VALOR VALOR: ekologickej pohled na vec je mi uprimne cizi, stejne tak jsem nemluvil o tom, jestli je jednoduchy nebo tezky sehnat ryby. pointa je pro me v tom, ze nase tela si uz par (set) tisic let zvykaj na to, co a kdy roste kolem nas, umej to stravit a jsou na to zvykly, tzn je to pro ne cesta nejmensiho odporu.
priklad: jist treba v zime ochlazujici tropicky ovoce, ktery je navic drahy a plny chemie aby prezilo cestu mi prijde jako nesmysl, kdyz daleko lip mymu telo udela treba husta polivka z repy nebo cesnecka.
k ajurvede - uvedom si, ze ta je postavena striktne na lokalnich surovinach - indove krom koreni nikdy nic nikam nedovazeli a nedovazej ani ted - zaprve jsou chudy a zadruhy jim tu vsechno roste, takze proc by to delali. no a stejne tak nevidim pointu v tom se zivit nejakou uplne cizokrajnou stravou u nas, kdyz tam vpodstate vsechno mame. ale samozrejme je dobry bejt chytrej a nedelat to do extremu. proti rejzi, korenim, zazvoru nebo francouzkejm kozim syrum taky nic nemam, ale urcite na nich nemam postavenej jidelnicek.
jako typickou ceskou kuchyni beru to, co mi ted vari babicka - tzn to co se varilo v jiznich cechach pred 100 a vic rokama. spousta polivek, brambor, rejze, lustenin, knedliky, omacky, houby, malo masa (byli chudy :)), lokalni bylinky, malo soli. evidentne funkcni strava, babicce je pres 80 a beha po lesich jak mladice :)