• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DESPERADO123Děkujeme, odcházíme - podporujete lékaře v boji za jejich požadavky?
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    LICINDA: To si může klidně psát už teď.. O poplatky ale teď snad vůbec nejde.. zaměstnaný z toho stejně nemaj nic a soukromníkům to zbyde (a vyjde na stejno jestli do firmy nebo do kapsy..)
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    LOPIK: nemyslím vykazovat zvlášť. Ale: v období tom a tom jsem vybral tolik a tolik, koupil jsem za to nový sterilizátor který stál tolik a tolik,....
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    LICINDA: pak bys zas psala o složitý administrativě.. vykazovat zvlášť každých třicet korun by bylo na zbláznění
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    (add poplatky - nemyslím si, že je to šťastně nastavené. Kdyby byla povinnost vykazovat, kam vybrané peníze šly, publikovat to v čekárnách, časopisech, dávat veřejnosti možnost ověřit si takové věci, bylo by to mnohem lepší a méně potenciálně zneužitelné)
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    Potvrzení bývá na zprávě, kterou dostaneš (zaplatil regulační poplatek ve výši-...) Doklad se vydává jen na žádost pojištěnce. Je-li poplatek uhrazen jiný den, než ke kterému se vztahuje, je nutné na dokladu uvést datum vystavení dokladu i datum, ke kterému se poplatek váže.

    Poplatky jsou příjmem zdravotnického zařízení nebo zařízení lékárenské péče. Zdravotnické zařízení je povinno použít vybrané poplatky na úhradu nákladů spojených s provozem zdravotnického zařízení a jeho modernizací. Při zjištění opakovaného a soustavného porušování této povinnosti je zdravotní pojišťovna oprávněna tomuto zdravotnickému zařízení uložit pokutu až do výše 50 000,- Kč. Pokutu je možno uložit i opakovaně. Opakované udělení pokuty zdravotnickému zařízení je důvodem pro ukončení smlouvy o poskytování a úhradě zdravotní péče bez výpovědní lhůty podle § 17 odst. 3 zákona.

    zdroj: http://www.mzcr.cz/obsah/regulacni-poplatky-metodicky-pokyn_1197_3.html metodický pokyn k 1.4.2009
    STHENO
    STHENO --- ---
    DOCKINEZ: mne na to potvrdenie davali.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    (jestli je to s poplatkama jinak, tak sorry, ale nikdy mi na ne zadnej doktor nevydal zadny potvrzeni - z toho usuzuji, ze si je nechavaji)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    LICINDA: dopoledne ordinace (cca 35 pacientů!)

    Hm, takze litr do kapsy jistej jenom z poplatku; to je malo?
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    DOCKINEZ: možná solidarita s lidmi. Ordinační hodiny nezahrnují jenom pobyt v ordinaci. Jsou to právě i objížďky pacientů a tak.

    A ano, odpověď je kvůli penězům, protože ordinace prostě není byznys a když potřebuješ zajistit rodinu, musíš se otáčet (př. známého. PL s vlastní ordinací, dopoledne ordinace (cca 35 pacientů!), po obědě objížďky nemobilních, naskok domů a jezdil se záchrankou/byl na emergency. Doma pět dětí - a neargumentuj "tak si je neměl dělat".

    Tím ho nelituju a ani nepředkládám k litování, musel zabezpečit svojí rodinu. To je všechno. Ale protože chtěl dělat to, co ho baví a v čem vidí smysl (pomoc lidem, uzdravovat), nikdy nebude zlatokop, protože i soukromý PL prostě nebude jako soukromý IT nebo já nevím co - kteří se také musej ohánět.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    LICINDA: Nu ovsem. Ale uznej - proc by mel soukromy podnikatel (lekar s vlastni ordinaci) po ordinacnich hodinach jeste chodit delat "na panske"? Potrebuje resit uplne jiny veci (účto...), ktery za nej nas milovany mafiansky stat proste neudela.

    Jakapak solidarita se statem...
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    DOCKINEZ: ano, jak kteří. Stejně jako jak kteří doktoři s tímto souhlasí, jak které sestry lékaře podporují, jak který studuje medicínu jen kvůliprachům....

    jistěže jsou rozdíly. i mezioborové. Plastik málokdy pojede asi vyšetřovat zánět středního ucha. Jasně že nepojede.

    Taky závisí na prostředí - pohybuješ-li se v praze nebo v českým ráji mezi vesnicema. Jestli máš v okolí sociální služby na dosah nebo nemáš.. to všechno jde ruku v ruce
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    LICINDA: Další věcí je (a na to se docela dost zapomíná), že i soukromí lékaři jezdí sloužit služby do nemocnice

    Jak kteri. Znamy - sportovni lekar - ve ctyri zavre kram a nazdar :) A cinil tak i v dobe, kdy byl normalnim obvodakem. Co ti kdo muze...
    DESPERADO123
    DESPERADO123 --- ---
    MRAKY: a ty myslíš, že nemocnice lékařům ty atestace platí? pokud vím, tak některým ale ne zdaleka všem to platí ministerstvo zdravotnictví- jedná se o nedostatkové obory, je to vlastně obdoba reklalifikací.
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    MRAKY: nejsem si jistá jestli jsem pochopila, cos tím chtěl říct :) "z me zkusenosti, ziskat lepsi ohodnoceni u firmy, ktera dava malo na platech a hodne na skoleni je nemozne. Jedina cesta se presunout do oblasti druhych firme, kde jsou skoleni vzacna, ale plati se hodne."

    Myslím, že se to odvíjí už od povahy oborů, kterých se týká. ARO, Chirurgie, Ortopedie, Interna, Neuro. Oddělení, kde je prakticky kontinuální provoz, nával pacientů lze s obtížemi naplánovat, péče musí být 24h/denně, v "krizových situacích" je nemožné dodržet pracovní dobu. (Předesílám, žádný chirurg si nemyslí, že v osm nastoupí a ve čtyři půjde domů, položí skalpel uprostřed operace!)
    Taková oddělení budou těžko fungovat jako soukromník (neberu IKEM-tam si financováním nejsem jistá či centra plastické chirurgie...).
    Soukromý lékař (i když mu pojišťovan hází klacky pod nohy) si může pracovní dobu apod. stanovit sám a sm si nadávat, že je s pacientama víc času, než by chtěl. Tady narážím na další problém - na modelu prakitckého lékaře: PL dostává za každého registrovaného pacienta cca 50Kč paušálně, ať tam ten pacient přijde nebo ne. Zároveň když pošle pacenta na vyšetření, tak se ten úkon platí a zároveň dostává nějakou částku (vydělá si). Pokud ale si v mezidobí vydělá víc, než 1-3% oproti předchozímu obodbí, dostává od pojišťovny penalizace - platí to ze svého (ty úkony) a ještě platí pokutu. Takže vlastně paradoxem je, i když má PL převzít 85% všech pacientů a teprve po svém zvážení je rozeslat na patřičná oddělení, vlastně je pro něj výhodnější, když mu tan ten pacient nepřijde.

    Další věcí je (a na to se docela dost zapomíná), že i soukromí lékaři jezdí sloužit služby do nemocnice - ať to jsou operace (kardio) či pohotovosti.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    LICINDA: "Jenže se získanou kvalifikací navíc se získá i na platu." to mozna v tvem -
    z me zkusenosti, ziskat lepsi ohodnoceni u firmy, ktera dava malo na platech a hodne na skoleni je nemozne. Jedina cesta se presunout do oblasti druhych firme, kde jsou skoleni vzacna, ale plati se hodne.
    proste svet neni jednolity - jen jsem chtel desperadovi ukazat nejake priklady odjinud.


    btw. napada me jiny dotaz: nejak mam zafixovano, ze dotycna stavka se tyka pouze doktoru ve statnich zarizeni - je to pravda? Potom proc?


    LICINDA
    LICINDA --- ---
    MRAKY: bohužel ve zdravotnictví první kategorie - no, možná v šedesáti, profesura.

    Souhlasím se samovzděláváním, atestacemi a tak... je to opruz, ale na školení se jezdí všude a neplatí se malé částky. Jenže se získanou kvalifikací navíc se získá i na platu. Což je ve zdravotnictví spíš úsměvné, když lékař po atestaci dostane o 1500kč víc. Můžeme hovořit, jaké je adekvátní navýšení platu po složení atestace...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    MRAKY: jojo, kdyz jsem byl na vojne, byl tam s nama pilot - absolvent letecky skoly v Ziline. co rok studia, to nehorazny prachy. Navic jen ten rok na vojne ho prisel za pul mega, kterej musel zaplatit za obnoveni kvalifikace.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    DESPERADO123: v ostatnich oborech ktere me napadaji -a ktere jsou pozdeji placeny spickove, je naprosto bezne, ze clovek plati milionove castky za certifikace
    takze kdyz firma uz dotycneho na specializovanou praci prijme, uz ma danou kvalifikaci(coz bohuzel VS dneska nezajisti) - proto v tehle pripadech byvaji vysoke nastupni platy - jenze take nic do dotycneho obvykle neinvestuji a dotycny si musi platit obnovu certifikaci sam - nevic se muze stat cokoliv:
    treba znamy co chtel byt pilot - vysolil par milionu na licenci(aby pak mohl brat tech 130+k) - jenze nemel dalsi miliony na povinne lety. tak nastoupil na podradnejsi a mene placenou praci. Behem ni zjistili, ze ma zdravotni problemy a byl konec.investovane prachy si mohl strcit vis kam.




    nektere firmy na to jdou jinak - je to podobne jako u doktoru. Nabiraji se lide s nizkou kvalifikaci(VS se za kvalifikaci nepovazuje - je to jen standart) za zlomek platu, ktery je obvykly v danem oboru - a do tech se pak vali kvanta penez. podepisuji se smlouvy o tom, ze dotycny neodejde(bez penalizace) po nejakou dobu od posledniho skoleni apod... U tehle zamestnancu se pocita, ze zustanou jen par let a pak se presunou do prvni kategorie - alespon na dobu, nez jim jejich kvalifikace vyprsi
    LICINDA
    LICINDA --- ---
    DESPERADO123: ten trend (=šetření) tady je, ale zároveň nemocnice na lůžkovém pacientovi vydělává (když má nulovou náročnost na péči, platí kačky v regul. poplatcích a zároveň se kasíruje od pojišťovny).
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DESPERADO123: kdyz ty jses hrozne nevdecnej; kdyby si te tam nechali mesic, tak tu zas budes brblat, kolik jsi tam za tu dobu nechal prachu... :-)

    (pokud ne, tak sorry, ale tenhle dojem z tebe mam)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam