• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    STQ
    STQ --- ---
    DRUDRIGER2: ajajaj :))
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    DRUDRIGER2: me prijde ze vetsinu z tech cviku dela blbe :)
    BBAN4N
    BBAN4N --- ---
    Co to je za vykroucenýho narcise? :-D Ale dobrá poloha na 0:50 :-)
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    nejake spatne prevybrovani....
    Moje tělo na fruitariánství [DO a PO přechodu] - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=Ic6F6MOFr04&feature=share
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    STQ: u sebe to zatím nepozoruju, ale jak jsem psal, nedělám nějaké hluboké jogické praxe, čas ukážeš... A dokonce tu v Brně máme učitele bu, který to docela dlouhé roky kombinuje (severní shaolin, hathu, pranayamu, mantry) a vypadá, že mu to dost dobře funguje :-) A je to vážně učitel s velkým U.

    Mám ještě takovou myšlenku, že oni se sice neshodují v popisu, ale nakonec to tělo je jen jedno a nemá imho dvojaký fungování podle toho, jaký systém jedu, ale nevím, tohle je můj aktuální pohled. Možná to i (zatím) nemám tendenci moc hluboce do toho rýpat, prostě cvičím a pozoruju... a vidím co mě těší a co mi dělá dobře. Takže open mind a hlavně radost z možností těla ,)

    Jj, vím co myslíš a sám jsem na to zvědavý... ale dělali to manželé angličani, kteří jeden celý život učitel a terapeut a jeho žena celý život ve větru joginka. A hlavu a patu to má, stejně jako výsledky, tak uvidíme. A právě třeba oproti SURu (což je původní český analytický systém) to má tu výhodu, že když se Ti něco děje, tak nejsi omezený na popisování a i když Ti cuká židle pod zadkem tak vlastně není moc co s tím dělat než se vykecat, oproti biosyntéze, kde se dá tančit, promasírovat, zkusit "stínový" cvičení na stimulaci nějaké zony, vyřvat se atd. Prostě větší repertoar... s čakrama uvidíme, zatím mi hodně dobře fachá jedno jednoduché cvičení na srdíčko... mmm, moc pěkné :)

    BOSSORKA: podle TCM je vitariánská strava bláznovství, dej si pěkně pořádný slepičí vývar, dobře upečeného králíka s rýži a nemel z hladu :DDD By Ti mohl říct čínský medik od rány. Takže u tcm asi s vitariánstvím nepochodíš, ale to je taky trochu jiný pohled na věc než Indie...
    STQ
    STQ --- ---
    URZA: amen :))

    mimochodem ajurveda ma skvelou pomucku na to jak rozeznat jestli traveni funguje nebo nefunguje. totiz jsou jenom dve varianty:
    - stolice PLAVE (=telo stravilo vsechno co melo, traveni je v poradku)
    - stolice NEPLAVE (=telo netravi poradne, v tele zustavaj toxiny, je potreba s tim neco delat)
    AGRICULTEUR
    AGRICULTEUR --- ---
    STQ: Viktor t sjomuskin : zil jsem na cukotce. pise tam ze sul v surovym stavu cukcove vubec bastit nemuzou, ze je to pro ne proste bleee. pravdepodobne ovsem sul prijimali jinou formou dyz asi zijou u more s morem a bastej hlavne maso tulenu ryb etc.
    URZA
    URZA --- ---
    Já vyzkuošel docela dost různých diet, vegetariánství, veganství, vitariánství, paleo.. jedění nebo nejedění podle toho nebo támtoho pravidla/systému... a nakonec jsem dospěl k tomu že je nejdůležitější umět poslouchat tělo - co mi říká že potřebuje. Si nemyslím, že lze jeden systém napasovat na všechny lidi. Jak psal Lysebeth, poctivě praktikující jogín dokáže strávit všechno :) Důležité je, že se stravou člověk začne zaobírat, vnímat a zlepšovat ji..

    Ayurveda je sice fajn, ale Indie je úplně jiné prostředí než ČR.. stejně tak vitaránství je moc fajn - přes léto si to dávám už několik let, ale v zimě to prostě není moc praktický u nás.. v zimě i ten česnek občas sním syrový (a pojídání syrového česneku je třeba součástí očistného systému MUDr. Partykové).. chleba jím jedině vlastní (žena peče) (btw www.pecempecen.cz) a tak no.. pokud někomu šlápne nějaký konkrétní systém tak hurá pro něj :) ale lidi už z podstaty evoluce jsou rozdílní - jeden mlíko strávit dokáže a druhému je z něj špatně.. někomu zelené saláty dodávají energii, někomu vůbec..

    Dost se mi líbolo to co STQ psal, že jíst až když člověk cítí opravdový hlad.. to je dobrá zásada..
    LILY
    LILY --- ---
    HONZAL: tak to je podle mě jasné každému, kdo se jen okrajově zajímá o jakž takž zdravé stravování
    STQ
    STQ --- ---
    HONZAL: Gitanandu neznam, takze nemuzu soudit. z mejch tri aktualnich ucitelu ma na cibuli a cesnek kazdej uplne jinej pohled, takze to koukam bude globalni rozpor...doufam ze z nej nevyvstane nejaky jogisticky schizma :) jinak ja psal o SYROVY cibuli a cesneku...ne o cesnecce. tu mam taky rad, nicmene pro jogovou praxi ji nepovazuju za prinosnou, neb (moji) mysl rozrusuje. ze to je na kazdyho uvaze a zkusenosti je ale bez debaty...
    KAREN
    KAREN --- ---
    HONZAL: zrovna sumava ma dneska uz dost pitomy slozeni na x radku, jak jsem se nedavno divala v Albertu.// schvalne se mrkni;) krome "slavnych" stop korysu a mekkysu tam najdes "latky zlepsujici mouku", bramborovou kasi, emulgatory (mohou byt zivocis. puvodu), zahustovadla a tak dale. kdyz uz (driv jsem aspon pekla v domaci pekarne spolubydliciho), tak kupuju celozrnnej kvaskovej nebo bilovickej (jsem teda v brne, v praze bude urcite nejaka jina varianta tehoz, zkratka psenicno-zitny kminovy chleb ci jak se oznacuje ten zakladni), kterej ma 5 ingredienci a je z kvasu.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    STQ: chleba prijidam k hlavnimu jidlu, takze o lenosti to neni.

    Cibule a cesnek - to je jednak odkaz na Gitanandu (velky jogin a tantrik a zaroven uznavany lekar, takze o jeho kvalifikaci neni moc pochyb) a ja s nim souhlasim. a treba cesnecka po ranu urcite neni mor.

    Jako, dovedu si predstavit, ze neci telo to odmita, ale plosne to odsoudit mi prijde ponekud dogmaticke...
    STQ
    STQ --- ---
    HONZAL: pecivo je akorat vymluva proc si neudelat opravdicky jidlo
    na prebytek kaphy mame krije, a syrova cibule a cesnek jsou proste mor, staci uplne jednoduchej pokus rano na prazdnej zaludek a hned budes mit jasno co je a neni povera...
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    KAREN: priznam se, ze ani chleba nevnimam jako zavadny (z obchodu beru jen sumavu)

    jinak jsem koukal do Gitanandy, k soli jen zminuje, ze se nema solit prilis, k cesneku a cibuly pise, ze je to znamy mytus, ze je jogin nesmi jist. Obe potraviny jsou skvelou prevenci proti infekcim a leci tzv. kaphicke choroby (treba zahlenenost..), takze taky pohled. ;-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    HONZAL: no ono pecivo hlavne neni az tak nutny - nebo hlavne vyhodny... ja jsem se k nemu po nejaky dobe predevsim z praktickejch duvodu vratila a mam lehkej abusus (pecivo teda nejim denne, ale stejne...), ale podle me je nejlepsi ho odriznout.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    LILY: jakoze ne polotovary nebo predem udelane jidlo odjinud...koupim brambory, mrkev, cibuly, uvarim a posolim :-)

    zjistuju, ze uz jen na chlebu jsem odkazanej (ale i ten se da delat doma)
    LILY
    LILY --- ---
    HONZAL: co jsou to surové podklady?
    STQ
    STQ --- ---
    MILUCH: tak o tom jsem nic neslysel, mas k tomu nejakej zdroj?
    STQ
    STQ --- ---
    MILUCH: sladky z tohodle pohledu nevadi (a mistni jogini jsou na sladky az hanba :))
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    LILY: nejlepsi je varit si svoje jidlo ze surovych podkladu ;-)

    STQ: je to mozne, je pravdou, ze jidla nekdy pruzracnost satvy rozviri, ale sul ma i spoustu dobrych ucinku...ono to bude jako s tim cesnekem...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam