• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORJÓGA
    Všechny druhy jógy... Názory, rady, zkušenosti. Na HOME jsou zajímavé linky.
    Osm (aštanga / radža) částí jógy: - rozvíjejme diskuzi a rozšiřujme si navzájem obzory :)
    KořenyPlody“ / Samyama
    1. jama - 5 etických principů v jednání vůči vnějšímu světu (ahimsá - neubližování, nenásilí * satja - pravdivost, pravdomluvnost * astéja - nekradení, neprahnutí * brahmačarja - smyslová zdrženlivost, nevášnivost, schopnost neplýtvat energií * aparigraha - nehromadění, neulpívání)
    2. nijama - 5 etických principů v jednání vůči sobě (sauča - čistota těla i mysli * tapas - vytrvalost, sebekázeň a disciplína ve vlastní jógové praxi * santóša - spokojenost * svádhjája - sebepoznání, studium svatých písem * íšvara pranidhána - nalezení vyššího životního smyslu, dobrovolné podřizování se vyšším zákonům, poznávání osobního/univerzálního Boha)
    3. ásány - cvičení jogových pozic
    4. pránajáma - práce s vnitřní energií pomocí dechových technik
    5. pratjáhára - stažení smyslů od vnějších objektů, umožňuje utišení a ovládnutí mysli
    6. dhárana - koncentrace mysli
    7. dhjána - meditace
    8. samádhi - splynutí s universem, trvalé poznání Já >> stav Sat-Čit-Ánanda (čisté a absolutní jsoucí (sat) vědomí (čit) blaženosti (ánanda)) / džívamukta (osvobozený za živa) / kaivalya / nirvána / dobrýjeto ;)

Manuál: Yoga Sutras of Patanjali (EN) vč. překladu jednotlivých slov ze sanskrtu a výkladu a odkazů na související texty o jógové psychologii a filozofii :: (EN) PDF verze bez komentáře :: Pataňdžaliho Jógasůtry (CZ, bez komentářů a prolinkování :-( ) Další základní texty

Podložky a pomůcky na cvičení, aneb smrt ásánám na karimatkách, kobercích a podobných zrůdnostech ;)
    Malý přehled možností, kde se věnovat józe - ásány i meditace. Sledujte také YogaPoint a Jóga žurnál.
    Pokud chcete doporučit někoho dalšího, uveďte odkaz do klubu se slůvkem "záhlaví", rádi přidáme.
    Nejbližší akce, workshopy, kurzy...

aktualizace: 8.2.2012
    (přidání na vyžádání)

30.3.-1.4. Ostravský jarní víkendový jógový a taneční festival.
    Praha
    Belayoga-Praha, Řevnice NOVÉ
    Akasha NOVÉ
    ashtanga.cz - Dalibor Štedronský, ashtanga vinyasa
    ashtangajoga.cz - ashtanga vinyasa
    budhistické Centrum Lotus - ashtanga vinyasa, hatha, kundalini
    Cocoon NOVÉ
    Energy Studio - Václav Krejčík
    Jóga Centrum Rubeška - hatha, iyengar, vinyasa flow, gravid, ...
    Klub kondiční gymnastiky jógy - hatha
    Lenka Kýrová - dynamická, ashtanga vinyasa
    Lenka Nezvalová - vinyasa flow
    Lucie Königová - vinyasa flow, jógová terapie
    MUDr. Marcela Mikešová - iyengar, jógová terapie
    Milena Raková - iyengar
    Pavel Hub - ashtanga vinyasa
    Prague Yoga - vinyasa flow, iyengar, viniyoga, yin yoga, 1 on 1
    Studio Kairos - tradiční joga, krija joga a tantra
    Garuda Centrum - Celoroční kurzy klasické jógy, čchen taiči a sebeobrany - Praha 2
    vinyasayoga.cz - ashtanga vinyasa a vinyasa flow
    YogaJoga - Helena Kubrychtová Bártová - iyengar
    YogaMe NOVÉ
    Yoga Space - ashtanga vinyasa, hatha, vinyasa flow
    Brno
    Gitanandajoga.cz
    MUDr. Jan Černý - iyengar (tel. Botanicka - tu se cvici: 541 223 764, tel. ordinace: 547 221 304)
    Ostrava
    Centrum Lotos - iyengar, pro ženy, gravid, po porodu
    Pranava Jóga Centrum NOVÉ
    Bikram Yoga Ostrava - ehm ;) NOVÉ
    Pardubice
    Láďa Lebeda
    Plzeň
    Škola jógy pro každý den - iyengar, hatha
    Prostějov
    Jógaklub Prostějov - iyengar, hatha
    Severní Čechy
    Jóga Hlavice (u LBC) - iyengar, retreaty, pronájem pro vlastní akce
    Jóga Namaste Chomutov - ashtanga vinyasa, vinyasa flow
    Petr Něměček - iyengar
    Jižní Čechy
    MUDr. Michaela Klos - vivékananda
    Frýdek - Místek
    Karakal - hatha
    Celorepublikově
    Jóga v denním životě - hatha, bhakti, džnána
    Jiří Vacek a přátelé - džnána, meditace, retreaty
    Sahadža jóga (Nirmalá Déví) - kundalini
    Světoběžníci NOVÉ
    Matej Jurenka

Související kluby: [ AYP ‒ pokročilé jógové techniky ‒ aplikovaná duchovní věda ] :: [ MEDITACE ] :: [ poweryoga ] :: [ Zenové příběhy ] :: Koány a zenové příběhy
    rozbalit záhlaví
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    JAMPA: btw zacatecniky ma i rano od 7h ;)
    JAMPA
    JAMPA --- ---
    DAWYT: Díky za tip. Zrovna jeho lekce by mě moc zajímaly, ale začátečníky má jenom v pondělí večer a to zrovna nemůžu. Jinak přesně takový typ lektora jsem měla na mysli, zažila jsem s ním jeden seminář a jeho přístup mi hodně vyhovoval.
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    JAMPA: co se týče aštangy, tak mě se líbila http://www.ashtanga.cz/ už jsem tam dlouho nebyl (nicméně pár let jsem tam docházel), ale co jsem tak vyzkoušel, tak u Dalibora se mi líbí jakým způsobem instruuje, občas přijde, lehce poupraví, na otevřených hodinách to tolik nedělá páč je tam hodně lidí, na kurzech má na to více prostoru. Jinak nechodí kolem horké kaše a zaměřuje se na základní věci, o teorii a co to všechno dělá na spirituální úrovni moc nemluví. Což může někomu chybět, někomu vyhovovat.
    JAMPA
    JAMPA --- ---
    Ahojec, nemáte někdo tip na dobrou lektorku/lektora hatha jógy nebo aštanga jógy v Praze? Děkuji :)
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    repast z kočičího klubu :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    IOM_NUKSO: napis fijalce primo, vsadila bych si, ze bude ochotna se s tebou sejit bokem aby sis osahala ze nekouse. je to moc fajn praktikujici. proste ji napis ze mas socialni fobii a tak dale
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    IOM_NUKSO: jestli ti pomuze trosku racia: ty platis, jses klient a jdes tam kvuli sobe
    EBENY
    EBENY --- ---
    IOM_NUKSO: tak tím bych možná začala... good luck
    EBENY
    EBENY --- ---
    IOM_NUKSO: Jestli začínáš s Jantrou, tak bych nedoporučovala dělat to jen podle knihy, ale obrátit se na Fijalku nebo Medvěda, mají lekce v Opletalce: http://www.dzogchen.cz/nauka/jantra-joga/

Jantra jóga je silná praxe, kde se pracuje se zádržemi a dle mého vnímání není vhodná pro začátečníky. A je velmi vhodné praktikovat pravidelně a rozvíjet pozornost k tomu, co se skutečně děje. Jako u všeho, ostatně...
    DAWYT
    DAWYT --- ---
    MAKATASU: tak tenhle problém bych chtěl řešit :) Dík, už jsem si objednal, je to teda drahé, tu co jsem koupil za 600 mi vydržela 6 let (a to jsem jí dával zabrat), podle přepočtu by mi tahle měla vydržet 21, tak jsem zvědavý :)
    IFKA: bohužel cestovní je jen na 180 cm, tak jsem koupil pro lite mat, těším se:)
    MAKATASU
    MAKATASU --- ---
    DAWYT: Taky mám manduku, vyhovuje, jen na měkkém písku na pláži moc nefunguje:-D
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    STQ: ok díky:)
    STQ
    STQ --- ---
    PETEKKA: nejez minimalne 3 hodiny predtim, hodne se napij a vem si rucnik
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    dnes jdu na první lekci jógy pro začátečníky, máte pro mě nějaký tip nebo radu pro začátek? Děkuji:)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    DARUMA: co zkusit konopnou mast?
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    TADEAS: ...princip spočíval v tom, že do klece směřující dolů nastoupilo o jednoho horníka víc než do klece směřující nahoru. Tím byla horní klec těžší a vytáhla vlastní vahou první směnu nahoru. Bylo-li kolo těžní věže řádně promazáno, fungoval systém bezvadně. Ovšem po několika týdnech těžby Cimrman zjistil, že se mu v dole hromadí horníci.
    Chyba byla pravě v tom horníku navíc. Bylo tedy nutné dopravovat nahoru i dolů stejný počet horníku. Jak ale zařídit, aby i v tomto případě horní klec vytáhla vlastní vahou klec dolní? V řešení tohoto problému spatřuji hlavní ekonomický přinos Cimrmanovy myšlenky. Cimrman umístil do každé klece podobný náčrt, jaký máme zde, a pod něj toto upozorněni: „Kamarádi! V zájmu svých kamarádů přicházejte do práce řádně najedeni. Vítána jsou zejména vajíčka, houby a jiná těžká jídla. Rubat pak musíte ze všech sil, abyste nějaké to kilo shodili. Jinak se nahoru nedostanete.“
    Po tomto opatřeni produktivita dolu Marcela prudce stoupla.

Jen asociace, nemusíte se nikdo pohoršovat, já to pos sobě brzy smažu :o)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PETER_PAN: Mozna uz jste videli v jinem auditku na nyxu, ale prijde mi to takove mile.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Mamina a dcéra pózujú v milých joga portrétoch.
    http://www.doba.sk/2014/03/14/mamina-a-dcera-pozuju-v-milych-joga-portretoch/
    IFKA
    IFKA --- ---
    DAWYT: jestli chceš cestovní, tak zkus značku manduka, ta nejtenčí (cca 1,5 mm) je hodně skladná, má příjemný povrch, co neklouže a nemá ten divný plastový feel, co některé matky mají. a mají pěkné barvy;)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    BOSSORKA: strava ktera je tezsi, vyzaduje vic energie na straveni.
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    LAKSHMANA: Jojo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam