• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    MEA
    MEA --- ---
    EBENY: díky za tip... to zní zajímavě.. nicméně.. zkusím se zatím spíš optat v ordinaci, co mi k nim schválně poví.. při první návštěvě jsme to neřešily.. jak moc se bude její úhel pohledu doplňovat s tím mým.. :)

    LODBROG: fajn, díky za osvětlení a jak to je přitom logické vlastně...... :)
    jinak, jak jsem psala minule před návštevou neurologie, tak po návštěvě rhb mi pani potvrdila "máte docela skoliozu" a "jste hybermobilní" :))).. což mi přijde, že kdyby k ní přišlo celé toto auditko, tak by se nestačila divit, kolik hybermobilních jedinců se jí to v ordinaci najednou vyskytlo .))
    MEA
    MEA --- ---
    TADEAS: hojhoj, díky za rady a určitě se dohodnem, už se těšim :). ty detaily bychom tedy probrali asi spíš až osobně, mám ještě nějaký omezení po borelioze.. to, co bolí nebo nevnímám dobře, necvičím a nebo jenom omezeně, dokud to jde..

    jinak na rehabilitaci mi pani ukázala pár cviků, které se velmi podobají jogovým pozicím, to je výhoda, že nad tím nemusím tolik přemýšlet a můžu si to víc procítit, mmj. mi doporučila posilování oblasti lopatek a horní části zad.
    vzhledem k tomu, že tančím orientální tance, tak bedra poměrně namáhám a je třeba dost dlouhé cvičení před samotným tancem, ať už strečing nebo joga.. fyzioterapeutka se na to tančení tvářila dosti nenadšeně (hl. co se pánevních třasů týče), což sice chápu, ale to je nyní tak vše.. spíš bych tělu ulevovala při určitých tanečních pózách než se toho vzdát úplně, protože se někomu nezdá.. na můj vkus a imho, to bych nemohla dělat nic, kde se nějaká část těla zatěžuje.. jednou je to společenský tanec a kolena a pak orient a bedra, kdoví, s jakou námahou je spojen balet nebo scénický tanec..
    KUATO
    KUATO --- ---
    PETJULE: porucha to je nejspis jen kdyz to nezvladas, jinak se na to da nahlizet jako na dalsi vyvojovy stupen. ze zdroju muzes zkusit Patandzaliho Jogasutru, kapitola Sily. neni to tam vysvetlene moc do hloubky, ale imho vetsi smysl to zacne davat teprve az kdyz se clovek tomu priblizi nebo to sam nejak zazije.
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    KUATO: ok, dík, celkem bych si o tom početla víc, můžeš mi něco odkázat, doporučit, pls?:) víš, mně neni jasný, proč by to měla být porucha, může to být i celkem rozumně zvládnutelný stav... ale nevím, je to jen pocit.
    KUATO
    KUATO --- ---
    PETJULE: parabola - imho je clovek jako larva motyla. vysledny motyl je uz jiny zivocisny druh (i kdyz vnejskove ma jeste stale docasne lidske telo). proste existuje moznost vysvihnout vnimani do sfery odkud je cas nahlizen jako dalsi rozmer prostoru a v jednom okamziku tak muzes videt minulost i budoucnost (nebo aspon jeji verzi za predpokladu, ze "vektorove sily" tendenci dane bytosti zustanou tytez).
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    ASJA: k tomu stoji na rukách - nemusíš hned švihat, stačí jen si tak trochu povyskakovat s pokrčenýma nohama a jde tam podle mě hlavně o ten pohyb zkolmit záda k zemi a přitom nohy přitáhnout k bříšku...nevím, zda jsem srozumitelná, možná ti to někdo vysvětlí lépe:)

    KUATO: dík za objasnění .) mě hlavně teda hlavně fascinuje, že někdo má tak hluboké "předpovídající" schopnosti...asi mi v tom sdělení, že "by do roka skončila ve svěrací kazajce" chybí trochu lásky a pokory. navzdory všem rizikům a pravděpodobnostem, tohle prostě nemůže nikdo vědět ...
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    ASJA: nejdřív zvládnout halasánu (pluh) a svíčku např., tak bych to řešil já. :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    PETJULE: nejspis se ji rozjizdela nejaka psychoza. cvicila opravdu hodne - nekolik hodin denne. osobne si myslim, ze to muze byt problem u libovolne nauky, ktera se delaji poradne - dokud clovek cvici, ale v podstate je furt "jen" clovek - s lidskym vnimanim, sebedefinici, zalibami atd. tak asi v pohode, ale jak uz se zacne otevirat jemne vnimani (slysel jsem o pripadech lidi, kteri ruzne jemne sfery vnimali stejne realisticky jako nasi fyzickou), tak z toho muze jednomu hrabnout, pac to vyzaduje vybornou schopnost rozlisovani - on ten moderni svet je i tak dost slozity a spousta lidi ani v normalnim stavu nezvlada mit svuj zivot v poradku, natoz kdyz by se to rozsirilo o dalsi vlivy. a nebudem si nic nalhavat - o duchovno se zajima plno lidi, kteri jsou labilni, snilci..
    ASJA
    ASJA --- ---
    HONZAL: to sice ano, ale co kdyz trup mam dost silnej a jedine, co mi brani se do te polohy dostat je pouze strach/dezorientovanost v obracene poloze apod.? byla jsem dost prekvapena, ze jsem stoj na rukou zvladla (s pomoci), bez vedeni bych to asi ani nezkousela.

    PETJULE: ano, je to urcite hodne o te duvere...ja jsem to puvodne ani nechtela zkouset, ale pak prisla Lenka a rekla mi, ze to dam, navedla me verbalne, zvedla mi jednu nohu a ja to najednou dala ;)

    STQ: jo to urcite i ve stoji na hlave. ve stoji na rukou je prave jeste ten svih, coz me desi, protoze nedokazu vubec odhadnout, kde mam panev a nohy a tak, jakmile jsem hlavou dolu :(
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    ASJA: mně přijde dobrý to kombinovat (ale já jsem děsnej akromilec:), člověk se zpočátku neobejde bez samostatného tréninku a podle mě je nejdůležitější právě ten niterný signál nakolik do toho chceš jít sama a jak si věříš, partner - obzvlášť pokud je to zkušenější průvodce, ke kterému máš důvěru - Ti v těch extrémnějších pozicích, kdy překonáváš sama sebe, může být bezvadnou oporou. hlavně ze začátku.... a ta spolupráce s druhým mi přijde, že učí i dalším velmi užitečným dovednostem:)
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: drzme se myslenky, nez se rozplizne, a presne formulujme, imho dulezite tema - ja spis souhlasim se Sagusem - ze to ze neco delas spatne (porusujes nejake pravidlo), velmi casto nezachrani tva vira v to, ze to delas dobre. uvedl jsem priklad s arzenem, ktery ve forme auripigmentu ci realgaru indove v ramci ayurvedy bezne zpracovavaji a pouzivaji jako lek (stejne jako rtut a jine kovy a mineraly). ale zaroven pisou, ze v neocistene forme ma arzen tyhle a tyhle dopady na telo. vira s tim nema nic spolecneho. muzu uvest jiny priklad z tematicky blizsiho jogoveho ramce - segra dela jogu uz mnoho let. par let zila v indii a studovala ji u nejakych ucitelu primo tam. vypadalo to super, vysledky se zdaly ohromne, probouzela se ji kundalini, upadala do extatickych dosti orgastickych stavu, radeji i pak odesla z prace a zila asi rok jenom v asramu, protoze ji to rusilo. jeji tehdejsi ucitele ji davali velkou budoucnost, chystala se sama ucit jogu.. pak z financnich duvodu prerusila ten pobyt v Indii, prestehovala se do Anglie, tam si nasla jineho ucitele, shodou okolnosti tez inda, ktery tam ale parkrat za rok zajede za nejakyma svyma zakama a ten ji upravil cviceni a zivotospravu (stavy zmizely) a rekl ji, ze jeste tak rok dva pokracovat stejnou cestou, tak skonci ve sveraci kazajce.
    STQ
    STQ --- ---
    ASJA: za me cim driv tim lip a nebat se nic, protoze tyhle pozice se stejne daj udrzet jen tak, ze si tam zvyknes a zacnes rozvijet citlivost na rovnovahu a jemnou motoriku v prstech (stoj na rukou). na stoj na rukou je skvely cviceni zkouset delat vinyasu prave pres nej, tzn pes hlavou dolu-skocit do stoje na rukou-zkrizit nohy a pomalu a kontrolovane dolu.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    ASJA: imho raději bez pomoci. Pokud na to nemam, dělam pozice, který mě k tomu připraví. Zrovna u těch obrácenejch je asi dobrý mít zrovna dostatečně silnej trup, jinak se bude člověk hodně prohýbat a to je myslim dost špatný. .-)

    GRANTORINO: ale jako jo, vstupní informace jsou taky důležitý. .-)
    ASJA
    ASJA --- ---
    Pratele, vratila jsem se z jogoveho vikendu s Lenkou Nezvalovou a musim rict, ze me zase dostala. Kamarad, co byl se mnou, sice rekl, ze to dela moc "zensky", ale ve finale jsme si to moc uzili oba. Nejen praxe, ale i prostredi (Kasperske hory), prochazky, jidlo, bazen, pocasi...proste dokonaly vikend!

    Co se jogy tyce, tak citim posun, ale zatim mi cviceni spis odhaluje veci, ktere nemam ok, naprava je az v druhe fazi. Na zacatku treba mivam problem se psem hlavou dolu - tuhnou mi z nej ramena a proste to neni pohodlne. Postupne se to ale rozhybe a uz je to lepsi pak.
    Dalsi vec jsou asistovane polohy - delala jsem stoj na hlave i na rukou, ale za pomoci (verbalni i fyzicke, ikdyz spis v naznaku) - nekdo rika, ze ty veci nemas delat dokud je fakt neudelas sam, ja si zas myslim, ze u tech obracenych poloh je potreba si zkusit ten pocit, jaky to v te poloze je a pak se tomu priblizovat pri individualni praxi.

    Co si myslite vy?
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    HONZAL: no vidíš a tohle třeba ja neznam :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: tak ja taky jeste jednou. never vsemu co vidis(prenesene i tomu co si myslis) veci jsou kolikrat jinak. a s tebou to nema cenu rozebirat, ty to znas :D
    URZA
    URZA --- ---
    TADEAS: YMLADRIS: ja jsem taky za nejake hromadnejsi predani v Brne, pridam se :)
    EBENY
    EBENY --- ---
    LOOP_ONE: souhlasim se STQ a TADEAS. Kdyz nema clovek rozvinutou citlivost, tak muze cvicit roky a huntovat se u toho. A citlivost se da rozvinout samozrejme vnimavosti nebo citlivym vedenim nekoho jineho. Nebo taky tak, ze clovek prekracuje hranici, dokud mu telo neda najevo, ze neco dela spatne. Ten treti zpusob nedoporucuji a vim, ze hodne jogovych ucitelu s nim mam samo mnoho zkusenosti. Otazka je, jak moc dobrym a vhodnym ucitelem byva bolest. Takze i ja se priklanim k vedeni do te doby, nez se clovek v sobe vybuduje alespon zakladni citlivost a vnimavost. A nemluvim jen o urovni tela samozrejme.
    EBENY
    EBENY --- ---
    MEA: ty "tukovy" shluky mohou byt ve skutecnosti usazene toxiny atd., kterych se da docela dobre zbavit odkyselenim, upravou zivotospravy atd... Venuje se tomu treba Monika Nyklickova: http://www.shiatsu-praha.cz/shiatsu-terapeuti/monika-nyklickova
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: jeste jednou - chci tim rici, ze velmi ucinny jed jako arzen neprestane byt jedem jen proto, ze tomu veris nebo neveris. ano, vira a sebeduvera muze mit urcity vliv, ale prirodni zakony plati navzdory vire. proste "duveruj v boha, ale nejdriv privaz sveho velblouda".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam