• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    STQ: to jo, když se nespí, tak dělá dokáže věci, který normálně ne-ne :-)
    mně se zase dobře medituje po pár pivech, ale taky to běžně nepraktikuju ,)
    STQ
    STQ --- ---
    DARJEEL: timhle to taky neni, neb jsem ranni ptace a poranu mam kazdopadne hlavu nejbystrejsi, vstavani mi problem nedela. akorat to hejbani telem...
    STQ
    STQ --- ---
    DARJEEL: ...prisel jsem ale na jednu hodne divnou vec, totiz ze kdyz vecer predtim piju (vino/whisky), cvici se mi rano skvele. ale neni to asi technika, kterou bych chtel pouzivat dlouhodobe a zatim jsem si to zaradil spis do skatulky anestetika :)))
    jinak po malo spanku se mi cvici taky lip nez normalne a uplne nejlip se mi cvici kdyz nespim vubec, ale to pricitam tomu, ze je telo predtim rozhejbavany 24 nebo kolik hodin. taky to ale neni neco co bych mohl praktikovat dlouhodobe...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    STQ: ještě mě napadá klasický psychologický rozdělení ranní ptáče X noční sova (nevím jestli lze najít nějakou souvislost v ayurvédě). Prý tak 80 procent lidí je schopných přeučit se a fungovat v obou modech, ale pak je deset a deset, kteří si nejsou schopní zvyknout na jeden nebo druhý mód, jsou prostě jasně daný noční sovy nebo ranní ptáčata a opačný mod jim nefunguje.
    STQ
    STQ --- ---
    TADEAS: a proc nedelas samyamu vsede? mysleno jako zvedava otazka...?
    bandhy a jejich uceni...ano ano, to jsme u Daliho zazili asi vsichni...:)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    STQ: v savasane delam leta samyamu (koncentrace meditace samadhi) a nemam s tim problem, spim normalne :) ta tendence usinat je imho o zvyku. takze bych nejaky konecny zaver spis nedelal :)

    bandhy se daj v leze celkem zajimave ucit, ale ne teda primo v savasane, spis s nohama u sebe a pazema za hlavou :)
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    SLAUGHTER: no detailne svoje zkusenosti ze cviceni popisovat nechci, to je podobne jako popisovat svoje intimni zazitky se svou milenkou.

    podobny, ne/li stejny, jsou v tom stavu, ktery vyvolavaj. A po delsim obdobi, kdy jsem delal pred spanim techniky joga nidry se mi prohloubily stavy, ktery prichazej v savasane. Coz prave pisu uz podruhy, proto sem se bal zacykleni diskuze ;-)
    STQ
    STQ --- ---
    DARJEEL: jo to mi prislo driv taky (zvlast v zime v cechach), ale posledniho temer pul roku jsem v tropech, jim malo az vubec, chodim spat brzo a stejne se mi proste rano cvici blbe. tak premejslim jestli to tak proste je, a mam to prijmout nebo jestli muze bejt nejaka dalsi pricina, ktera me nenapadla...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    STQ: tjo, to nevím... cvičím ráno i odpoledne, bez ohledu na stav, někdy se musím nutit, někdy se těším, kolikrát spím málo a cvičí se mi líp, než když jsem dobře vyspanej... jediný co jsem odpozoroval, že se mi cvičí lip s prázdným střevem, ale to su asi captain obvious :)

    Já míval celý roky ráno dycky takovou tu typickou zatuhlost, uff, nechce se mi atd. a po 15 minutách se to rozjelo a dobrý a poslední rok, jakoby z ničeho nic, se mi to přestalo dít, jsem tak nějak docela dobře protaženej už od rána :) Ale docela zaíjmavý, že na to u Tebe nemá vliv spaní v teple nebo zimě, to mi příjde jako docela podstatný...
    STQ
    STQ --- ---
    Mimochodem nemate nekdo odpozorovanou souvislost mezi telesnym typem (mysleno podle ajurvedy) a idealni dobou na cviceni? Vim ze ruzny typy by mely bejt teoreticky nejaktivnejsi v ruznejch dennich dobach, ale v praxi mi to vubec nesedi. Konkretne bych potreboval zjistit zaprve proc ja (pitta) nejsem schopnej cvicit brzo poranu (resp jsem, ale je to utrpeni, ktery jsem zjistil ze oproti predpokladum vubec nezavisi na tom, jestli jsem vecer predtim jedl, jestli spim v teple nebo zime ani na zadnym dalsim z tehle obvyklejch podezrelejch). A zadruhy proc ma zena (kapha) pri cviceni kdykoliv jindy nez brzo rano tendence omdlivat, i kdyz jinak je ultra zdrava a nedela nic zjevne spatne. Zajimalo by me jestli jste neodpozorovali jeste neco, co cviceni (asan) ovlivnuje...
    Tomasqu? Tadeasi? Kdokoliv jinej? :))
    TOMASEQ
    TOMASEQ --- ---
    STQ: Hezky napsany, plus jsem si uplne vybavil ty my vajrasanovy dvacetiminutovky pred x lety:-)))
    STQ
    STQ --- ---
    to asi jo, ale jako pozice na pranajamu, koncentraci nebo meditaci se nedoporucuje, vsichni moji ucitele se na tom shodli (kdyz me kdysi zajimalo jestli bych nemohl nejak nenapadne vynechat ty zkrizeny pozice ktery me bolej) nezavisle na sobe. duvodu je nekolik:
    - zaprve lehky nepohodli pomaha zjistit, odkud bolest prichazi a zbavit se ji.
    - zadruhy neni uplne moudry spojovat pozici v leze s koncentraci. blbe se pak spi a z druhy strany ji mame spojenou se spankem, takze mame tendenci usinat.
    - zatreti to ma fyziologicky duvody (lotos priskrcuje tok krve ve spodnich koncetinach, tzn mozek ji ma vic, takze koncentrace je daleko snazsi a organy ji dostavaj taky vic, takze organismus v ty chvili je schopnej fungovat na vyssim energetickym levelu).
    - zactvrty to ma ucinky v energetickym tele, to jakou nohu das v lotosu nahoru vyrovnava nerovnovahy toku prany, coz taky zklidnuje mysl atakdal.
    - zapaty v savasane se neda delat pokrocilejsi pranajama, neb tam proste nepujdou bandhy a nektery mudry.

    kazda pozice na meditaci kazdopadne dobra neni, ani kdyz se trenuje usilovne. ty ktery vhodny jsou mame velmi presne popsany v takovejch tech zasadnich textech typu hatha yoga pradipika, siva samhita a gheranda samhita

    ciste z pozorovani mi lotos (pripadne polovicni lotos) prijdou jako nejlepsi pozice, ac trva (zvlast pro muze kvuli ztuhlejm kyclim) nejdyl se do nich zamotat a aspon pro me to dlouhou dobu bylo a mistama porad jeste je ukrutny utrpeni. nicmene rozdil v tom, jak rychle a kvalitne jsem pak schopnej se koncentrovat za to opravdu stoji. a nakonec od toho, abychom mohli klidne sedet cvicime asany, to je jeden z primarnich cilu jejich cviceni vubec :)

    je zajimavy pozorovat i rozdily ve stavech mysli, ktery nastavaj v ruznejch pozicich a s ruznejma mudrama. dlouho jsem sedel ve vajrasane, protoze jsem nic jinyho neudelal a ted ji vnimam jako nejmin stabilni, nejmin pohodlnou a koncentrace je v ni nejnarocnejsi. navic odkrveni nohou po cca 20ti minutach je extremne neprijemny a kdyz z ni vstavam, jsem jak mrzak a trva treba pet bolestivejch minut nez se krev zas vrati kam ma. siddhasana je o trochu lepsi, ale zas tezka na zada, takze vyzaduje nejvic usili (aspon pro me), ale mysl je klidnejsi. a jakmile se zamotam do lotosu nebo polovicniho lotosu jsem stabilni, zada skoro nejsou cejtit, jsem tam i pres obcasnou bolest v takovym nejakym bezpeci a hlava okamzite prestava resit nesmyslove.
    mudry jsou pak dalsi kapitola, nektery popularni jsem zjistil ze jsou pro me temer nepouzitelny :))
    no uplna veda...

    kazdopadne vyplyva z toho: v savasane nemeditovat, nekoncentrovat a urcite nedelat pranajamu!
    VALOR
    VALOR --- ---
    STQ: Myslim ze samadhi muze prijit i v teto pozici
    VALOR
    VALOR --- ---
    SLAUGHTER: Pro me je to jen pozice ve ktere se mi snadno provadeji koncentracni a meditacni techniky, dokazu v ni nevnimat telo a nebo vnimat telo podle toho co chci daleko lepe nez v jakekoli jine pozici ve ktere me limituji moje zada ktera se lehce dostanou do bolestive krece. Nekdo rika ze kazda pozice je dobra kdyz se ji clovek venuje usilovne. Pro me to neni o relaxaci. Meditacni cviceni mi relaxaci prinaseji v teto pozici ale dokazu se v ni i dobre soustredit. Pranayama nebo vedome dychani zklidnuje mysl a koncentracni techniky mysl zpomaluji i kdyz u nich bych rekl ze napjeti v necem vzrusta. V teto pozici nejsou ale vzprimena zada. Nevim jestli to v necem vadi.
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    HONZAL: Zkusme to jinak - co jsou ty účinky šavásany? A v čem mají blízko jóga nidra a šavásana? Zajímal by mě tvůj pohled a zkušenost. Nebudu odpovídat, ale ocenil bych tvoji odpověď :-).
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    SLAUGHTER: mamk pocit, ze to tu hrozi cyklenim ;-)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    HONZAL: IMHO šavásana a jóga nidra k sobě mají blízko asi jako vidlička a plný žaludek :-). Nepotřebuješ ji, ale je to s ní pohodlnější... Šavásana není relaxace. V šavásaně se relaxace provádí.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    SLAUGHTER: tak Valor se ptam predpokladam na relaxaci v savasane, ne na lezeni na zadech. ;-)
    jinak joga nidra a savasana (relaxace) maj k sobe dost blizko. Me treba joga nidra hodne prohloubila ucinky savasany.
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    VALOR: šávásana je jen ásana, tzn. sedlo. Sedlo, které má být stabilní a pohodlné. Co děláš ve svém sedle je na tobě. Je to pozice jako každá jiná. Můžeš prohlubovat fyzickou pozici, pozorovat energetické tělo, odpojovat smysly, soustředit se, relaxovat, meditovat atd... Záleží na tobě. IMHO se mi zdá, že se tu zaměňují pojmy šávásana (pozice) a relaxace, či jóga nidra (praxe v pozici). Viz
    HONZAL.
    STQ
    STQ --- ---
    VALOR: savasana jak ji znam ja konci u vnimani energii (pranamaya kosa), dal myslim nevede. povazuju ji za dobrej nastroj zaprve na uvolneni (kdy po cviceni zjistim, co jsem si vlastne udelal a jak se telo ma), zadruhy takovou alternativu vipassany (tzn dokazu telo procejtit ho a jsem schopnej urcit konkretni misto, odkud vychazi emoce nebo co se deje ve fyzickym a energetickym tele).
    ale od smerovani k pravde tu mame jiny veci zejo :) pratyahara, dharana, dhyana, samadhi...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam