• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    LAKSHMANA: ňák se nikdo neozval... =)
    VALOR
    VALOR --- ---
    DARJEEL: já už dlouho uvažuju nad tim jak spojit jogu s psychoterapií. Respektive využít ten celostní přístup. Vim že o něco podobného se snažil Fríba se satiterapií ale moc toho o tom nevím
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    DARJEEL: Mi to od něj nepřijde jako jen odsuzující nebo apriori zavrhující. "drogy jsou špatné áno" tam nečtu. Mě spousta toho, co píše, rezonuje s mojí zkušeností.

    Viděl jsem též dost případů, kdy několik hodin rozšířeného vnímání bylo zaplaceno následno extrémní zranitelností vnějšími vlivy. Jsou lidé, kteří v té souvislosti mluví o děrách, neb narušeních v jemných tělech...ale i bez tohoto konceptu, lze pozorovat v takových případech nezvládanou přecitlivělost na různých úrovních fungování, která přetrvává dlouhou dobu.

    Za sebe podepisuju. Predestinovalo to běh mého života na mnoho let a korekce kursu je neskutečně obtížná. I dál by se našlo, ale nechci to rozebírat, ať si to zájemci rozeberou a přeberou sami. Pro každého to platí trochu jinak, nebo neplatí - může to být dáno konstitucí (nejen tělesnou) a životní situací, v jaké se experimentátor (nebo lidé okolo autora příspěvku v diskusi) nachází. Setem, settingem, pravidelnou praxí a sitterem se dá mnohému předejít, ale občas a u někoho holt fakt nevíš i když si myslíš, že jo. Tečka.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DORN: no v Tvých představách, jak to tak čtu :-/
    VALOR: ne nechci
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    HONZAL: :) to jsem se prave snazila popsat, ten vztah mezi jogou a zivotem. Samadhi, fajn. K cemu je ale samadhi? Jak souvisi se zivotem? Moje odpoved - cim vic samadhi, tim lip muzes projevit svuj osobni zivotni potencial (coz je v posledku soucit).

    Proc delas jogu? Kvuli samadhi. Proc ale chces byt v samadhi?
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    YMLADRIS: ne, o Védy mi nejde...já moc textům váhu nepřiklám a ani je nečtu.

    Pochopil jsem to tak, že pro tebe joga = probuzení potenciálu, třeba být lepším muzikantem nebo jim vůbec být, protože na to díky joze přijdu.

    já na to, že to je moc obecný a neurčitý - pro mě joga = metoda vedoucí ke stavu samadhi. Primární a základní účel.

    imho pojem je vcelku jasný, na té prožitkové úrovni. Na té formální v tom je asi hokej, když se ani neví, kdy, kde vznikla...kdo ví, třeba ze šamanismu a tak z posychedelik ;-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    HONZAL: ja bych si takovou volnost zde ani nedovolila prezentovat, kdyz by v zahlavi nebylo to "vsechny druhy jogy" :-)

    Pojem je totiz nejasnej. Na jednu stranu Various traditions of yoga are found in Hinduism, Buddhism, Jainism and Sikhism.[3][4][5]

    Na druhou stranu (a to asi myslis ty) Specifically, yoga is one of the six āstika ("orthodox") schools of Hindu philosophy. .. By this definition, Nyāyá, Vaiśeṣika, Sāṃkhya, Yoga, Mimāṃsā and Vedānta are classified as āstika schools; and some schools like Cārvāka, Ājīvika, Jainism and Buddhism are considered nāstika.[2] .. Āstika (Sanskrit: आस्तिक āstika; "it exists") and Nāstika (नास्तिक, nāstika; "it doesn't exist") are technical terms in Hinduism used to classify philosophical schools and persons, according to whether they accept the authority of the Vedas as supreme revealed scriptures, or not, respectively.[1]

    a to asi myslis ty, ze nejak malo se opiram o Vedy. (Jo nejlip mi funguje budhismus)
    VALOR
    VALOR --- ---
    Omlouvam se za OT
    VALOR
    VALOR --- ---
    DARJEEL: Respektive to ze s tim systemicka terapie primo nepracuje precd neznamena ze s tim nepocita a ze si bude na klientovy terapeut treba zvysovat sebevedomi, trestat ho za to co mu dela jeho manzelka atp.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    YMLADRIS: jasně, to vidim víceméně stejně...já sem spíš komentoval níž ten pojem joga a systém jogy.

    Guru in you bych nazval jako pravá cesta, její součástí může být joga...nebo tak nějak.

    dlouho sem tu nebyl, ztratil sem cvik v diskuzích :-))
    VALOR
    VALOR --- ---
    DARJEEL: Chces Tim rict ze treba systemicky rodiny terapeut nemusi mit vyreseny zakladni veci? Supervize je soucasti terapeutickeho vzdelani stejne jako nekolikalety sebezkusenostni vycvik ktery je od toho aby si tam clovek vyresil to podstatne a s klienty pak pracoval svobodneji
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    HONZAL: Jo jo, ctes to uplne dobre, rozumim ze ten princip Guru is in you/Delej si co chces atd. muze velmi jednoduse cloveka oddriftovat na nejakou trajektorii, ktera teda k absolutni odpovedi na nevyslovitelny otazky nijak zvlast nesmeruje.

    Nejvic super je, kdyz je k dispozici ta uprimnost (to si ale kazdej musi zodpovedet sam a beztak si furt lzeme do kapsy bohuzel do urcite miry; ale aspon nejak no.), a dokazat si rict, posouva mne to jak mam tu jogu hozenou volne? Neposouva. Co mi radi nekdo, kdo se jevi, ze realizoval neco, co bych taky chtela? Radi mi delat to-a-to, dobre zkusim se teda omezit podle jeho poznani a uvidim co to prinese. Zadny fetovani, zadny lelkovani (whatever ;)). V tom jsou pro mne nenahraditelni zivi ucitele.

    Toto je ale pro mne velkej rozdil od tech "pravidel" (v knizce psali, ze sex se nema).
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    YMLADRIS: palec nahoru za tu část ohledně toho, že člověk by měl vycházet ze sebe a ne se nutně pokřivovat něčim zvenku...

    ale jen k te joze, možná sem to blbě pochopil, ale mam pocit, že máš tu jogu hodně obšírně postavenou. Ikdyž je těch forem jogy poměrně dost a na poivrchní formální úrovni se i často zdají být v rozporu, je to přeci jen specifický systém a jeho formy mají poměrně jednotný principy a ústí ve stav samadhi.
    Ono když už se to chápání jogy dává až moc abstraktně, tak už to pak imo neni joga, ale zavání to nějakým tím new age :-)

    mložná si to myslela jinak a blbě čtu a chápu, kdyžtak srry ;-)
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    DARJEEL: V tomhle byl pro mě zdaleka nejhorší alkohol. To se strašně třískalo s intenzívní praxí. Ke konci to dělalo jakoby "schizofrenní" stavy a bylo to dost obtížné.

    Jinak zúčastnění praktikující ráčí sem tam popíjet, nebo jsou abstinenty?
    DORN
    DORN --- ---
    DARJEEL: ..aneb kdy se ze sómy stává fet.;-)
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    YMLADRIS: me spis ucinkuji tak jak jsou popsane v Rgvede: dodavaji silu, duchovni cistotu, uspech v boji :) i v obchodovani
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    FLUMO: to jsem jelen, zatim vsechny stimulanty co jsem mela mysl jitrily a blikaly. Nejitril akorat herak, po tom jsem vzdycky usnula. Tak ti nevim teda :)
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    FLUMO: To by mě také zajímalo
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DORN: jsem rád, že jsi to tu napsal, drogy a tím spíše fet jsou opravdu velmi špatné, je to čiré zlo
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VALOR: no tak vyřešených terapeutů moc není, spíš mají pořešené hlavní věci, aby napáchali co nejmíň škody... a případné nesrovnalosti se řeší supervizí. A btw. přenos a protipřenos není alfou a omegou všech terapii, naopak. Taková systemika se tím nemusí moc zabývat...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam