• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    STQ
    STQ --- ---
    DARUMA: se neboj, shoret pro svoji viru prej taky prinasi stesti!
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    SAGUS: A ses si jistej, ze chces do takove diskuze jit? Kazdy z nas kracime jinou cestou a vypada to, ze jsme oba pevni ve svem presvedceni, takze mam trosku obavu, aby se z toho nestal jen dalsi flame. ;-)
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    STQ: Coz to ja delam take. :-) Kriticke zkoumani textu je super vec, akorat se na tom clovek nesmi zacyklit. Potom je z toho jenom zkoumani a nic jineho - super past na intouse, haha.
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    DARUMA: no a ako to teda podla tych knih je? Junipetrus pisal nieco o hledani stesti tam kde skutecne je, ale to je dost siroky pojem.. ?
    STQ
    STQ --- ---
    DARUMA: ale kdeze, to byl vtip, taky je ctu :) ale obcas mi to neda a snazim se na ne koukat okem nevericiho...
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    SAGUS: Diky.:-)
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    STQ: Jojo.:-) A kupodivu, to co se v tech knihach pise celkem koresponduje se skutecnosti. Nebo myslis, ze jsou to vymyslene blaboly pro malomyslne? ;-)
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    DARUMA: jj praktikujem sagusismus a som dost vysmiaty :). Vela stastia s knizkami ;)
    STQ
    STQ --- ---
    DARUMA: nebo tak to aspon psali v tech knihach, zejo :))
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    SAGUS: A ty seš vysvobozenej a nebo to s tou nekonečnou radostí pojímáš zatím jen teoreticky? ;-) Samozřejmě pokud praktikuješ sagusismus, tak je možné všechno. Pokud praktikuješ jógu nebo buddhismus, tak platí co píše Junipetrus.
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    JUNIPETRUS: ano, otazka je ci vyslobodenie sa z matrixu sa rovna vyslobodeniu sa z kolobehu inkarnacii ;). Vesmir taky touzi zit.. v momente ked sa oslobodis, cely zivot sa stane nekonecnou radostou, nie utrpenim.. a snaha byt niekde inde sa zacne javit trochu smiesnou :)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    SAGUS: No dar .. clovek zije protoze touzi zit a take ze vytvari sily, ktera pak formuji jeho dalsi zivot, at clovek chce nebo nechce.
    Takze pokud clovek vidi, ze zivot je prevazne utrpeni, a nikdy trvale stesti neprinese, a ze pokud clovek aktivne nezasahne tak se to bude opakovat znova znova, je logicke, ze clovek hleda stesti jinde, tam kde skutecne je.
    A o tom je cely buddhismus a joga - vysvobozeni z matrixu.
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    HANY33: zaujimave .. "zit tak, abych se uz nemusel inkarnovat znovu.." to by ma celkom zaujimalo, z coho tento postoj a snaha vychadza, respektive ako je to vlastne myslene... ja vnimam zivot ako velky dar a privilegium a tento koncept mi nejak nejde do hlavy.
    STQ
    STQ --- ---
    HANY33: plan je ve zkratce citta-vritti-nirodhaḥ
    HANY33
    HANY33 --- ---
    STQ: Tak já se přiznám, že tu pohádku jsem tehdy (v roce 1998) kdy jsem tu knížku poprvé dostal do ruky, ani nepřečetl, ale hned jem se vrhnul na samotné cvičení. Takže na tu pohádku celkem kašlu :)

    Otázka je, co máš na mysli tím pojmem "další plán"...

    Pro mě osobně je "další plán" např. sebeuvědomění si svého Já, zničení ega, navázání komunikace se svým Svatým andělem strážcem, láska ke všem bytostem, odbourání negativních emocí jako nenávist, hněv, závist a pak samozřejmě součástí toho "plánu" je i prožívání radosti a štěstí v současném hmotném těle, což se domnívám, že není nic zas tak zlého, pokud už v té hmotě jsme (zatím) nuceni žít.

    Takže i zdraví, radost a pocit energie v běžném životě jsou součástí toho plánu, jinými slovy prostě ŽÍT :)
    Ovšem žít tak, abych se už nemusel inkarnovat znovu na tuto naši krásnou leč útrpnou zem...

    A jaký je Tvůj plán?

    STQ
    STQ --- ---
    HANY33 VALOR: miril jsem nenapadne k tomu, ze je sice hezky mit vic energie a bejt zdravej (a nic proti tomu!), ale je zahodno mit pak nejakej plan, co presne s tim dal. totiz stejne jako meditace muze bejt oprostujici nebo svazujici, tak i telesna energie ma dve mozny pouziti a bez dalsiho planu je sama o sobe (v ceste za realizaci) k nicemu...aneb (abych vypadal chytre): 1.5: vrittayah panchatayyah klishtaklishtah

    tzn nic proti jakejmkoliv technikam zlepsujicim kvalitu zivota, odstranujicim alergie atd, ale pokud jsou prezentovany jako nejaka dusevni cesta, musej mit i pokracovani ktery nekam vede. a to pet tibetanu nema...tzn realna hodnota pro praxi (kdyz si odmyslime tu pohadku kolem) je nakonec podobna tomu squashi...coz?
    HANY33
    HANY33 --- ---
    STQ: Samozřejmě, že při pranajámě pročišťuješ tělo, ale čím? Prána není energie?

    No a energie (nejen z 5 Tibeťanů) mi vyléčily třeba alergii, po jejich pravidelném cvičení jsem odložil do té doby pro mě nezbytné léky, přestaly mě bolet mezilopatkové svaly, na jejichž bolest mi nepomáhal ani fitness ani gymnastika nebo běh, a určitě máš taky tu zkušenost, že "načerpáním" těchto energií těmito způsoby, přichází celková chuť do života, energie se projevuje barvitou komunikací, zvýšenou pozitivní citlivostí k jiným bytostem, někdy se tyto energie projeví i tak, že náhle propukneš v pláč z pocitu štěstí nebo když sleduješ scénu z filmu nebo koukáš na západ Slunce :)

    Což se neděje, alespoň ne tak často a intenzivně, když tyto cviky neprovádíš. Bez nich, alespoň já, inklinuji spíše k tamasickým silám.

    Teď jsem zmínil projevy těchto energií v zevním světě. Jak se (u mně) tyto energie projevují v meditaci, nebudu popisovat, je to těžko sdělitelné, ale věřím, že tušíš, co mám na mysli.
    VALOR
    VALOR --- ---
    STQ: To cviceni ma pozitivni ucinek na telo a mysl a nejen jako tenis. Kdo je na vnimani proudeni energie citlivejsi muze i u 5ti tibetanu citit ze se neco deje. Precijen je clovek u sebe a soustredi se na dech. Stejne jako u asan nemusis s tou energii co se nashromazdila udelat vedomne nic a presto to ma poztivni ucinek na telo i mysl. Telo sili stejne jako se mysl zklidnuje a procistuje. Celkove je to prospesne pro zdravi a pro me je zdravi soucasti jogy jako zivotni cesty a i kdyz to neni tradicni kombinace asan ale teosoficky konstrukt to neznamena ze to nefunguje. Nektere moderni postupy a techniky ktere shrnuji ty starsi nebo eklekticky vybiraji z ruznych tradic jsou i tak efektivni pro duchovni cestu. Ale to uz pak nemuzeme mluvit o joze v pravem slova smyslu. O definici jogy se tu uz mluvilo. Pro me je ten pojem sirsi a daleko vic to vyjadruje postoj k zivotu ktery zahrnuje techniky pranayamu, asany, ayurvedskou dietu a ocistne techniky stejne jako meditaci a pristup k bohu, prirode, cloveku a vsem zivym bytostem.
    STQ
    STQ --- ---
    HANY33: ucel pranajamy je ale procistit telo a zklidnit mysl, ne ziskavat energii (od toho mame redbull :)).
    o kundalini zatim nic nevim, neb jsem ji nepotkal, takze nemuzu soudit.
    nicmene otazka zustava - co s tema energiema ktery cejtis po peti tibetanech udelas?
    HANY33
    HANY33 --- ---
    STQ: A k čemu jsou energie, které získáváš zevní nebo vnitřní pranajámou nebo k čemu je kundalini energie?
    DARUMA: Nejde mi o nic, bratře, jen jsem si dnes vzpomněl na tu Tvoji "srágoru", když jsem ji prováděl :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam