• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FOSSYMýty, Legendy a Pověsti
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    SYLVAEN: Rozhodně se nehádám a nezastávám Platóna jako přesného dokumentaristu. :)

    Mimo jiné se mluvilo o tom, že Atlantis (opět, tuším, podle Platóna) stihly rovnou tři katastrofy - první cca 50 000 let před K, druhá cca 28 500 před K a poslední a definitivní těch cca 9600 před K.

    A spíše než sci-fi bych to viděl na politologicko-eticko-teologickou studii na téma Utopie a její pomíjivost (jak už jsem psal) :)

    Nicméně - je to mýtus, nechme fakta fakty a kochejmež se :)))
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    FOSSY: Problém je v tom že "praathény" neexistovaly. Na místě kde nyní stojí Athény v té době nebylo nic, možná tu a tam tlupa primitivních sběračů kořínků a lovců. Nejstarší známky nějakého osídlení Athén sahají cca do konce čtvrtého tisícíletí př. n. l (tedy 5000 let poté co Atlantis udělala velkého Gloglu). A jak to bývá, prvních tisíc let to bylo pár domků a pak malinká osada, město se z nich stalo až později, kolem roku 1400 př. n. l

    Jedině že bychom (opět) připsali "pra-athény" na vrub Platónově fabulaci a prohlásili je za alegorii. Pak by se mohlo opravdu jednat o jakékoliv město které v té době svým významem a civilizací odpovídalo Athénám. Z dokázaných měst by v úvahu připadalo snad jen eufratské Mari protože Babylon, Ur, a ostatní se v podobě měst datují až do druhého tisíciletí př.n.l.

    Osobně se domnívám že spojil informace o několika různých civilizacích do první science-fiction knihy na světě. :)
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    SYLVAEN:
    V souvislosti s Athénami se mluví o "praathénách", nebo prastarých Athénách, což jsem chápal jako jakési předchůdce Athén.

    Možnost, že Platón si Atlantis vysnil, aby demonstroval svoji představu dokonalé, ideální společnosti, vidím také poměrně vysokou. Nicméně nevylučuji, že se inspiroval v nějaké existující civilizaci, jeho současné či takové, kterou znal jen ze záznamu. A pokud zamýšlel udělat z Atlantidy metaforu Utopie, která září nad jiné, ale přesto je pomíjivá, pak se mu to podařilo dokonale :)))

    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    FOSSY: V Platónově textech je mnoho faktických nesmyslů a nesrovnalostí.

    Kupříkladu dává k dispozici sice vágní, ale přesto časové určení kdy se měla Atlantis vyskytovat, a to před devíti tisíci lety. Naneštěstí pro konzistenci celého příběhu je nutné si připomenout že Athény devátého tisíciletí př.n.l ještě vůbec neexistovaly. Přesto podává Platón poměrně přesný popis bitvy Athéňanů proti Atlantským, což vede mnohé badatele k domněnce že při určování data došlo k omylu, a že se Atlantis nepotopila 9000 let před Platónem, ale pouze 900.

    Problém je v tom že takto významný protivník by jistě Athénským stál za zmínku, a takto hrdinský odpor a slavná bitva by zanechala nejednu stopu v historii i legendách. A protože narozdíl od mnoha bezejmenných lidových vypravěčů kteří o Atlantis nikdy neslyšeli, je Platón jediný kdo o ní hovoří, nabízí se celkem pravděpodobná možnost že jeho Timaeus a Krítias jsou spisky jejichž posláním není referovat o slavné a zaniklé říši.

    Ve světle této jednoduché skutečnosti je daleko pravděpodobnější že Platón, stejně jako jeho alegorie se stíny na zdech jeskyně, podává jen vizi dokonalé společnosti, kterou používá ke zdůraznění své morality, ve které vlastně říká "Mějte se na pozoru, občané Athénští, protože světu nezáleží na moci kterou vládnete, slávě kterou si vybojujete, nezáleží na bohatství ani vědě. Vždy buďte pokorní a vězte že moc, sláva, bohatství i vaše vědění jednou pomine tak nenávratně jako zmizí osamělý ostrov daleko v moři."
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    Každý o ní slyšel. Každý by o ní mohl alespoň něco málo říci. Každý si asi dokáže představit její obraz – jistěže po svém.

    Atlantis:

    Kdesi za Héraklovými sloupy, dnes známými spíše jako Gibraltarský průliv, uprostřed nedozírných vod Atlantického oceánu (který v prastarých dobách omýval břehy celého světa) se nacházel ostrov o rozměrech kontinentu (přesněji je přirovnáván k Malé Asii). Nádherná Atlantis. Usazená jako smaragd ve vlnách Poseidónova hájemství, pojmenována po jeho nejstarším synovi, na počest jeho deseti dětí rozdělena do deseti provincií. Jako střed kulturního a duchovního dění pak v samém centru kruhové metropole nádherný Poseidónův chrám. Město samotné spojené s mořem třemi kanály, které sloužily jako cesta pro lodě, pomník Poseidónovi, i k rozčlenění města na jednotlivé čtvrti. Metropole plná budov z bílého, červeného a černého kamene. Vyvěrající prameny umožnily vybudovat početné lázně i pro ty nejchudší obyvatele.

    Atlantida, domov nesmírně vyvinuté a takřka ideální civilizace. Bohatá a úrodná zem, schopná uživit i svou početnou populaci. Mírumilovná a mořem chráněná otčina, přející umění, kultuře, řemeslu i obchodu. Atlantida, která z výše své vzdělanosti a vyspělosti vládla prakticky celému středozemí, které si podrobila. Civilizace milá bohům, jejichž ideálům se ze všech nejvíce přiblížila.

    Obyvatelé vyspělé Atlantidy holdovali obchodu a mořeplavbě – pro ostrovní království, byť naprosto soběstačné, celkem pochopitelné zájmy. Říká se, že Atlantida si podrobila všechny země a kmeny Středozemí. Dokud nenarazila na prastaré Athény. Ty sice nedosahovaly ani zdaleka technologické úrovně Atlantidy – jejím obyvatelům je mimo jiné přičítáno prvenství ve zpracování bronzu i železa -, ale uchvatitele převyšovaly několikanásobně početností obyvatel. A tak byli Atlanťané zatlačeni zpět do své ostrovní říše.

    A jednoho dne, kdy pýcha vládců dokonalé říše přesáhla určitou mez, rozhněvali se na své dřívější oblíbence sami bohové a během jediného dne a noci děsivého běsnění živlů smetli zemětřesením, bouří a vlnami Atlantidu z povrchu země.

    Taková byla Atlantida, jak ji popisoval Platón v nejstarších (a jediných) dochovaných písemných záznamech. Základem jeho poznámek o Atlantidě byl údajně překlad prastarých egyptských záznamů, které si nechal pořídit při své návštěvě Egypta řecký diplomat a učenec Solón.

    Jenže mezi Platónovým popisem, dialogy Timaios a Kritias, sepsanými cca 360 let před Kristem, a dobou Solónovou (šesté století před Kristem) uplynul nějaký ten pátek. A ještě mnohem delší doba uplynula od zkázy, která bájnou Atlantis potopila do mořských vln (podle Platóna někdy 9600 let před Kristem). Krom Platónových zmínek (které až příliš připomínají jeho vizi dokonalého státu) popisuje Atlantidu ještě americký věštec Edgar Cayce (1877 – 1945). Ten se ve svých vizích stával svědkem každodenního života dávných Atlanťanů.

    Existuje mnoho vysvětlení, jak to vlastně s Atlantidou bylo. Jednou z komplikací je i fakt, že v antických dobách bylo za Atlantik považováno téměř vše (co se slané vody týče) kromě Středozemního moře. A poloha bájné Atlantidy je tak „někde mezi Švédskem a Indií“. Někteří badatelé míní, že vlastně došlo k záměně s minojskou civilizací, která zanikla při sopečné erupci na istrově Thira (cca 1500 před Kristem) – záměna údajně vznikla chybou při překladu z egyptštiny do řečtiny, záměnou číslovek 1000 a 100. Jiní se domnívají, že Atlantida je jakousi egyptskou verzí Iliady – potom by Herkulovy sloupy místo Gibraltaru znamenaly Dardanely. Jiná teorie říká, že Atlantida nebyla ostrov, ale říše na pobřeží Černého moře (tehdy sladkovodního), zatopené stoupající hladinou. Tady by Herkulovy sloupy označující polohu Atlantidy znamenaly pro změnu Bospor. Jiní se domnívají, že Atlantida je vlastně ostrov Spartel, ostrov potopený v Cádziském zálivu. Další verze, které Atlantis umisťují jinam, zmiňují místa jako Malta, Kypr, Irsko, Karibské a Azorské ostrovy, Mauritánia, nebo dokonce považují Atlantidu za nikoliv potopenou, ale jen „přesunutou“ vlivem pohybu zemských desek – potom by vlastně dávná Atlantida byla dnešní Antarktidou.

    Valná většina vědců se shoduje na jednom: Atlantida, přinejmenším v té populární podobě, je fikce. Žádná civilizace tak vyspělá nemohla zmizet beze stopy. A právě v době, kdy zájem o Atlantis začal pomalu opadat, došlo k revidovanému vydání bestselleru „Atlantis: The Antediluvian World. Jeho autor, Ignatio Donnelly (1831 – 1901), zde prezentuje celkem odvážné teze, podle kterých Atlantida sice zanikla, ale její obyvatelstvo se dokázalo úspěšně evakuovat – protože Atlantidu přeci zničily snadno předvídatelné přírodní katastrofy. Potomci původních obyvatel Atlantidy potom založili celou řadu civilizací na místech, kde přistáli – Britské ostrovy, Afrika, Středozemí, Jižní Amerika,… Staví tak Atlantidu do role jakési mytické pra-země, ze které vzešlo veškeré poznání, kultura a vzdělanost. Přeneseně označuje Atlantidu za „ráj“, za Zahradu Hesperidek, elysejská pole, Eden, zkrátka Utopii. Nejvěrnějšími kopiemi dávné Atlantidy jsou podle něj Egypt a říše Inků, kde se zachovalo nejdéle uctívání Slunce. Společné prvky v historii rozličných národů využívá jako argument pro potvrzení teorie společného původu. Popisy ze života bohů v mytologii jednotlivých národů pak označuje za pomýlené vzpomínky a záznamy života vládců Atlantidy.

    Pravdou je, že Atlantida je stále jedním z nejpopulárnějších mýtů. Je vytrvale používána jako inspirace nebo kulisa pro umělecká díla všech žánrů. Stala se symbolem. Vyjadřuje ideál prosperujícího, vyspělého a osvíceného státu, kde nikdo netrpí, všeho je dostatek a není čeho se bát. Otázkou je, zda by něco tak obrovského, jako prý Atlantis byla, unikalo v dnešní době pátrání vědců, na druhou stranu, proč vlastně ne?

    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    Buddha! Nebo vás oba předhodím Kobře 11 a Siemier vám bude ukazovat fotky z dovolené. :) To je mučení osmého stupně...
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    FIN: Omlouvám se! A stydím se...
    A ano, po opětovné kontrole, byl to budha sám...
    FIN
    FIN --- ---
    FOSSY: kápi s "i" nebo tě předhodím nágovi a ten tě sežere :-) myslím, že se to vypráví přímo o budhovi, kterého ochraňovala kobra :-)
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    OK, omlouvám se za pravděpodobně příliš nejasnou formulaci.
    Osobně jsem považoval za klíčové patřící konkrétně jednomu, pro danou zeměpisnou oblast a národ velmi typickému, zvířeti , tedy zvíře vyskytující se pouze v oblasti, o které píši.
    Druhou klíčovou oblast jsem definoval úzkým spojením s náboženstvím (a narážkou na jeho různé verze).
    Uznávám, že bez klíče byly možnosti až příliš široké, ale alespoň vedly k živé debatě :)

