• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    RADISHES: jsem podobnej typ jako ty a zamlada jsem jogu nikdy nezacla solidne provozovat, protoze jsem narazila na pristupy kde se akcentovalo prave to 100% polohovani - kdo si lip zkrizi nohy pod sebe je vetsi frajer atd., ja se svyma vykloubenyma kyclema atd. jsem si prisla jako debil. Styl Vyderzaj pioner. Takze zkusenost s normalni jogou nemam. Ale! Uplne jinej styl mi prijde joga kterou se zabyva napr. zdejsi id IFKA, kde se vychazi ze zkoumani toho jak se citi tvoje telo v urcite pozici a postupneho uvolnovani a posouvani (asi nebo co). Opet nemam hlubsi zkusenost (nejsem z Prahy), ale pokud se nepletu v te predstave ze jsme podobnej typ, mohlo by ti to taky prijit zajimavy, tak mozna muzes zkusit zjistit zda jsou nejaky moznosti...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    RADISHES: joga je hodně o mapování hranic a limitů vlastního těla a o budování respektu k ním... jogové pozice fungují dobře, i když nejsou ve "stoprocentní" pozici. To je velká výhoda a naděje pro všechny zkrácené, obézní nebo jinak hendikepované :-)))
    Já když začínal s jogou, tak jsem se rukama sotva dotknul holení, totálně kulatý záda (!!!) a během x týdnu a měsíců (ale každodenní cvičení) se mi to protáhlo neskutečně. Po pár letech cvičení se mi to přestalo výrazněji posouvat, jsem zhruba u stavu čelo na kolena a dlaně na zem a jsem spokojený nadmíru. A ten progres byl fakt velkej a pozorovatelnej, hodně mi to dělalo radost, vidět třeba po týdnu posun.
    Na začátek rozhodně dobrý chodit cvičit někam, kde ti opraví chybí, doplňovat ve volných dnech vlastním cvičením. Sama cvičit se většinou nevyplatí.
    RADISHES
    RADISHES --- ---
    přeji všem pěkný den a měla bych dotaz, který zde snad nezapadne jako totálně nemístný:) ale jak smysluplně začít s jógou, když mám problém i s pozdravem slunci? už na ZŠ jsem nepoložila hlavu na kolena, nedotkla jsem se země bez pokrčených nohou apod., při sezení i chůzi se hrbím, čas od času mě bolí záda v bederní oblasti. je mi 23let, a stav mého těla mi v tomto ohledu přijde tristní. váhu mám normální, chodím poměrně dost pěšky, běhám kratší vzdálenosti v lehkém tempu, takže úplně bez pohybu nejsem. co se týče samotného cvičení, zajímalo by mě, na co si při provádění jednotlivých cviků dát pozor, aby se při dlouhodobém opakování dostavilo zlepšení? není třeba lepší na úplném začátku trénovat jen obyčejné protahování, dávat hlavu ke kolenům apod. bez začlenění do sestavy? děkuji předem všem:)
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    MEA: jestli te to uvolni, tak palec nahoru...je to orece jen oro terapeuticke pouziti :)
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    MEA: technicka poznamka, u porodu jsou bolesti pri otvirani delozniho krcku (na 10 cm), u menstruace se otvira na par milimetru - bolest je podobnaz ma stejnou pricinu.
    Podle me jde tedy o to maximalne se uvolnit a najit instinktivne "svoji" polohu. Zkusila bych si kleknout na paty a oprit se o balon nebo zidli. Pohupovani a hluboke dychani by taky melo pomoct. Tak me napada akupresura - masaz bodu v krizi a nebo mezi palcem a ukazovackem...
    Svicka se pri menstruaci podle me nema delat.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MEA: ne PDF nemam, ja jsem tehdy pochopila ze bez tech intervenci fyzioterapeutky (odblokovani) to ma mnohem mensi smysl se to snazit nejak rozcvicovat sama, a terapeutka te cviky nauci a zkontroluje zda je provadis spravne atd., takze do samolecby jsem se nepoustela. ale jiste neco najdes kdyz budes chtet, je to dost popularni. jinak pokud bys chtela kontakt na nekoho kdo to teda uci a dela, tak bych byt tebou napsala teto zene ze jsi z phy a koho doporucuje: http://www.hanavolejnikova.cz/o-mne
    MEA
    MEA --- ---
    STQ: jj, došlo mi to :) tohle zkusím

    A určitě i další tipy, díky moc!

    Ještě, Ymlo prosím, kdybys měla nějaký typ na to pdfko, ozvi se, jinak já to pohledám, ale včera jsem neměla už moc čas a dnes jsem lítací..
    STQ
    STQ --- ---
    MEA: v tom prispevku byla vetsi pointa vajrasana nez dejchani, ta totiz odvadi krev z dolnich koncetin a timpadem ji je vic pro trup a organy, coz by melo bejt to co pomaha :)
    MEA
    MEA --- ---
    SAGUS: taky mne to dneska napadlo :))) no proč ne, majoránka to sice jistí, ale marijánka na mne pokujuje
    MEA
    MEA --- ---
    TORUVIEL: tak já si to i přečtu :) jen jsem sledovala obrázky, přiznám se :)

    STQ: to jemné dýchání bylo jediné, co chvíli pomáhalo, ve fázi křečí jsem ale musela jen čekat, až to přejde a modlit se, aby to bylo krátké.. určitě ale dech křeče zmírňoval..

    YMLADRIS: díky, tu Mojžíšovou zkusím, doporučovala ji taky Karen.. navíc rehabilitaci pomalu, ale jistě plánuju.. máš nějaké pdfko třeba?

    jasně, teplo.. jinak pila jsem silný vývar z majoránky, půl litr, usnula jsem a křeče se velmi zmírnily a mohla jsem i chodit

    LILY: díky za zajímavé doporučení.. nějak sama od sebe jsem pak k tomu majoránkovému vývaru přidala ještě směs ze zázvory, jablka, skořice, hřebíčku a šípku, ale osobně to nedoporučuju, necítila jsem se potom dobře. myslím, že tam nesedlo to koření a to jablko.. nevim, tak nějak jsem to cítila, ale s jistotou to zatím potvrdit nemůžu.
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    a co konopi? :)
    LILY
    LILY --- ---
    MEA: není to sice rada související s jógou (i proto, že mně osobně se líbí doporučení v prvních dnech necvičit vůbec), ale jak píše YMLADRIS o tom teple, tak hodně lidem pomáhá zázvorový čaj. Mohla by pomoci i preference teplé stravy v těch pár dnech (třeba i na snídani si dát kaši nebo polévku). V jednom auditku jsem zase četla, že některým ženám na menstruační křeče pomáhá orgasmus. Spousta žen taky říká, že od doby, co používají místo tamponů menstruační kalíšek, tak jsou bolesti výrazně menší.
    Mně (aspoň subjektivně) pomáhal čaj řebříček s kontryhelem, naštěstí se to po porodu začalo lepšit a teď o nějaké bolesti skoro nevím. Naopak se mi křeče výrazně zhoršily, když jsem si občas dala kafe.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MEA: mne hodne snizilo bolestivost MS cviceni dle Mojzisove, chodi se jednou za mesic k fyzioterapeutce, ta postupne uvolnuje blokady, klasicky je to metoda na podporu otehotneni ale rikala ze uz po prvnim osetreni a pravidelnem cviceni to ma vliv i na MS a taky ze jo

    jinak akutne teplo - stazena tkan boli kvuli nedostatku kysliku, teplo roztahne trochu cevy = uleva
    STQ
    STQ --- ---
    MEA: zene dobre funguje vajrasana (10-15 minut), ve ktery jenom jemne, pomalu dejcha, krece i bolest se pak zmirnujou nebo uplne mizej
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MEA: Tam právě píšou, že "Během prvních dnů menstruace cviky už necvičte.". Taky nejsem moc fanda těhle laciných magazínů pro ženy, všude plno reklam atd. Ale třeba by to mohlo fungovat, nezkoušela jsem. Kdysi jsem absolvovala kurz od jdž s názvem "jóga pro ženy" a radily nám tam i nějaké cviky na tyhle bolesti, ale samozřejmě se mi to už všechno vykouřilo z hlavy, bohužel.
    MEA
    MEA --- ---
    vycházela jsem taky z tohoto, jen mi to přijde nějak stručné..
    Praxe v době menstruace - Jóga Online
    http://www.joga-online.cz/praxe-jogy/praxe-v-dobe-menstruace.html
    MEA
    MEA --- ---
    TORUVIEL: díky za tip.. :)
    no přiznám se, že jsem těmto typům článků moc věřit nechtěla.. ale když tak na to koukám, tak si z toho něco vezmu :)
    právě včera při tom hardkoru mne to spontánně tahlo do oné sedící kočky, nebo napínat a povolovat celé tělo v leže, to bylo jediný, co jsem mohla dělat. např. ten zcela první cvik (nemůžu si vzpomenout na název) byl zcela nepřípustný, způsoboval křeče.. nejlepší byl spánek.. :)

    jinak svíčka při menstuaci? jsem měla za to, že se pánev nemá obracet..
    na klasický průběh cyklu (bez těch šílených bolestí) by to asi jít mohlo, ale zajímalo by mne ještě, co na to další lidi, zkoušel to někdo?
    MEA
    MEA --- ---
    ahoj,
    mám dotaz převážně na ženy, ale pokud by muži poradili, tak to je zajímavé plus.
    tušíte nějaké cvičení během silně bolestivého cyklu? zatím mi přijde vhodný plný jogový dech, dále pátrám, ale ráda se nechám poučit :)
    ještě poznámka, šlo o silnou paralizující bolest s fázemi křečí a velkého uvolňování (připadalo mi to jako stahy, příprava na předporodní stavy), během kterého jsem se nemohla příliš hýbat.. proto jsem zatím u plného dechu, nicméně myslím, že by mohly existovat cviky i na takovouto bolest..
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    TADEAS: presne neco na tento zpusob jsem potrebovala slyset, diky! :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam