• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    STQ: děkuju moc. otevřela jsem si zatím všechny www co jsou na nástěnce a už jsem přečetla články na téma: jóga jako možnost změny, hlubší smysl jogy a jsem z toho nadšená :o)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ahojky všem, jsem naprostý začátečník a nikdy jsem se o jógu nezajímala. Ale chodím k psycholožce a hledám sama sebe. No a dnes mě zaujala tato věta: Cestou jógy je možné překonat nepravé ego (ahankára). Toto falešné ego zastírá pohled na pravou podstatu bytí a činí nás nešťastnými, neboť se upínáme na dočasnou hmotnou existenci v podobě našeho hmotného těla a hmotného světa, které jsou zdroji utrpení (duhkha).

    Ráda bych si přečetla mnohem víc.
    Kdyby mi někdo mohl poskytnou nějaký odkaz na www či knihu pro naprostého neznalce kteří se o tomto tématu chtějí dozvědět víc.

    Předem moc děkuji!
    STQ
    STQ --- ---
    SEBASTIANSYSTEM: a co ti na tom prijde skvelyho?
    SEBASTIANSYSTEM
    SEBASTIANSYSTEM --- ---
    tohle mi přijde jako skvělej nápad, neměl by někdo chuť mi to pomoct zrealizovat? dík! http://blackyoga.blogspot.cz/
    TURF
    TURF --- ---
    nemate nekdo zajem jit na godfriho dvoudenni lekci pristi vikend?
    mam zaplacenou zalohu, ale nezvladnu tam jit. rad bych ji na nekoho prevedl, at nepropadne :)

    Sobota - neděle 26. - 27. 10. Godfri Devereux, Praha
    Praxe jógových pozic jako meditace v akci a somatická meditace (10:00 - 17:00)

    V tomto semináři se prakticky naučíme, jak použít přítomnost těla k zaměření, vyjasnění a ztišení mysli bez potřeby nátlaku nebo kontroly. Zjistíme, jak mysl s tělem propojit tak, aby si mohla uvědomit přítomnost vědomí jako svého zdroje a přirozenosti. Vhodné pro všechny stupně pkročilosti, i úplné začátečníky.

    Dynamická jóga: Godfri Devereux - Jóga, pranajáma a meditace 25. - 29. 10. 2013 :: belayoga
    http://www.belayoga.cz/products/godfri-devereux/
    LILY
    LILY --- ---
    SARKALINA: Slaughter s tím myslím má dlouhodobé uspěchy. Ale téměř přestal na nyx chodit. Kdyžtak na něj můžu poslat kontakt.
    NUDLINEK
    NUDLINEK --- ---
    SARKALINA: jo kdysi jsme se vidaly na joze jeste v Yogajoga a pak ve Svandaku, ale nejakou dobu uz chodim jen na Feldenkrais :)
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    NUDLINEK: tak to se mozna vidame .-]
    (zkousela jsem filtr a mlcel, tak jsem si chtela overit jestli to znate, ted uz vidim proc)
    NUDLINEK
    NUDLINEK --- ---
    SARKALINA: jo chodim k Lence Kyrove uz dele
    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    zkousite nekdo praktikovat feldenkreise jakozto doplnek k joze?
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    MAJINKA: Jojo, posilovna je spíš krátkodobé řešení tělesné váhy, kterým reaguju na momentální potřeby. Jógová praxe byla předtím a bude i potom...
    MAJINKA
    MAJINKA --- ---
    LAKSHMANA: hele ja teda intenzivne do posilovny nechodim, ale neni to skoda se vzdycky zbavit jednoho na pul roku? joga je nejen cviceni, ale predevsim zivotni styl a protahnuti, ti nikdy neublizi, jen proste prejsi na jiny styl jogy a nebo proste po ranu dej par pozdravu slunce a cokoli z asan co ti vyhovuje k tvemu cviceni. Ale jak rikam, nevim, do posilovny moc nechodim, ale prijde mi to skoda :)
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    CONTINUITY: jo, tak nějak to vidim taky. ihned samozřejmě ha-tha jogu necvičim, po fyzickym cvičení se spíš pořádně najim, většinou to rychle spálim a jogu až před spanim
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    LAKSHMANA: ideálně si dám fyzicky náročný cvičení a pak ha-tha jogu, u který jsou dlouhý výdrže a v asaně se ideálně do úplně uvolníš (odevzdáš). Při cvičení je to čirý blaho. :-) U vinyasy nevim, ta je sama o sobě dost na fyzičku náročná, takže se to možná zas tak nedoplńuje, ale necvičim, tak nevim. ;-)
    Obecně vidim doplnění i v tom, že po zápřahu je vhodný pak svaly protáhnout, uvolnit, zregenerovat.
    Jinak taky nechodim do posilovny, spíš dělam cvičení s vlastnim tělem, bouldering a plavání (po něm se cvičí vůbec nejlíp)
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    CONTINUITY: Hm, já vždycky myslel že ti svalnatí a vyrýsovaní praktikující muži z youtube chodí vedle cvičení ásan i poctivě do posilovny, právě. Možná jsem teď propálil jejich tajemství, ale ve skutečnosti jsem o tom přesvědčenej. Podle mojí zkušenosti je silovej trénink moc dobrá věc a když se vrátím na jogamatku po půlročním trénování v posilovně, třeba tak s pěti kily ve svalech navíc, určitě nepochybuju o tom že to mojí praxi podpoří.

    Tenhle model střídání cca po půl roce je momentálně nejlepší způsob na jakej jsem přišel. Činky a ásany zároveň mi nejdou. Mimo jiné taky proto, že cvičení ásan mi protahuje svaly, rozvolňuje klouby a celkově bych řekl "otvírá" tělo. Když mám pak ale zvedat těžkou činku nad hlavu, nebo dělat dřepy s náloží na zádech, je na snadě, že potřebuju pravej opak. Kompaktní, pevný a "semknutý" tělo. Klidně bych řekl že cvičit silovej trénink s volnýma váhama a ásany zároveň může bejt v tomhle smyslu nebezpečný.
    URZA
    URZA --- ---
    jóga je dobrý doplněk ke všemu
    dobrý doplněk k józe je
    více jógy.. ;))
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    BBAN4N: tak asi záleží, není jóga jako jóga :)

    Možná myslíš pomalou hathajógu s dlouhýma výdržema v pozicích a odpočinkem mezi nima, tak to by se doplňovat mohlo...
    I když by mi přišlo takový logičtější dělat ji v jinou část dne než posilování, vzhledem k úplně jiný energii, ty ásány nebudou mít takovej efekt, když hned před nima, respektive hned po nich bude dřina.
    Ale pokud ti jde vyloženě jen o strečink, tak samozřejmě pár ásán před a po tréninku zní logicky :)

    Zatímco s vinyasa jógou, ashtangou a dalšíma dynamickýma stylama to vidím stejně jak Lakshmana, že to nebude moc fungovat. Protože vinyasa jóga je dva v jednom, je to taky posilování (imho daleko efektivnější než to obyčejný, koukni na youtube na praktikující muže, jak mají silný a krásně vyrýsovaný všecky svaly:)), takže je to pak na jednoho už moc.
    BBAN4N
    BBAN4N --- ---
    Já jsem chodil na základy jógy jen rok, znám jen základy který používám dle potřeby, takže rozumim tomu, že na vyšším levelu se to nemusí doplňovat..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam