• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    URZA
    URZA --- ---
    Já vyzkuošel docela dost různých diet, vegetariánství, veganství, vitariánství, paleo.. jedění nebo nejedění podle toho nebo támtoho pravidla/systému... a nakonec jsem dospěl k tomu že je nejdůležitější umět poslouchat tělo - co mi říká že potřebuje. Si nemyslím, že lze jeden systém napasovat na všechny lidi. Jak psal Lysebeth, poctivě praktikující jogín dokáže strávit všechno :) Důležité je, že se stravou člověk začne zaobírat, vnímat a zlepšovat ji..

    Ayurveda je sice fajn, ale Indie je úplně jiné prostředí než ČR.. stejně tak vitaránství je moc fajn - přes léto si to dávám už několik let, ale v zimě to prostě není moc praktický u nás.. v zimě i ten česnek občas sním syrový (a pojídání syrového česneku je třeba součástí očistného systému MUDr. Partykové).. chleba jím jedině vlastní (žena peče) (btw www.pecempecen.cz) a tak no.. pokud někomu šlápne nějaký konkrétní systém tak hurá pro něj :) ale lidi už z podstaty evoluce jsou rozdílní - jeden mlíko strávit dokáže a druhému je z něj špatně.. někomu zelené saláty dodávají energii, někomu vůbec..

    Dost se mi líbolo to co STQ psal, že jíst až když člověk cítí opravdový hlad.. to je dobrá zásada..
    LILY
    LILY --- ---
    HONZAL: tak to je podle mě jasné každému, kdo se jen okrajově zajímá o jakž takž zdravé stravování
    STQ
    STQ --- ---
    HONZAL: Gitanandu neznam, takze nemuzu soudit. z mejch tri aktualnich ucitelu ma na cibuli a cesnek kazdej uplne jinej pohled, takze to koukam bude globalni rozpor...doufam ze z nej nevyvstane nejaky jogisticky schizma :) jinak ja psal o SYROVY cibuli a cesneku...ne o cesnecce. tu mam taky rad, nicmene pro jogovou praxi ji nepovazuju za prinosnou, neb (moji) mysl rozrusuje. ze to je na kazdyho uvaze a zkusenosti je ale bez debaty...
    KAREN
    KAREN --- ---
    HONZAL: zrovna sumava ma dneska uz dost pitomy slozeni na x radku, jak jsem se nedavno divala v Albertu.// schvalne se mrkni;) krome "slavnych" stop korysu a mekkysu tam najdes "latky zlepsujici mouku", bramborovou kasi, emulgatory (mohou byt zivocis. puvodu), zahustovadla a tak dale. kdyz uz (driv jsem aspon pekla v domaci pekarne spolubydliciho), tak kupuju celozrnnej kvaskovej nebo bilovickej (jsem teda v brne, v praze bude urcite nejaka jina varianta tehoz, zkratka psenicno-zitny kminovy chleb ci jak se oznacuje ten zakladni), kterej ma 5 ingredienci a je z kvasu.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    STQ: chleba prijidam k hlavnimu jidlu, takze o lenosti to neni.

    Cibule a cesnek - to je jednak odkaz na Gitanandu (velky jogin a tantrik a zaroven uznavany lekar, takze o jeho kvalifikaci neni moc pochyb) a ja s nim souhlasim. a treba cesnecka po ranu urcite neni mor.

    Jako, dovedu si predstavit, ze neci telo to odmita, ale plosne to odsoudit mi prijde ponekud dogmaticke...
    STQ
    STQ --- ---
    HONZAL: pecivo je akorat vymluva proc si neudelat opravdicky jidlo
    na prebytek kaphy mame krije, a syrova cibule a cesnek jsou proste mor, staci uplne jednoduchej pokus rano na prazdnej zaludek a hned budes mit jasno co je a neni povera...
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    KAREN: priznam se, ze ani chleba nevnimam jako zavadny (z obchodu beru jen sumavu)

    jinak jsem koukal do Gitanandy, k soli jen zminuje, ze se nema solit prilis, k cesneku a cibuly pise, ze je to znamy mytus, ze je jogin nesmi jist. Obe potraviny jsou skvelou prevenci proti infekcim a leci tzv. kaphicke choroby (treba zahlenenost..), takze taky pohled. ;-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    HONZAL: no ono pecivo hlavne neni az tak nutny - nebo hlavne vyhodny... ja jsem se k nemu po nejaky dobe predevsim z praktickejch duvodu vratila a mam lehkej abusus (pecivo teda nejim denne, ale stejne...), ale podle me je nejlepsi ho odriznout.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    LILY: jakoze ne polotovary nebo predem udelane jidlo odjinud...koupim brambory, mrkev, cibuly, uvarim a posolim :-)

    zjistuju, ze uz jen na chlebu jsem odkazanej (ale i ten se da delat doma)
    LILY
    LILY --- ---
    HONZAL: co jsou to surové podklady?
    STQ
    STQ --- ---
    MILUCH: tak o tom jsem nic neslysel, mas k tomu nejakej zdroj?
    STQ
    STQ --- ---
    MILUCH: sladky z tohodle pohledu nevadi (a mistni jogini jsou na sladky az hanba :))
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    LILY: nejlepsi je varit si svoje jidlo ze surovych podkladu ;-)

    STQ: je to mozne, je pravdou, ze jidla nekdy pruzracnost satvy rozviri, ale sul ma i spoustu dobrych ucinku...ono to bude jako s tim cesnekem...
    STQ
    STQ --- ---
    SLAUGHTER: na me teda spis jako depresivum
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    STQ: sůl funguje jako antidepresivum.
    STQ
    STQ --- ---
    HONZAL: vcelku nic :) akorat te pripravuje o citlivost na chute, zvysuje emocni vykyvy a rozhodne nenapomaha klidu mysli.
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    VALOR: jasný, reagoval jsem na tvá slova. Můžeme sice myslet, dokonce i vědět, ale náš systém (někdo říká tělo, mám na mysli systém kóš) si však dělat co potřebuje bez ohledu na naše uvědomění (Castaneda to tuším nazýval ovládaná pošetilost - když tak mě někdo opravte). Jsi u toho, vidíš, co se děje a nechat to se dít, protože vědomé zasahování nevytvoří změnu. Tuším Gándí řekl něco ve smyslu, že když má někdo v srdci zlobu je nesmylné aby se choval mírumilovně.
    STQ: díky za odpověď
    VALOR: kraniosakrální dynamiku
    LILY
    LILY --- ---
    HONZAL: to víš, je skoro všude, mrcha.. :D:D
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    na soli je neco zavadneho?
    VALOR
    VALOR --- ---
    LILY: já bych tomu taky věřil ale nevařím jen pro sebe. Já jsem omezil sůl kuli vysokému tlaku a ostatní už respektují že si jídlo trochu dosolí na talíři.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam