TADEAS: prijde mi to jako fakt zajimava kombinace nekolika veci. u staticky zadrze (hlavou ve vode v bazenu) mi prislo ze abych vydrzel dyl, musim bejt celou dobu uplne (!) zrelaxovanej, aby telo nepalilo zadnej nebo minimum kysliku. nejdelsi zadrz jsem mel po kombinaci asana-lehka pranajama, kdy jsem se vpodstate ze savasany skulil rovnou do vody. pri tyhle hluboky relaxaci se mi asi poprve v zivote povedla uplna pratjahara, necejtil jsem nic zvenci, uplny soustredeni dovnitr, kdy jsem vnimal jen zvuk srdce, ktery postupne zpomalovalo. v tyhle fazi mi to spis nez jako koncentrace prislo jako relaxace, uplny uvolneni. koncentrace na neco konkretniho mi prisla jako vic energeticky narocna. ve chvili kdy pak zacne kyslik dochazet, je fakt zajimavy sledovat zaprve myslenkovy pochody (zivocisnej strach ze se utopim/udusim) a zkouset je uvolnit, nechat bejt, zrelaxovat se do nich a nenechat jima mysl pohltit. vipassana a bolesti kolenou atd fakt hadr. a je to samozrejme cimdaltim tezsi, protoze stahy se stupnujou, kyslik dochazi a pak relaxace odchazi a misto ni prichazi hledani hranice vlastni vule...coz je taky zajimavy, nezazil jsem nic, kde bych tak zretelne mohl videt, kde presne se mi vule lame a proc.
u dynamickejch disciplin (potapeni do hloubky) je pak zajimavy pracovat s myslenkou, ze muzu umrit, pokud nezklidnim hlavu a neuvolnim telo (coz je trochu paradox :))
zatim to ale spis objevuju a tesim se do cech (mame svetovyho rekordmana, kterej mi o tom jak to ma sam v hlave a jak se pripravuje doufam bude moct rict vic)...
kdyz jsem o tom ale premejslel, doslo mi ze jogini (zvlast takovy ty jeskynni, co nemusej dejchat a jist) musej jit jeste hloubejc do oblasti, ktery pro freediving nejsou pouzitelny, protoze freediver musi porad nejak interagovat s prostredim, coz jogin vlastne nemusi.
sorry za neusporadany myslenky, zatim jsem toho plnej a tridim si to i sam sobe teprve postupne...:)