• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    DORN
    DORN --- ---
    DARJEEL: ..aneb kdy se ze sómy stává fet.;-)
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    YMLADRIS: me spis ucinkuji tak jak jsou popsane v Rgvede: dodavaji silu, duchovni cistotu, uspech v boji :) i v obchodovani
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    FLUMO: to jsem jelen, zatim vsechny stimulanty co jsem mela mysl jitrily a blikaly. Nejitril akorat herak, po tom jsem vzdycky usnula. Tak ti nevim teda :)
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    FLUMO: To by mě také zajímalo
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DORN: jsem rád, že jsi to tu napsal, drogy a tím spíše fet jsou opravdu velmi špatné, je to čiré zlo
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VALOR: no tak vyřešených terapeutů moc není, spíš mají pořešené hlavní věci, aby napáchali co nejmíň škody... a případné nesrovnalosti se řeší supervizí. A btw. přenos a protipřenos není alfou a omegou všech terapii, naopak. Taková systemika se tím nemusí moc zabývat...
    DORN
    DORN --- ---
    Oujéé! Moc pěkně se to tu čte: i argumenty, i argumenty proti tomu fetu v józe.;-) Otázka je, jak všechny tyto přístupy SKUTEČNĚ vypadají v praxi. Viděl jsem hodně lidí, kteří měli užívání látek v rámci "své cesty" tak "pevně v rukou", že se z toho v lepším případě vzpamatovávají dodnes.

    Ono to až příliš často probíhá pozvolně, takže "čím se za to platí" skutečně nemusí být patrné hned, dá se surfovat dlouho, než doraží účty.. To se netýká jen závislosti, neb pozvolného poškozování hardwaru, ono i to vychvalované rozšíření vnímání pomocí chemie má svá úskalí.. Otázka je například, zda a jak takové vjemy dokáže dotyčný SKUTEČNĚ integrovat. Zda se rozšíření, neb častěji jednostranná deformace vnímání neodráží v jeho mysli tam, kde mu to prvoplánově uniká. Jasně: "velkej šaman zvládne všechno":-), ale upřimně, když si pak velkej šaman hůř pamatuje "drobnosti", poněkud obtížněji se mu žije v běžném fungování, nějak divně komunikuje ap., tak je čas nechat velkého šamana na chvíli stranou a podívat se, co se to vlastně v dotyčném děje a jak moc do toho zapadají chemické vý(ú)lety. Blbé je, když si toho velký šaman nevšimne a začne, posílen posledním úžasným astrálně-pránickým vnorem, radit lidem kolem sebe a dávat jim zpětnou vazbu, jak je ta chemie skvělá. Jojo, má to i svý rizika, ale to my přece zvládáme žejó.. mno, takové ujištění vám dá každý poctivý alkoholik taky, s tím prosím vážně opatrně.;-)

    Viděl jsem též dost případů, kdy několik hodin rozšířeného vnímání bylo zaplaceno následno extrémní zranitelností vnějšími vlivy. Jsou lidé, kteří v té souvislosti mluví o děrách, neb narušeních v jemných tělech...ale i bez tohoto konceptu, lze pozorovat v takových případech nezvládanou přecitlivělost na různých úrovních fungování, která přetrvává dlouhou dobu. V extrémnějších případech vám dotyčný začne říkat cosi o útocích vnějších entit. To se, pravda, neděje každému a po každém fetu, ale i to je jedna z podob drogové "spirituality".

    Pak to má i subtilnější stránku: při jistém stupni praxí lze udělat zkušenost, že látky jsou naopak příliž hrubé a probíhající procesy spíše ruší, než podporují. Navíc obvykle je přítomná nějaká forma intoxikace, což samozřejmě jednou za čas není tak brutál jako denně, nicméně zde s železnou neúprosností platí známé karmajógové rčení: "Nikdo z nás neví, jak je ten jeho kopec vysokej." (tedy: jak dlouho mi to ještě bude relativně procházet, bez citelnějších následků). Zda si následky méně citelnějšími nicméně lehoulince nesabotuji svou jógovou praxi, to je další téma k úvaze.

    Ano, lze si představit užití některých přírodních látek, jako - nejlépe doprovázenou - formu iniciace, která ale má hodnotu jen tehdy, pokud pak bude, jako každá kloudná iniciace, rozvíjena vlastní praxí a hlavně dotyčným plně integrována. To lze vidět jako dlouhodobě přínosné, ale skutečně jako krajní variantu a s náležitými časovými odstupy, pokud by se snad měla opakovat. (Teď mě napadá: když už si tedy nemůžu jako velkej šaman pomoct a musím nutně užít vytouženou látku pro všeobecné dobro, či coby velký spirituální válečník - bylo by alespoň kulturní si pak odcvičit ty méně lukrativní stránky, které má pro tělo, energii i mysl. Otázka je, zda jsem schopen dohlédnout a tedy i adekvátně pak po sobě douklidit.)

    A ještě dva jogové podněty k zamyšlení: jogín své praxe nikdy nerozvíjí ve vzduchoprázdnu..není izolovaná jednotka a pokud je to jogín, je si toho stále více a více vědom. Pak je tedy otázka, kam až změny vyvolané látkami, jsou-li nezvádnuty, dosahují a co vše ovlivňují nejen uvnitř dotyčného a v rámci těla, ale i v jeho životě, vztazích, komunikaci atd.

    S tím souvisí druhá záležitost, se kterou se každý alespoň trochu jogín průběžně porovnává a to je Ahimsa - princip tolikrát vykládaný, překládaný, kroucený, obracený, nafukovaný i přehlížený, nicméně stojící v prazákladech jógového přístupu, neb jak tu padlo "stylu života". To je samozřejmě cosi, co si musíme nahlédnout každý po svém, nechceme-li jen přejímat cizí závěry. Je to nicméně, řekl bych, velmi pozornosti hodno dříve, než si smotnete své oblíbené jednobrčkoeštěnikohonezabilo. ;-)

    Drogy možná, snad, při velké pozornosti, nejsou plošně zavrhnutelné, ale vzhledem k výše uváděným souvislostem jsme přesvědčen že URČITĚ nejsou plošně doporučitelné jako součást jógové praxe. A už vůbec ne lidmi, kteří ostatní v jejich praxích vedou. Když mi lidé věří, tak je nefér jim říkat: jojo Toníčku, ten hřebíček do vysokýho napětí klidně strč, ono to každýho nezabije a když budeš mít kliku, je to i docela rajcovní šupa a takovou zkušenost jsi ještě nevnímal. :-)


    VALOR
    VALOR --- ---
    SLAUGHTER: To ze dobry terapeut nemusi byt vyreseny s tim bych moc nesouhlasil. Mel by minimalne znat vsechny sva slaba mista s kotrolovat je prave kuli prenosu a protiprenosu. To co jsi napsal by sedelo spis na duchovniho ucitele ktery zakovy preda co umi a ten pak jde dal
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    Nerad vas rusim v zajimave diskusi, ale mam drobnou poznamku: v Rgvede se hovori velmi zapalene o Some, na internetu koluji nazory, ze se jednalo o muchomurku cervenou, ale Dale Pendell tvrdi, ze neexistuje zadny dukaz, ze by ji indove pouzivali. Naopak tvrdi, ze se jednalo o stimulant (mozna efedra ci smes, efedrove stezky skrze indii existovaly) a doklada to nekolika argumenty. Stimulanty mysl nejitri ani neblikaji semaforama, spise naopak a neplati pro ne ten argument jako pro psychedelika, ze mysl rozrusuji a to je v rozporu s cilem jogy.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SLAUGHTER: toš nemám důvod zatajovat, že jsi mě nakopl ke každodenní praxi a dodal hodně motivace po pár letech spirituality "na půl plynu" nebo jak to říct. Ani to, že jsme spolu strávili hodně času, bylo to fajn a poučné, cvičení s Tebou mě posouvá :-)
    LILY
    LILY --- ---
    LAKSHMANA: viz první půlka tvého příspěvku - rozhodně netvrdím, že tu všichni říkali "fuj, neber to", ostatně jinak by ta diskuze byla si mnohem kratší a suchopárnější.
    Druhá půlka - také jsem nechtěla říct, že se nikam nehýbeš (konec konců tě neznám a netuším, kde jsi teď, natož kde jsi byl předtím). Jen tu obhajuješ svůj pohled "jóga + drogy jsou ok", což opět nechci říkat, že je špatné, neboť je to tvůj pohled. Já na to jen koukám jinak (zejména poté, co jsem viděla a slyšela nijak hezké historky o tom, jak to může skončit).

    Existují různá doporučení (které člověk sem tam slýchá od učitelů či se je může dočíst v knihách), o nichž si myslím, že je jen ku prospěchu je dodržovat.
    Já třeba józe moc v poslední době nedávám, ale např. když si chci dát po ránu pár pozdravů slunci nebo něco, tak to nebudu dělat s plným žaludkem, ale najím se až potom. Atdatd..
    Možná jsem na omylu, ale přijde mi, že nekombinování jógové praxe s drogami by klidně mohlo mezi ony doporučení patřit.
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    DARJEEL: a právě jsi prozradil náš intimní poměr :-(...
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    Tak ke kuřímu oku, bychom narovnali některá sofismata:
    DARJEEL: mícháš pojmy s dojmy. A hnedle tu máme "myslím" :-). Víš s milou máme v Amazonii přátele, co tam pracují jako šamani a vztahy mezi šamany nejsou tak sluníčkové jak si myslíš. Domorodí šamani sice mají svoji medicínu, přesto vyhledávají tu západní a jako konkurenci ti klidně doslova podřežou krky tobě i celé tvé rodině. Bojují tam o přežití, jsou tedy na úrovni 1. čakry. A tato práce je terapeutickou technikou. A dobrý terapeut nemusí být vyřešený, jen prošel nějaký úsek cesty a tím úsekem je schopný provést svého klienta. Ale to se pak bavíme o terapii... I jóga má tento potenciál. Ale jóga jde ale imho za léčení ega. Já tak daleko nestojím, tak to dál neřeším...
    S tou retraumatizací je tam veliká pravděpodobnost, ne nutnost. Já si za tím stojím i u těch tradičních psychadelických způsobů. A je to dost náročná zkušenost. Není to cesta pro každého. To, že se necítíš být zraněn ještě neznamená, že k zranění nedošlo. Tělo má obranné mechanismy podobně jako u šoku. V tomto se mnou souhlasit nemusíš, já mám prožitek, ten mi stačí.
    DARJEEL: Ok, zkusím lépe formulovat. Uvědomění si hlubších a hlubších vrtti není totožné s bombardováním dalšími vrtti (napsal jsem další vrtti, ne dalšími vrtti). A tvrdím jen, že psychadelický prožitek je forma vrtti. Příjemný mentální tělocvik, jen trochu zbytečně zavádějící. Asi další vrtti co tu lítá. Škoda toho útoku.
    YMLADRIS: Já se snažil říci že tím postojem je aktivní pasivita, kdy jsi pozorovatelem těch změn. Když je záměrně vyvoláváš, tak už jsi konatelem. Vytváříš karmu a to je bhóga a ne jóga.
    Jo a jen taková drobnost. ČLOVĚK JE VZTAHOVÁ BYTOST! Naše bytí jako savců se demonstruje tím, že si vytváříme vztahy a vztahy vytváří kvality a naše postoje k našemu prožívání. Jinými slovy má partnerka mi sodu a nebe nedává. Pouze zrcadlí a to jak to cítím je vyjádřením MÉHO VZTAHU k prožívanému. Jinými slovy veškeré naše postoje jsou výpovědí o našich vztazích, ne o nás, ne o druhých, ne o technikách. Ale takovou triviálnost jsem považoval za zbytečnou vytahovat.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    DARJEEL: Dokonce jde pozorovat, jak běží proud prožívání a hned v závleku za ním, jak dravec přichycený pařátkem, běží myšlení, které to celé okecává.

    To je V.V.V.! Velmi Vipassanový Vhled. ;-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    hlavně se mít rád, úcta k sobě a ke svému zdraví a potenciálu. Přes tenhle filtr co projde, tak je skoro vždycky ok :)
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    YMLADRIS: To je zajímavý, vším tímhle jsem v utčitém stádiu procházel. Brutální energetická praxe, 40ti denní sólo retreaty následovaný okamžitě dvouměsíční kalbou... Jak to děláš? :-) Ta problematika těch "zpětných rázů" je mi intimně známa. Snad jsem se s tím trochu už naučil pracovat.


    "Asi reknes - ale vzdyt tisice lidi fetuji tesne po tom co se s nima rozesla mlada nebo kdyz 4 noci nespali!!"

    Né, to bych určitě neřek. Možná i právě proto, že jsem si zkusil nespat týden. (I když pokud někdo těsně po rozchodu cítí, že potřebuje ještě úpe dodělat, tak, hmm...:-P)

    Ale ne, to je jenom sranda a opravdu už off-topic. Tvůj post se mi líbí - vidím to stejně.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SLAUGHTER: jo ja ti rozumim s tim semaforem a mas uplnou pravdu. Je spis zkratka-prodluzka si myslet, ze psychedelika ti nejak zkultivuji mysl a pomuzou ti surfovat na jejich vlnach; s 98 % pravdepodobnosti spis naopak.

    Muj pohled bych jeste ilustrovala takto: joga je joga a holky jsou holky. To, co v nasi kulture asi nejvic vytvari lidem v hlave vlny, jsou vztahy. Presto nejses mnichem (predpokladam), presto zijes s nejakou slecnou, ktera ti dava sodu, konfrontuje te s tvyma nevyresenyma zalezitostma, ale zaroven ti ukazuje nebe na zemi. NIKDY ji nebudes zcela mit vyresenou (ve smyslu jak jsi psal az budu vyreseny prece si nebudu menit vedomi). Jak to chapu ja, je to nekonecny proces. Bytost se okolo sebe potkava s vyzvami, a pokud se ji zdari se s nimi vyrovnat, zacne se jako by "nudit" = pusti se do dalsich vyzev. Nikdy nebudes uplne vyrovnany, leda bys to zabalil a zil v nejakem sklenenem zamku status quo, kam si nepripoustis tezsi ukoly nez ktere jsi uz zvladl. Ale spis je v tobe touha manifestovat stale hustsi trip - hlubsi vztah s tvou zenou, krasnejsi rodinu, smysluplnejsi praci, brutalnejsi umeni... Skoro vsechno co delame, si delame skrz zmenu vedomi. Jestli je pri tom pritomnej fet, to je druhotny, to jsem se snazila rict.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    LILY: Tak ony se tady objevily i zajímavé příspěvky, které nesdílí ten zamítavý postoj. Nebyl to tu úplný jednohlas. A takových, kteří působí že se nehnou ze své pozice, ať se děje co se děje, je tady asi taky povícero.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SLAUGHTER: možná by bylo ještě zajímavý otevřít téma vrtti (pro mě částečně proto, že jsem určitý vhled do podstaty problému zažil s Tebou jedné tajemné noci .)
    Nemyslím si, že rostliny podporují rozvoj a vznik vrrti, je to spíš samotná mysl, která se odhlaluje mnohem více ve své podstatě, takže si spíše můžeme všimnout, jak neustále něco v mysli meleme. Dokonce jde pozorovat, jak běží proud prožívání a hned v závleku za ním, jak dravec přichycený pařátkem, běží myšlení, které to celé okecává. Pro mě bylo velmi hodnotné tenhle proces spatřit ve své hloubce a energetické podstatě, ve své fatálnosti a síle, kterou má na naše životy. Možná bych to dokázal i bez pomoci, nevím, ale každopádně jsem to dokázal s pomocí a jsem za to velmi vděčný. Stejně skutečná změna se děje v každodennosti, píď po pídi, ve stovkách malých rozhodnutí, která činíme každý den a přesně správné nastavení mysli, které vede k tomu (slovy buddhistů), že "buvol nemá kam se schovat" umožňuje tenhle tok myšlenek zastavit, transformovat jej nebo se od něj energeticky osvobodit.
    To, že se Ti dějí zážitky bombardování myšlenkovými vlnami daleko více vypovídá o Tobě samotném a Tvém nastavení než o rostlinách. Ano rostliny amplifikují (stejně tak může joga), ale primárně to, co je v nás.
    KAREN
    KAREN --- ---
    trošku to tu naředím - k jiné závislosti. pro brněnské nadšence:

    OSLAVA ZIMNÍHO SLUNOVRATU - NÁVRAT SVĚTLA
    108 POZDRAVŮ SLUNCI
    22.12.2012 v 9:30 hod.

    Více zde: http://www.yogalokah.cz/news/oslava-zimniho-slunovratu/


    zároveň tedy i tip na novou tělocvičnu v centru Šalingradu ;) (lektory neznám, jen jsem potkala Naďu u nás na aštanze v Rahatu)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam