LAKSHMANA: Mistr nam vypraval nieco o tom, ze clovek ktory cvici jogu alebo kungfu by sa mal alkoholu vyhybat co najviac a ten kto cvici pranayamu, neikung alebo ine ciste vnutorne/dechove zalezitosti, by pry nemal pit vubec. Energia alkoholu vraj vytvara vraj s energiou s ktorou sa pracuje pri cviceni napeti, ktore moze vyustit do psychickych aj fyzickych problemov.
Ja som uz niekolko rokov skoro 100% abstinent, dam si obas "zdravotne" pul panacka domacej palenky alebo nejake to pivko, ale uz niekolko rokov som nebol z alkoholu ani "v nalade", a uz vobec nie podnapily .. chlast mi nikdy moc nechutil ani nie som fanusik opilosti, ale cim viac som cvicil tym viac som mal pocit ze na tom nieco bude - v obdobii ked som sa praxi venoval najintenzivnejsie (bohuzel, neni to ted :)) mi stacilo dat si jedno male pivko a este druhy den pocas meditacie som citil ze mam v tele nieco cudzie a neprijemne, nemohol som sa uvolnit ani koncentrovat tak ako som zvyknuty. To co mi kedisy (v dobe ked som obcas chlastal) na alkohole vadilo, z neho teraz citim uz po mikroskopickych davkach, a vobec mi to nie je prijemne.
Mozno to niekto pocituje inak tazko povedat, ja zijem dost ako prasa - strava katastrofalna, hulim ako drak, obcas sa vystrelim do kozmu niecim silnejsim, ale nic z toho mi dobry pocit z cvicenia ani zo zivota neberie, alkohol ano.