    A jednalo se o nágy, tvory s charakteristikami kobra indické - čili FIN: blízko - tvory spojené s budhismem a jeho jednotlivými formami, na rozdíl od většiny vyjmenovaných tvorů (kteří patří do kategorií zvířat, důchů, démonů) byly považovány za polobožské. A tam, kde kitsune byly tak trochu taškáři a šprýmaři a stejnou měrou uctívány jako obávány (a navíc spíše přírodní duchové), kde totemová zvířata byla (ve stručnosti) inteligencí nadaní avataři svého druhu, sfingy se svým "Uhodni, nebo tě sežeru!" (u Řeků), a gryf, pravda, má s rolí strážce nebes a posla bohů k zadání asi zdaleka nejblíž, nágové opravdu až na jednu či dvě vyjímky střežili a ochraňovali, zejména bodhisatvy, byli tak daleko na cestě k osvícení, jak jim jen jejich zvířecí část dovolovovala. Jeden příběh popisuje bodhisatvu, který několik dní meditoval be jediného pohybu - poté začal déšť, a tehdy se objevil nága, který sedmi závity bodhisatvu ovinul, roztáhl nad ním svou kápy a chránil jej před nečasem. Tento příběh je oblíbeným motivem při zobrazování nágů.
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    FIN: Kobra 11 :D
    FIN
    FIN --- ---
    pak třeba ještě kobra :-)
    FIN
    FIN --- ---
    "jako ochránci nebo strážci" - není tam "...lidí" :-)
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    FIN: Hmhm, mno jo.. ale ani tak. Spíš chránil poklady před lidmi než lidi před něčím.. Tak nevím.
    FIN
    FIN --- ---
    SYLVAEN: lvopták údajně strážíval zlaté poklady
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    FIN, FIN: Nevím jestli bych lvího strážce mrtvých a dravého půlptáka považoval za vyloženě ochranitelské postavy.. Ale zajímala by mě správná odpověď.. :)
    FIN
    FIN --- ---
    nebo... gryf?
    FIN
    FIN --- ---
    FOSSY: že by... sfinx?
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    FOSSY: Že teda až po tak dlouhé době.. ale.. to je hodně obecně napsané zadání. Mohly by to být už zde zmiňované kitsune. Mohly by to být kočky v pojetí egyptského náboženství, jakožto vyslanci Bast (Bastet). Mohly by to být (opět) kočky v podání japonské mytologie (takzvaná kynoucí kočka, Maneki Neko).. mohli by to (s jistou mírou přivření oka) být Odinovi havrani..
    REINITA
    REINITA --- ---
    FOSSY: to mi zní jako totemová zvířata, ale nejsem si jistá, kam přesně svou hádankou míříš.

    ono (polo)božské bytosti jsou se zvířaty velmi silně spojeny (Egypt, Indie, Amerika...). Takže pro mě je to asi moc obecné.

    Taky to můžou být medvídci opatrovníčci :o)
    FOSSY
    FOSSY --- ---
    GORGLIN:
    Popravdě, zatím jsem se moc nesetka s vlkodlaky jako polobožskými strážci - ochránci, dokonce ani u seveřanů ne. Možná mi to jen uniklo, určitě neznám všechno.
    Ale vlkodlak byl (pokud vím) člověk, měnící se ve vlka. Ne vždy byl zlý, ale vyloženě jako ochránce, nebo strážce bych ho asi nevnímal.
    Dodej zdroj - souvislosti s náboženstvím, božský patronát a podobně, rád se poučím.

    Jinak ne, vlkodlaky jsem na mysli neměl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam