS: jakoukoli pohadku? ja mela vzdycky rada

    O Janovi a jeho podivuhodném příteli (TV film) (1990) | ČSFD.cz
    http://www.csfd.cz/film/8038-o-janovi-a-jeho-podivuhodnem-priteli/

    a videla jsem to pred par lety a porad docela dobry.)
    KAREN
    KAREN --- ---
    KOSMO: tak to vubec nebylo mysleno.) mne zas ten tvuj znel tak jakoze kdyz tam je tamhle na vychode takovej bordel, jsme tu za vodou - postradam konstruktivitu, abych tak rekla.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam