Já vyzkuošel docela dost různých diet, vegetariánství, veganství, vitariánství, paleo.. jedění nebo nejedění podle toho nebo támtoho pravidla/systému... a nakonec jsem dospěl k tomu že je nejdůležitější umět poslouchat tělo - co mi říká že potřebuje. Si nemyslím, že lze jeden systém napasovat na všechny lidi. Jak psal Lysebeth, poctivě praktikující jogín dokáže strávit všechno :) Důležité je, že se stravou člověk začne zaobírat, vnímat a zlepšovat ji..
Ayurveda je sice fajn, ale Indie je úplně jiné prostředí než ČR.. stejně tak vitaránství je moc fajn - přes léto si to dávám už několik let, ale v zimě to prostě není moc praktický u nás.. v zimě i ten česnek občas sním syrový (a pojídání syrového česneku je třeba součástí očistného systému MUDr. Partykové).. chleba jím jedině vlastní (žena peče) (btw www.pecempecen.cz) a tak no.. pokud někomu šlápne nějaký konkrétní systém tak hurá pro něj :) ale lidi už z podstaty evoluce jsou rozdílní - jeden mlíko strávit dokáže a druhému je z něj špatně.. někomu zelené saláty dodávají energii, někomu vůbec..
Dost se mi líbolo to co STQ psal, že jíst až když člověk cítí opravdový hlad.. to je dobrá zásada..